Fındık Nedir, Nasıl üretilir?
Fındık Nedir, Nasıl üretilir? En kutsal meyvelerden biri olan fındık, aynı zamanda karadeniz bölgesinin cevizi tabir edilen yemiş türüdür. Geniş, kenarları dişli ve ucu sivri yapraklara sahiptir. Bugün sizlere aşama aşama fındık nasıl üretilir onu aktaracağım.
Fındık Nedir ?
Lezzeti ve faydalarıyla herkesi kendine hayran eden bu yiyecek eskilerden beri tüm dünyada severek tüketilmektedir.
Fındık zengin çeşitleriyle bir çok farklı şekillerde sunulabilir. Örneğin; fındık ezmesi, pastalık fındık, kavrulmuş fındık, fındık kreması, tuzlu fındık, pikola fındık, fındık yağı vb çeşitler şeklinde hayatımıza girmektedir.
Fındık tüketimi için çok geniş alanlara yer açılmış durumdadır. Bir çok üründe ham madde olarak kullanılan fındık, sağlığa da oldukça faydalıdır.
Fındık içinde kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, çinko, protein, E vitamini, omega 3 gibi vitamin ve mineralleri de bulundurur.
Fındık üretimi olarak zor bir yiyecektir. Her aşaması özenle ve başarı ile yapılmalıdır. Oumsuz hava koşullarının da etkili olması durumunda fındık kalitelerinde düşüş yaşanacak elde edilmesi planlanan verim sağlanamayacaktır. Ayrıca fındık yetişen bölgede nem ve yağış miktarı yeterli seviyelerde olmalıdır.
Fındıklar yapraklarına zarar verilmemesi için silkme yöntemiyle toplanmalıdır. Böylece yeterli yetişmemiş olan mahsüller yerinde kalırken, olgun ve iri olan fındıklar toplanmış olur.
Ülkemiz Türkiye’de fındık yetişen yerlerin konumu itibariyle hasat işlemi silkme yapılarak zor yapılmaktadır.
Fabrika işlemine alınan fındıklar ilk olarak numune alınmak üzere ayrılırlar. Bir fındığın içi ne kadar fazla olursa kalitesi ve değeri o denli artıyor. Fabrikalar çok fazla ihracat yaptıkları için gece gündüz demeden çalışmak zorundalar.
Ayırma İşlemi
Fındıklar numune işleminden sonra filtreler yardımıyla ayıklanır. Ayıklama işleminde fındıkların aralarında bulunan yabancı sert maddeler ayrılır ki fabrikada çalışan makinelere zarar vermesin.
Tuzlu Fındık Yapımı
Yabancı maddelerinden ayrılan kabuklu fındıklar çizme makine alınarak üstlerine yarık atılması sağlanır. Daha sonra ki süreçte kabuğun içine tuzlu suyun girebilmesi 1 saat boyunca birbirine karıştırılır. En son süreçte tüketicisiyle buluşmak üzere paketlenerek raflardaki yerini alma işlemi sağlanır.
Kırma İşlemi
Fındıklar kırma taşlarına alınır. Aynı buğday işlemlerinde olduğu gibi kabuklarından ayrılır. Bir fabrikanın kırma taşı ne kadar fazlaysa yapabileceği fındık kapasitesi de o kadar artmaktadır.
Fındık kırma işlemi çok hassas ve özen gerektiren bir işlemdir. Herhangi bir hata fındıkların parçalanmasına neden olabilir. Bir diğer yandan elekler yardımıyla fındıkların kabuklarından ayrılması işlemi de yapılır.
Kavurma İşlemi
Kavurma işlemi öncesi nem ve sıcaklığı ayarlanan kazanlar ile ortalama 25 dakika kadar fındıklar kavrulur. Kavrulan fındıkların üzerinde bulunan zarlar hava yardımıyla soyulur.
Sorteks makinasının içerisinde bulunan optik alıcılarla hasarlı ve kusurlu fındıklar ayıklanır. Büyük bölümü bu makine yardımıyla ayıklanan fındıklar, geri kalanları el yardımıyla ayıklanır.
Paketleme İşlemi
Çuvallara ve paketlemeye alınan fındıklar tüketiciyle ulaşmak üzere satış mağazalarına gönderilir.