Yemek Tarifleri

Gastronomi Şehri Gaziantep’te Yapılan Yöresel Yemekler Nelerdir?

Unesco tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağına” girerek gastronomi dalında en iyilerden olduğu kabul edilen güzel şehrimiz Gaziantep’te yaşamak büyük keyiftir. Bugüne kadar Unesco 33 ülkeden sadece 47 kenti bu duruma uygun görmüştür. Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli ve özel mutfaklarından birisidir. Ne mutlu ki böyle bir şehre sahibiz.

Antep’i tatmaya, tadından keyif almaya bir gün yetmemektedir. Mutlaka birkaç gün ayırarak hem kültürel hem yemek anlamında keyfini çıkartmanız gerekir.

Eğer yolunuz Gaziantep’e düşerse mutlaka denemeniz gereken yöresel yemeklerini sizler için listeliyoruz.

1- Beyran

Gaziantep’te genelde kahvaltılarda içilen, buranın en bilindik ve yöresel yemeği olmazsa olmazı Beyran’dır. Genelde çorba mı yemek mi tartışmalarına konu alan Beyran, et suyu, pirinç, et, sarımsak ile hazırlanır. Bol acılı olan bu yemek acıyı pek sevmeyenler için biraz zorlayıcı olabilir.

Gaziantep'te

2- Yuvalama Çorbası

Gaziantep’te eskiden bir kaşığa 40 tane yuvalama sığacak şekilde bu çorbayı yapamayana hamarat denmezmiş! Nohut, pirinç, kuşbaşı et ve köftelerden oluşan yoğurtlu nefis bir çorbadır. Şehrin geleneksel yemeklerinden biri olarak bilinir. Genelde özel günlerde mutlaka yapılan bir çorbadır. Anteplilere göre Ramazan Bayramı’na bir hafta kala bir komşunun evinde her akşam toplaşılıp içme adeti bulunur.

Gaziantep'te

3- Ayva Kebabı

İyi pişmiş bir et ve ayvanın ekşiliğinin birlikteliği ile yörenin en sevilen kebaplarından birisi Ayva Kebabı olur. Gaziantep’te mutlaka denenmesi gereken kebaplardan birisidir.

Gaziantep'te

4- Nohut Dürümü

Söylenişte hiç çekici gelmeyen bir dürüm olabilir ancak burada bu dürümü yiyen başka bir dürüme zor dönüş yapıyor. Antep fastfood’u olarak görülen pide ekmeğin içine koyulan nohut, yeşillik, domates ve patates kızartmasından oluşan bir yemektir. Bu dürüm için fazla bir şey söylenmez aslında sadece deneyip kendiniz karar vermelisiniz lezzetine…

Gaziantep'te

5- Firik Pilavı

Olgunlaşmaya yeni başlayan tahıla Firik denir.  Bulgur, firik ve tavuk ile yapılan bu pilav en yöresel yemeklerden biridir. Klasik pilavların haricinde Gaziantep’te özel bir şey yemek istediğinizde tercihiniz mutlaka bu olmalıdır.

Gaziantep'te

6- PirPirim Aşı

Gaziantep yöresinde semizotunun söyleniş şekli aslında pirpirimdir. Semizotu, lolaz, et ve mercimek’le birlikte yapılan bu doyurucu yemeğin ismi de pirpirim aşı olarak bilinmektedir. Buranın en tercih edilen sevilen yemeklerinden birisidir.

Gaziantep'te

7- Katmer

Yemekten sonra bir tatlıya kim hayır diyebilir? Aslında Gaziantepliler der. Çünkü kendileri yemekten sonra değilde direkt olarak kahvaltıda bile Katmer yiyebiliyorlar. Antep fıstığı, Gaziantep’te her yer yemekte görebileceğiniz bir üründür ancak en güzel kullanıldığı yerlerden biri Katmer’dir. İncecik yufka, kaymak ve fıstıkla hazırlanan katmer, buranın sanat eseri sayılabilecek güzellikte bir tatlısıdır. Denemeyen çok şey kaçırır.

Gaziantep'te

8- Menengiç Kahvesi

Fıstık, Katmer’de de bahsettiğimiz gibi bir çok yerde kullanılan bir üründür. Yabani fıstık ağaçlarının meyvelerinden yapılan bu kahve Antep’in yine muhteşem lezzetlerinden biridir. Şehrin marka içeceği olarak bilinen Menengiç Kahvesi’ni en iyi içeceğiniz yer ise şehrin ünlü kahvecisi olan Tahmis Kahvesi’dir.

Gaziantep'te

Gaziantep Yemekleri

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu