Sağlıklı Yaşam

Kol Ağrısı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Kol ağrısı, kolda oluşan her türlü ağrının şiddetlenmesidir. Kol ağrısı, insanlar ve diğer memeliler ile kanat pençeli kuşlar tarafından yaşanabilir. Kol, vücudun her iki tarafında yer alabilir veya aynı anda her iki tarafta olabilir. Kişi kolunda ağrı olduğunu düşündüğünde olası bir teşhis ve tedavi için doktorundan randevu almalıdır.

Kol Ağrısı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kol ağrısı çok yaygındır, ancak herkes farklı seviyelerdedir. Kol ağrısının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, birçok kişi kol ağrısının kemikler ve kaslar üzerindeki stres ve zorlanmadan veya vücudun iyi yapmadığı bir şeyden kaynaklanabileceğine inanmaktadır. Bazıları, kol ağrısının dokuların aşırı kullanımı gibi şeylerden de kaynaklanabileceğine inanıyor; Kolunun üst kısmını uzun süre kullanan herkes bu ağrıyı yaşayabilir.

Bazı Kol Ağrısı Türleri Nelerdir?

Gelişimsel kol rahatsızlığı: Kollarını sadece yaklaşık 2 haftadır kullanan bir çocuk büyük olasılıkla kollarından rahatsız olmaya başlayacaktır. Rahatsızlık genellikle büyüme ağrılarından kaynaklanır. Yetişkinler de bunu yaşayabilir ve bu genellikle kolun aşırı kullanılmasının bir sonucudur.

Aşırı kullanım kol ağrısı: Kollarını tekrarlayan veya sürekli kullanan herkes bu türü yaşayacaktır.

Ellerinizi çok kullanmanızı gerektiren herhangi bir iş, kollardaki bu tür ağrılarla ilişkilendirilebilir. Marangozluk ve kaynakçılık gibi işler, kollarınızı aşırı kullanmaya ve kollarda bu tür ağrılara neden olmaya eğilimli iki tür iştir.

Kol Ağrısı Neden Olur?

kol

İnsanların kol ağrısı çekmesinin nedeni ne yazık ki çok iyi bilinmiyor. İnsanların neden kol ağrısı çektiğine dair birçok teori var ama herkes tarafından kabul edilen bir cevap yok. Bazıları kol ağrısının dokuların aşırı kullanımı, stres ve kemikler ve kaslar üzerindeki baskıdan kaynaklanabileceğine inanıyor. Diğer açıklamalar, vücudu iyileştirmek için dinlenme ve azaltılmış aktivite ihtiyacını içerir.

Kol Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

kol agrisi belirtileri

Kol ağrısının semptomları, onları deneyimleyen herkes için rahatsız edici olabilir. Ağrının nedenini kısa sürede tedavi etmezseniz, hem zayıflatıcı hem de sağlığınız için tehlikeli olabilir. Aranacak bazı işaretler şunlardır:

Ağrı – Ağrı, genellikle bir yaralanmadan kaynaklanan bir duygudur. Ağrı normalde herhangi bir fiziksel sıkıntı olmaksızın kendi kendine meydana gelen seslerden kaynaklanamaz. Sizin hatanız olmasa bile, kola bir şey olduktan sonra çok acı hissederseniz, kolda bir yaralanma veya ağrı olabilir.

Uyuşma – uyuşma hissi genellikle kolunuzla ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğinin iyi bir göstergesidir. Uyuşma, bir bölgede sinir hasarı olduğunda insanların hissedebileceği hislerden biridir. Kolunuzda uyuşma hissederseniz, teşhis koymak için bir doktora görünmek en iyisidir.

Sertlik – Düzenli olarak ağrı hissettiğinizde, vücudunuzdaki kaslar sertleşmeye başlar ve zaman zaman sertleşir. Bu çok uzun sürerse kollarınız kırılmaya başlayacak ve onları doğal formlarına geri döndürmek zor olabilir. Kollarınızda sertlik hissetmeye başlarsanız mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın.

Şişlik – Şişlik, kol ağrısının başka bir belirtisidir. Bir kol ateli takmak, şişlik inerken kolunuzu yerinde tutmanıza yardımcı olabilir. Bu, iyileşirken kolunuzu hareket ettirmeye devam etmenizi ve daha fazla zarar görmesini önlemenizi sağlayacaktır.

Kızarıklık – Uzun süre ağrı yaşadıktan sonra kollarınızın belirli bir bölgesinde kızarıklık olabilir. Eğer durum buysa, bunun kolunuzda bir enfeksiyon olabileceğinin bir göstergesi olduğunu bilmelisiniz. Bu tedavi edilmezse sağlığınız için tehlikeli olabilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurun.

Kaşıma – Kol ağrısı yaşarsanız, ağrıyı hafifletmek için ağrıyan bölgeyi kaşıyabilirsiniz. Bu normal bir tepkidir ve sık sık yapıyorsanız hafife alınmaması gereken bir şeydir. Yapmanız gereken tek şey, bu olduğunda, kaşınmayı mümkün olan en kısa sürede durdurmak için gerekirse losyon uygulayarak veya gerekirse buz uygulayarak kolunuza dikkat etmenizdir.

Ağrılı hareket – Kollarınızda ağrılı hareketler yaşarsanız, o zaman bir şeylerin çok yanlış olduğu ve hemen bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerektiği açıktır. Bu, yaralanma veya enfeksiyon belirtisi olabilir.

Kol Ağrısının Tedavisi Nedir?

kol agrisi

Kol ağrısını tedavi etmenin en iyi yolu, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu ziyaret etmektir. Bir doktora ne kadar erken giderseniz, o kadar hızlı tedavi ve teşhis almaya başlayabilirsiniz. Doktorunuz onları görmeye gittiğinizde bir muayene yapacaktır.

Bu süre zarfında tıbbi geçmişinizi alacaklar ve ağrının vücudunuzun neresinden geldiğini doğru bir şekilde değerlendirmek için röntgen veya MRI taraması gibi bazı testler yapacaklar. Bu süreçte kolunuzu iyileşirken belirli bir pozisyonda tutan bir şey giymeniz istenebilir, bu yüzden kendiniz kurtulmaya çalışmayın!

Kol bölgemizde kabaca kemikler, kaslar, sinirler ve tendonlar bulunmaktadır. Tabii ki en dışta cildimiz bulunur. Kol ağrısı bu anatomik yapılardan kaynaklanabildiği gibi boyun, omuz ve kalp gibi farklı yerlerdeki organlarımızda oluşmuş bir sıkıntının kolumuza yansıması olarak, yansıyan ağrı modeli şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir.

Diğer yandan diyabet hastalarında damar ve sinir aşınmasına bağlı nöropatik ağrılar da sık karşılaşılan hatta istirahat halinde bile insanı rahatsız eden sorunlardandır. Burada korktuğumuz kola vuran kanser ağrıları da göz ardı edilmemelidir.

Kol ağrısı tedavisi, muayeneden sonra kollarınızda neyin yanlış olduğuna bağlıdır. Kolunuz kırılırsa, alçı için doktora gitmeniz gerekir. Kolunuz enfekte ise, size antibiyotik ve antiinflamatuar ilaçlar reçete edilmelidir. Bazı durumlarda, ağrıya vücudunuzdaki artrit veya kas spazmları gibi bir şey neden olabilir, ancak bu çok nadirdir.

Kol Ağrısı Geçer mi?

Evet! Kol ağrısı çeken birçok kişi, tedavi ile uygun şekilde tedavi etmeye başladıklarında, tamamen üstesinden gelirler. Asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici alarak semptomlarınızı tedavi edebilirsiniz. Bu ilaçları aldıktan birkaç hafta sonra ağrı geçmezse, o zaman doktorunuza danışmalısınız. Kol ağrınıza neyin sebep olduğunu değerlendirdikten sonra size yardımcı olması için anti-enflamatuar ilaçlar veya kas gevşeticiler reçete edebilirler.

Kolumu Nasıl Sağlıklı Tutabiliriz?

Herhangi bir şey yaparken sık sık kollarınızda ağrı hissediyorsanız, gününüzden biraz zaman ayırarak kollarınızı dinlendirmelisiniz. İyileşene kadar kollarınızın incinmesine neden olan herhangi bir şeyi yapmayı bırakmak en iyisidir. Bu, kol ağrısına neden olan durumlardan kaçınmak için kendi yolunuzdan çıkmak anlamına gelebilir.

Sol Kol Ağrısı Neden Olur?

Nadiren kalp hastalıklarında da özellikle kalp krizinde ağrı sol kola veya az da olsa sağ kola vurabilmektedir.

Kalp krizi şüphesi sol kola yayılan, beraberinde sol göğüs bölgesindeki baskı sıkışma hissi ile beraber olduğunda ilk akla gelen ve ekarte edilmesi hayati öneme haiz bir klinik tablodur.

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeliyiz?

Kol ağrısı yaşarsanız, birkaç gün reçetesiz satılan ağrı kesiciler aldıktan sonra düzelmezse, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmek daha iyidir. Herhangi bir kol ağrısı semptomunuz varsa, beklemek ve sorunun kendi kendine geçeceğini ummak yerine hemen doktorunuzu görmek her zaman iyi bir fikirdir.

Kol Ağrısını Nasıl Önleyebiliriz?

Kol ağrısını önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, buna neden olabilecek herhangi bir şey yapmaktan kaçınmaktır. Yeni bir sporu veya hobiyi denemeye karar vermeden önce kendinize kol ağrısı yaşamaya değip değmeyeceğini sorun. Herhangi bir fiziksel aktivite yaptıktan sonra dinlenmeye de zaman ayırmalısınız ki vücudunuzun toparlanması için zamanınız olsun. Dinlenmek, bir aktivite sırasında incinen kollarınızı onarmaya çalışmaktan çok daha kolaydır. Mümkünse, kollarınızda bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız bir doktora görünün.

Kol ağrısı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu