Otomobil

Fren Patlaması Nedir? Araçların Frenleri Neden Boşalır?

Fren Patlaması Nedir? Araçların Frenleri Neden Boşalır? Son günlerde Gaziantep, Mardin ve Afyon’da meydana gelen ve çok yüksek can kayıpları yaşanan trafik kazalarının hepsi fren patlaması sebebi ile meydana geldi. Yolda giderken birden fren boşalıyor ve frenler tutmuyor. Peki fren patlaması nedir? Fren neden patlar? Gelin biraz daha yakından bakalım….

Fren Patlaması

Fren Patlaması Nedir?

Fren patlaması ya da başka bir adı ile fren boşalması araç yol alırken durmak için frene bastığınızda aracın durmaması yani tepki vermemesidir. Fren patladığı zaman ne yaparsanız yapın frenler tutmaz. Bu noktada çok sakin olmanız ve telaş yapmamanız gerekmektedir.

Fren Patlamasının Nedenleri Nelerdir?

Uzmanlara göre fren patlamasının pek çok nedeni vardır. Fakat bunları tek bir başlık altında toplamak gerekirse o başlığın adı kesinlikle “araç bakımı” olur. Fren patlaması, fren borusunda meydana gelen deformeler, Westinghouse arızası, emme manifoltunda emme işlemi yapan hortumdan kopma meydana gelmesi, yırtılması sonucunda oluşan fren şişmesi gibi durumlardan meydana gelir.

Hidroliği taşıyan rakorlar zedelenmiş olabilir. Bu da frenin patlamasına sebep olur. Çalılık alanlardan geçerken kalın bir dal fren borusunu kopartabilir. Boruların bağlı olduğu havşalar zamanlar kırılabilir. Frenler kampanalı ise balatalar da problem meydana gelir. Frene aşırı basınca merkez pistonlar fırlar. Bu zamanda da frenler boşalabilir.

Teker fırlaması ya da pedal kırılması gibi durumlarda meydana gelebilir. Bir diğer nedende uygun olmayan fren yağının kullanılmasıdır.

Tır Freni Neden Boşalır?

Fren patlaması en basit anlamı ile fren hortumlarının zamanla aşınarak hidroliği boşaltması ile oluşur. Yukarıda bahsettiğimiz tüm nedenler kamyonlar ve tırlar içinde geçerlidir. Fakat kamyonlar ve tırlarda ekstra olarak arkalarında tonlarca yük olduğu için daha sık fren patlamaları görülebiliyor.

Tırlarda aslında dorse sistemlerinde de ayrı bir fren sistemi vardır. Dorse freni sadece dorseye bağlıdır ve sadece onu etkiler. Dorse freni, fren esnasında lambalar yanmadığı için Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklanmıştı.

Fren Patlaması

Freni Patlayan Araç Nasıl Durdurulur?

1) İlk Olarak Freninizin Patladığını Haber Verin

Freniniz patladığın ilk olarak sakin olmalısınız. Çevrenizdekileri haberdar etmek için dörtlüleri yakın. Fren patlamasına özel bir işaret olmadığı için dörtlüleri yakmanız en iyi yoldur. Giden bir aracın dörtlülerinin yanması acil bir durumun olduğunu çevre sürücülere bildirmenizi sağlayabilir.

2) Gaza Basmayın

Freni patlayan bir araba da en son yapılması gereken şey gaza basmaktır. Artık ayağınızı gazdan çekin. Eğer ki araçta hız sabitleyici var ve açıksa onu da kapatın.

3) Yavaş Yavaş Vites Düşürün

Yapmanız gereken panik ve stres yapmadan yavaş yavaş vites düşürmektir. Eğer yolda trafik var ise mümkün olduğunca aracı boş şeritlere götürün. Hız yüksekken düşük vitese geçtiğiniz zaman devir yükseleceği için araç hızı azalacaktır.

4) Freni ve El Frenini Kullanın

Frenler patladığında hidrolik yağının boşaldığını yukarıda belirtmiştik. Fakat kalan az bir hidrolik yağı bile az da olsa yavaşlamanıza sebep olabilir. El freni de işe yarar. Ancak el frenini sonunu kadar çekmemelisiniz. Eğer el frenini sonuna kadar çekerseniz tekerler kitlenir ve araç savrulur.

Freni Patlayan Aracı Durdurmanın Diğer Yöntemleri

1) Tüm Camları Açın.

Aracın tüm camlarını açarak araç içerisine hava dolmasını sağlayın. Araç içine giren hava aracı yavaşlatacaktır. Araç aerodinamiğini bu şekilde bozarak aracı bir nebze de olsa yavaşlatabilirsiniz.

2) Aracı Yokuşa Sürün

Eğer çevrenizde yokuş ya da dik bir alan varsa aracı o yöne çevirin. Bu hamleyi de yaparken olabildiğince en sağ şeritte kalmaya özen gösterin.

3) Kontağı Kapatın (Ama Tamamen Değil)

Yüksek hızda giderken bunu yapmanız çok risklidir. Kontağı tamamen kapatınca direksiyon kitlenir ve aracı kontrol edemezsiniz. Bu yüzden kontağı sadece bir kademe çevirin ve motoru durdurun. Eğer iki tur çevirirseniz direksiyonda kitlenir.

4) Son Yöntem: Bariyerler

Freni patlayan bir araçta en son düşünmeniz gerek maddi hasardır. Aracın hasarı sizin canınızdan daha önemlidir. Bu yüzden yukarıdaki yöntemlere rağmen araçları durduramadıysanız, yavaşça aracı bariyerlere sürtün. Oluşan sürtünme kuvveti ile araç büyük ölçüde yavaşlayacaktır. Tekrar belirtmek istiyoruz, aracın maddi hasarından korkmayın. 1000 aracın hasarı sizin canınızdan daha önemli değildir.

Fren Patlaması

Fren Patlaması İle İlgili Videolar 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu