Yaşam

Güneş Banyosu Nedir?

instagram takipçi hilesi

Güneş banyosu yapmak, vücudun gereken vitamin ihtiyacını karşılayarak sağlık açısından fayda sağlayan bir durumdur. Uzmanlar özellikle çocuklar için belirli saatler arasında güneş banyosu yaptırmanın önemine sıklıkla değinir. Ancak, güneş banyosu yaptırmanın olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz sonuçları da vardır. Bu yazımızda güneş banyosu nedir, nasıl yapılır, olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? konularına değineceğiz.

Güneş Banyosu Nedir?

Güneş banyosu nedir?

Vücudun en temel ihtiyaçları arasında D vitamini almak  yer alır. D vitamini için ise vücudun güneş alması sağlanmalıdır. Güneş banyosu ya da genel söylemiyle “güneşlenmek” vücudun bir bölümüne ya da tamamına aktarılan ışınların faydalı etkilerinden yararlanmak anlamına da gelir.

Tatilde sadece bronzlaşmak için güneşin altında beklerken aslında farkında olmadan vücudunuzun D vitamini ihtiyacını da gideriyorsunuz. Ancak yeterli miktarda aldığınız takdirde. Evet, güneş ışınların vücut için faydalı, ama güneşin altında fazla kalmak son derece zararlı etkilere yol açıyor.

Uzmanlar, güneş banyosu yapmak için saatin 15.00’dan sonra uygun olduğunu belirtiyor. Ayrıca, güneşlenmek için saatlerce güneşin altında kalınmamalıdır. Maksimum 30 dakika güneşlenmek yeterlidir. Güneş banyosu yaparken ilk gün sadece 2 dakika yapmak yeterlidir. Ardından her gün ikişer dakika arttırarak güneşlenmeye devam edilmelidir.

Güneş Banyosu Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Güneş banyosu nedir?

Güneş banyosu doğru şekilde yapıldığı takdirde vücut için oldukça faydalıdır. Vücudun direncini arttıran yeterli miktarda güneş alımı, hastalıklara karşı bağışıklık kazanmayı da sağlar.

1. Göğüs Kanseri Riski Azalır

Güneş banyosu nedir?

Göğüs kanseri, özellikle belirli yaştaki kadınları etkisi altına alan bir hastalıktır. Erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde göğsün alınması ya da kanserli hücrenin vücudun diğer kısımlarına bulaşması gibi sorunlara yol açabiliyor. Güneş banyosu yapmak ise göğüs kanseri riskini azaltıyor. Vücut, yeterli miktarda güneş aldığı takdirde D vitamini üretiyor. D vitamini ise vücutta kanserli hücre oluşumunu büyük oranda engelliyor.

2. Vücudun D Vitamini İhtiyacı Karşılanır

Güneş banyosu nedir?

D vitamini vücut için son derece gereklidir. D vitamini eksikliğinde şu problemler yaşanır:

  • Aşırı terleme
  • Baş ağrısı
  • Sinirlilik
  • Göz altı morlukları
  • Tırnakların sık sık kırılması
  • Saç dökülmesi
  • Depresyon
  • Vücudun birçok bölgesinde ağrı.

Bu nedenle vücuda D vitamini alınması gerekir. Güneşe çıktığınızda deri, D vitamini üretmeye başlar.

3. Kemikler Güçlenir

Güneş banyosu nedir?

Kemiklerin ve dişlerin en temel ihtiyacı D vitaminidir. Dişlerin çürümesinin başlıca sebeplerinden bir tanesi de D vitamini eksikliğidir. Kaslarda yorulma ya da ağrının engellenmesi, kemik erimesi hastalığının yaşanmaması ve diş sağlığının korunması için D vitaminin alınması şarttır.

4. Antidepresan Etkisi Gösterir

Güneş banyosu nedir?

Yapılan araştırmalara göre güneş banyosu yapmanın kişiye kendini daha iyi hissettirdiği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle psikologlar kendilerine depresyon problemi ile gelen hastalara günde en az 30 dakika yürüyüşe çıkmayı önerir.

Güneş banyosu yapmanın diğer faydaları ise şunlardır:

Güneş banyosu

  • Cilt problemleri ile savaşır.
  • Enerjik ve zinde kalmayı sağlar.
  • İştah açar.
  • Güneş ışınları vücuda giren mikropları öldürür.
  • Çocukların sağlıklı gelişim göstermesine yardımcı olur.

Güneş Banyosu Yapmanın Zararları Nedir?

güneş banyosu zararları

Güneş banyosu yaparken güneşte fazla kalınması ve krem sürülmemesi zararlı etkilere yol açar. Güneşin zararlı ışınları, vücuda girerek hem şimdiki zamanda hem de gelecekte sağlığı riske atar. Bu nedenle güneşte fazla kalmamaya dikkat etmeli, güneşe çıkmadan önce koruyucu bir ürün sürülmelidir. Ayrıca, güneş banyosu bittikten sonra da güneş sonrası ürünler kullanılmalıdır.

  1. Cilt kanserine yol açar.
  2. Ciltte kalıcı lekeler oluşur.
  3. Gözde kar körlüğü meydana gelebilir.
  4. Cilt kısa sürede kırışır. Kaz ayakları oluşur.
  5. Saçlar matlaşır ve rengi değişir.
  6. Cilt nemini kaybeder.
  7. Tırnaklar kolayca kırılır.
  8. Erken yaşlanma meydana gelir.
  9. Bağışıklık düşer.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu