Yaşam

Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Üretilir?

Güneş enerjisi, dünyadaki en temiz ve yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bu enerjinin büyük bir kısmı hidrojen elementinden oluşur. Güneş içerisindeki hidrojenlerin helyuma dönüşüm sürecinde açığa çıkan enerjiye güneş enerjisi denir.

güneş enerjisi

Bu enerji, yeryüzünde maksimum 1100 W/m2 güçle ölçülen, ancak uzayda neredeyse sabit olan 1370 W/m2 güce sahiptir. Güneş panelleri aracılığıyla bu ışınlar elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Bu sistemlere güneş paneli sistemi ya da solar panel sistemi adı verilir.

Türkiye, coğrafi konumu itibariyle güneş enerji sistemleri için oldukça elverişlidir. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de güneş panelleri, hayatımıza hızla girmektedir. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha temiz ve düşük maliyetli olduğu için popülerliği artmaktadır. Elektrik üretiminde güneş enerjisi kullanım oranı, küresel olarak artış göstermektedir. Günümüzde, güneş paneli tarlaları, arazileri ve fabrika çatıları sık sık tercih edilmektedir.

Güneş Enerjisinin Faydaları Nelerdir?

gunes enerjisi 2

Güneş enerjisinin faydaları genel itibari ile şu şekildedir;

  • Ülke ekonomisine katkıda bulunur.
  • Aile bütçesinin önemli miktarına karşılık gelen enerji ihtiyacını karşılar.
  • Kullanım kolaylığı sağlar.
  • Sera gazı salınımı yapmadığı için çevre dostudur.
  • Sistemlere entegre edilecek rezistans ile kış günlerinde de sıcak suya erişmenize olanak tanır.
  • Şebekeden bağımsız olarak elektrik üretmenizi sağlar.
  • Dünyanın her yerinden enerji üretmenize olanak tanır.
  • Evinizin ya da iş yerinizin değerini arttırır.

Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Üretilir?

gunes enerjisi 1

Güneş enerjisi teknolojileri, genellikle termal ve fotovoltaik olmak üzere iki ana grupta incelenir. Fotovoltaik piller ise güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılan sistemlerdir. Bu piller, yüksek bir verimlilikle güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirebilmektedir.

Fotovoltaik piller aynı zamanda yarı iletken malzemelerdir. Yüzeylerine düşen ışık sayesinde uçlarında enerji gerilimi oluşur. Bu sayede elektrik üretilebilir. Güneş pili tarafından sağlanan elektrik enerjisi kaynağı, doğrudan yüzeye gelen güneş enerjisidir. Eğer daha yüksek bir güç akışı ihtiyacı duyuluyorsa, daha çok sayıda güneş pili bir araya getirilerek artırım yapılabilir.

Neden Güneş Enerjisi Kullanılmalıdır?

Güneş enerjisi üretimi denince akla ilk olarak düşük maliyeti ve çevre dostu yapısı gelir. Son yıllarda, doğal kaynaklara yönelik talebin artmasıyla birlikte enerji sektöründe de doğal kaynaklı enerjilere daha fazla rağbet göstermeye başlandı. Bu noktada, güneş enerjisi üretimi çevre dostu oluşu nedeniyle öne çıkıyor. Doğanın sunduğu nimetlerden faydalanarak aynı zamanda onu korumaya yardımcı oluyoruz.

Güneş enerjisinin tercih edilme nedenlerinden bir diğeri ise çevreye sağladığı faydadır. Rüzgar ve su gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra güneş de bu kategoriye dahildir. Önceleri sadece ısınma ihtiyacını karşılamak için kullanılırken günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektrik üretiminde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sayede, hem doğal kaynakları koruyarak hem de temiz enerjinin avantajlarını kullanarak geleceğimizi inşa ediyoruz.

Güneş Paneli Ne Kadar Elektrik Üretir ?

Bir kW gücünde olan fotovoltaik silikon sistemi (100 W), ana enerji kaynağımız olan güneşin en iyi açıda ve güçte olduğu zamanlarda 1 kW gücünde elektrik enerjisi üretebilir. Bu nedenle, panele doğrudan ulaşan güneş ışınlarının yoğunluğu ne kadar yüksekse, o kadar fazla elektrik üretimi gerçekleştirilebilir.

Ancak, güneş ışınlarının açısı ve mevsimlere göre değişkenlik göstermesi nedeniyle üretim miktarı da farklılık göstermektedir. Türkiye’de yapılan araştırmalar sonucunda, ortalama olarak günde yaklaşık 7 saat güneşlenme süresine sahip olduğumuz belirlenmiştir. Buna göre;

1 kW x 6 saat x 365 gün = 2190 kW gücünde elektrik elde etmiş oluruz.

Bu miktarın bir kısmının farklı sebeplerden kaybettiğimizi düşünürsek yaklaşık olarak 2000 kW enerji elde ederiz.

Güneş Enerjisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu