Göz Çapaklanması Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Göz çapaklanması yeni doğan döneminden itibaren her yaştan insanda görülebilen bir problemdir. Bu durum kişinin görme kalitesini ve hayat standardını olumsuz yönde etkilemektedir. Aslında sabah ilk uyandığımız dönemde olan hafif dereceli çapak oluşumu normal kabul edilmektedir.
Ancak aşırıya kaçan, her gün tekrarlayan ve gözü açmakta zorlandığımız çapaklanmalar, müdahale gerektirmektedir. Bu sorunun nedenleri ise oldukça geniş bir yelpazede yer almakta ve kişiden kişiye göre de değişkenlik göstermektedir. Aslında çapaklanmanın en basit anlamdaki tarifi; göz sıvısı, yağ ve deri hücrelerinin bir araya gelerek yoğunlaşması şeklinde yapılabilir.
Peki bu duruma yol açan faktörler nelerdir? Hangi uygulamalar iyileşmeye yardımcı olur? İşte biz de bu yazımızda sizlere tüm bu soruların cevapları niteliğinde bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Göz Çapaklanması Nedenleri Nelerdir?
- Gözde kuruluk, gözyaşı kanalının yeterince göz sıvısı üretememesi
- Konjoktivit adı verilen ve halk arasında pembe göz diye bilinen hastalığın varlığı
- Gözyaşı kanallarında yaşanan bir tıkanıklık
- Alerjik durumlar
- Göz ve çevresini etkileyen enfeksiyonlar
- Kontakt lens kullanımı ve kullanım süresinin aşılması
- Klima ve vantilatör gibi iklimlendirme cihazlarından gelen bakteri veya tozlar
- Hava ve çevre kirliliği
- El hijyenine dikkat etmeksizin göz ile temas etme
- Uzun süre telefon ya da televizyon gibi aletlerin karşısında zaman geçirerek gözlerde yaşanan sulanmanın ardından da çapak oluşumu görülebilmektedir.
Göz Çapaklanması Belirtileri Nelerdir?
Nedene yönelik tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesiyle ortalama 5-7 gün içerisinde iyileşme sağlanabilen çapaklanma, kişiden kişiye farklı semptomlarla kendini gösterebilir. Öyleyse bunlar nelermiş, bir bakalım..
- Uykudan uyanma esnasında göz kapağını açamama veya açarken çok zorlanma
- Gözde hassasiyet ve kaşıntı
- Sulanmanın yanı sıra görülen şeffaf veya iltihaplı akıntı
- Bulanık görme
- Şişlik (tek gözde veya her iki gözde de olabilir, bazen birinden diğerine bulaş yaşanabilir)
- Acıma, yanma ve batma hissi ile birlikte göz içinde görülen kızarıklık şeklinde sıralanabilir. Bu belirtilerin hepsi bir arada görülebileceği gibi bazı durumlarda yalnızca bir veya birkaçına da rastlanabilir.
Göz Çapaklanmasına Ne İyi Gelir?
Öncelikle belirtmeliyiz ki; uzun süren ve semptomlarında artış gözlenen çapaklanma durumunda vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir. Ancak evde uygulayabileceğiniz bir takım müdahaleler de mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
İlk yöntem hepimizin bildiği siyah çay uygulamasıdır. Kaynayıp ılıtılmış çaya batırılan bir parça pamuk yardımıyla gözlerdeki çapakların temizlenmesi ve görüş kalitesinin arttırılması mümkün olabilmektedir.
Papatya Suyu: Papatya bitkisinin göz sağlığında ve sterilizasyonundaki yeri herkes tarafından bilinir. Bir süngere veya temiz beze damlatılabilecek papatya suyu, papatya yağı veya çayı ile gözlerinizi çapaktan arındırabilirsiniz.
Kırlangıç Otu: Bu ot, halk arasında göz otu olarak da bilinir. Göz bakımında ve hijyeninde ön plana çıkan şifalı bir bitkidir. Kırlangıç otundan demlediğiniz çayı 10 dakika boyunca soğumaya bıraktıktan sonra pamukla birlikte gözlerinize, yavaş hareketlerle uygulayabilirsiniz.
Bal ve Su: Hem bal hem de su pek çok derde deva olan doğanın bizlere sunduğu mucizevi şifa kaynaklarındandır. Bir çay kaşığı bala 5-6 damla su karıştırarak göz ve çevresine sürebilir ve göz çapaklanmasına karşı onarıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Ancak bu işlemden birkaç dakika sonra ılık su ile durulama yapmanız önerilmektedir.
Keten Tohumu: Hücre yenileyici ve onarıcı etkisiyle bilinen keten tohumu mucizesi, göz çapaklanmasına karşı kullanıldığında da oldukça etkilidir. Mikrobu kırar ve gözün dezenfekte edilmesini sağlar. Bunun için tek yapmanız gereken keten tohumundan demlediğiniz çayı, göz etrafına uygulamak ve bir süre gözlerinizi kapalı tutmak!
Zerdaçal: Soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklarda şifalı etkisinden faydalanılan zerdaçalın, göz sağlığına da inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Zerdeçalın demlenmiş ve ılıtılmış halini gözlerinize uygulayıp sonucu görebilirsiniz.
Ebegümeci: Özellikle kirpik iltihabında İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği 2 tatlı kaşığı ebegümecini, bir bardak suyun içerisine karıştırın ve 5 dakika boyunca ısıtın. Sonrasında ılımasını bekleyin ve süzün. Kirpik diplerinizden başlayarak masaj yardımıyla gözünüze sürün. Bunu 7 gün süresince her gün tekrar edin, ikinci haftada ise gün aşırı uygulayın.
Gül Suyu: Muhteşem kokusu ve içerdiği şifalı mineralleri ile gül suyunu göz temizliğinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Günde 2 kez, makyaj temizleme pedi yardımıyla gözlerinize sürdüğünüzde göz çapaklanmasına karşı olan etkilerini fark edebilirsiniz.