Sağlıklı Yaşam

Gıda Takviyesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Besin takviyeleri olarak da bilinen gıda takviyesi, vitaminlerin, minerallerin, amino asitlerin, bitki özlerinin ve enzimlerin hap ya da şurup şeklinde toplu versiyonlarıdır. Oral besin takviyeleri beslenmenin yerine geçmez.

Gıda Takviyesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Aksine günlük yaşamda beslenmenin yetersiz kaldığı ya da kendinizi ekstra enerjik hissettiğiniz zamanlarda metabolizmanın daha enerjik olması için vücuda dışarıdan verilen desteğin tamamlayıcı gıda olarak değerlendirilmesi gerekir.

Gıda Takviyesi Ne İşe Yarar?

gida takviyesi nedir 2

  • Vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanan sağlık sorunlarının giderilmesine destek olurlar.
  • Demir ve B12 gibi vitamin eksiklikleri, karbonhidrat açısından zengin bir diyetle birleştiğinde kilo alımına neden olabilir ve diyet sırasında gıda takviyeleri almak kilo vermeye yardımcı olabilir.
  • Bazı vitamin, mineral, amino asit ve enzimlerdeki eksiklikler metabolizma hızını azaltabileceğinden, metabolizmayı hızlandırmak veya istenilen seviyelere çıkarmak için gıda takviyeleri kullanılabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için tercih edilebilir.
  • Probiyotik gıda takviyeleri bağırsak florasını iyileştirmede etkilidir.
  • Diyet sırasında kilo kaybını desteklemek için tatlı isteğini frenlemeye yardımcı olan gıda takviyesi.
  • Egzersiz güçlüğü çeken ve fibromiyalji gibi otoimmün hastalıkları olan kişiler için diyete diyet sırasında fiziksel aktiviteye yardımcı olan gıda takviyeleri eklenebilir.

Hangi Durumlarda Gıda Takviyesi Kullanılmalı?

gida takviyesi nedir 4

Gıda takviyelerini kullanmadan önce iyot gibi bazı özel minerallerin kandaki değerini görmek için tam kan sayımı yaptırmak gerekir. Test sonuçları bir beslenme uzmanı ya da hekim tarafından değerlendirildikten sonra vücutta vitamin ya da mineral eksikliği varsa gıda takviyesi almak doğru olandır.

Besin takviyeleriyle ilgili en büyük tartışmalardan biri bununla başlar: Bir doktora veya uzmana danışmadan diyet takviyeleri almanın sağlığa zarar verme olasılığı… çünkü diyet takviyelerinin ticari odaklı reklamı, kasıtsız tüketime yol açar.

Gıda takviyeleri doğru kullanıldığı zaman son derece faydalı gıdalardır. Ancak rastgele alınması ölüme kadar yol açmasa bile iyot zehirlenmesi gibi durumlara sebebiyet verebilir. Aynı durum D3 vitamini için de geçerlidir. Ancak D3 ülkemizde pek çok düşük seviyelerdedir.

Her gıda takviyesinin yan etkisi kişinin yaşına ve bünyesine göre değişir. Bu yüzden gıda takviyesi almak istiyorsanız bir doktora danışmalısınız.

Kilo Verirken Hangi Gıda Takviyeleri Kullanılır?

gida takviyesi nedir 3

Kilo verme sırasında benimsenen ek gıda yöntemi, mümkün olduğunca doğal besinlerle beslenmeyi düzenleyerek vitamin ve mineral eksikliğini gidermektir. Bağırsak yolları sağlıklı ise demir emiliminde sorun olmaz ve kilo vermenin önünde engeller olacaktır. Kronik demir eksikliği değildir.

Krom Pikolinat, diyet başlangıcındaki açlık ve tatlı kriziyle baş etmek için özellikle diyabet ve insülin direnci olan danışanlarımızda diyet sırasında konforu desteklemek için tercih ettiğimiz bir gıda takviyesidir. Kilo kaybı ve şeker dengesi geliştikçe diyetten çıkarılır.

Demir, B12, D3K2 ve selenyum tartışmasız en sık kullanılan gıda takviyeleridir çünkü onlarsız kilo vermek zordur. Ayrıca iyot ve prebiyotik/prebiyotik takviyesi de iyot düzeyi ve mikrobiyota kontrolü yapıldıktan sonra kilo verme sürecinde faydalı olduğunu düşündüğümüz diğer önemli besin takviyeleridir.

Gıda Takviyesi İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=3rl5oZFe_XQ&pp=ygUVZ8SxZGEgdGFrdml5ZXNpIG5lZGly

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu