Cilt Sağlığı

Göz Tansiyonu Nedir? Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Göz tansiyonu, tıptaki ismi ise glokom, son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Göz içi basıncının yükselerek, görme sinirini tahrip eden bu rahatsızlık, görme kaybına yol açar. Bu yazımızda göz tansiyonu nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır? konularını anlatacağız.

Göz Tansiyonu Nedir?

göz tansiyonu nedir?

Sağlıklı insanların gözlerinde göz sıvısı sürekli üretilir. Düzenli şekilde üretilen ve kabinde boşaltılan göz sıvısı, göz içindeki basıncın normal düzeyde kalmasına fayda sağlar. Fakat göz tansiyonu meydana geldiğinde genel olarak genelde 20–21 mm Hg altında olması gereken göz tansiyonu yükselmeye başlar.

Değerlerin yükselmesinin sebebi göz sıvısının boşaltma yapamaması ve göz içi basıncının artmasıdır. Göz sıvısı kanalcıklarında tıkanıklık görülür. Bu durum eğer tedavi edilmezse göz sinirine zarar verir ve körlüğe sebep olur.

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

göz tansiyonu nedir?

Göz tansiyonu kolay  kolay belirti vermez. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Gözde aşırı sulanma
  • Bulanık görme
  • Özellikle sabahları baş ağrısı
  • Işıkların etrafında farklı cisimler görme.

Göz Tansiyonu Nedir? Tedavi Yöntemi Nasıldır?

göz tansiyonu nedir?

Göz tansiyonunun tedavi edilmesinde en önemli kıstas erken fark edilmesidir. Hastalığın belirtilerinin belirgin olmaması ve çoğunlukla önemsenmemesi göz tansiyonun ilerlemesine yol açar.

Hastalığın başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:

  1. İlaç Tedavisi
  2. Lazer Tedavisi
  3. Ameliyat.

1. İlaç Tedavisi

göz tansiyonu

En sık tercih edilen tedavi yöntemi ilaçlarla yapılır. Fakat hastalığın ilaç ile tedavi edilmesi hem tam olarak göz tansiyonunu düşüremez hem de yan etkiye neden olabilir.

2. Lazer Tedavisi

göz tansiyonu

Lazer tedavisi önceden oldukça sık kullanılan bir yöntemdi. Ancak, ALT yöntemi ile yapılan lazer gözde skara sebebiyet veriyordu. Günümüzde ise SLT yöntemi kullanılır. SLT en yeni tedavi teknolojisidir. Etkili ve zararsızdır.

3. Ameliyat

göz tansiyonu nedir?

Göz sıvısının kan damarlarında dolaşabilmesi için ameliyat yöntemine başvurulur. Ameliyat yöntemi ile gözde yeni bir boşaltım yolu açılır. Bu sayede göz içi basıncı düşürülmeye çalışılır.

Ameliyat yöntemi diğer yöntemlere göre daha zorludur. Enfeksiyon kapma riskinin yüksek olduğu ve tedavisinde hastayı yorduğu nedeniyle genellikle tercih edilmemektedir. Ancak zorunlu durumlarda ameliyat yapılır.

Bunun yanı sıra;

  • Göz tansiyonu olan hastalar mutlaka ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır. İlacın ya da göz damlasının saatini asla aksatmamalıdır. Bazı hastalar ilaçları düzenli olarak içmezler. Sadece doktora gidecekleri zaman ilaç tedavisini düzene sokarlar. Bu durumda doktor göz ölçümü yapar. Ancak hasta, ilaçlarını içtiği için maalesef tanı konamaz. Eğer tanı  koymakta gecikilirse gözde kalıcı körlük oluşabilir.
  • Gözde herhangi bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalınırsa derhal doktora gidilmelidir.

Göz Tansiyonu Nedir? Göz Tansiyonu Riskini Kimler Taşır?

göz tansiyonu nedir?

  • Ailesinde göz tansiyonu olan kişiler
  • Uzun süre kortizon ilaç kullanan kişiler
  • Migren hastaları
  • Şeker hastaları
  • 60 yaş ve üzeri kişiler
  • Vücut tansiyonu yüksek ya da düşük olan kişiler
  • Anemi problemi yaşayan kişiler.

Göz Tansiyonu Nedir? Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu