İş & Finans

FED Nedir, FED Ne İşe Yarar?

FED Nedir, FED Ne İşe Yarar?

Piyasaları takip ederken, bir şeyler okurken ya da haberleri izlerken sürekli olarak “FED” sözcüğünü duyarız. Fed’in kimi ülkeler için almış olduğu kararlar ya da yaptırımlar neden bu kadar önemli? Öyleyse FED nedir? FED ne işe yarar? FED ne demektir? Sorularına yanıt armayı bırakıp merak edilen tüm soruların yanıtları yazımızda bulabilirsiniz.

fed 5

Federal Rezerv sistemi bir başka deyişle “FED” Türkiye’deki Merkez Bankası konumundadır tanımı hiç de yanlış olmaz. Amerikan dolarını basıp dağıtıma sokma yetkisini elinde bulunduran tek kuruluştur. Amerika Birleşik Devletleri’nde “federal rezerv yasası” ile koruma altındadır. Ek olarak FED ödemeler çizelge, plan ve programlarından da sorumludur.

fed 7

25 Aralık 1913 yılında Federal Rezerv yasası ile temeli atılan FED, 1929 döneminde yaşanılan “Büyük Buhran” zamanında artmış olan yetkileri ile ABD için çok daha önemli bir kurum durumuna gelmiştir. Zaman ilerledikçe ülkenin para politika yönetimini de eline almış bir kurum olmuştur.

fed 6

Merkez yapılanması Amerika Birleşik Devletleri’nin Başkenti Washington’da yer alan FED, 12 merkez şubeden oluşmaktadır. FED’in yönetim kurulu ABD başkanı tarafından seçilen 7 üyenin 14 yıl görev almasıyla belirlenir, ve sonrasında senatodan onay aldıktan sonra göreve başlar.

FED’in kuruluş sloganı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın  görev ve amaç tanımına fazlasıyla benzemektedir. ABD’nin merkez bankası konumunda olan FED, üst düzey ulusal güvenlik, istikrarlı ve esnek bir mali ve para sistemi sağlamaktadır.

fed 4

FED’in Organları Nelerdir?

Federal açık piyasa işlemleri komitesi (FOMC)

12 adet federal rezerv bankası

Yönetim kurulu

Danışma komisyonu

Üye bankalar

fed 3

FED Ne İş Yapar?

ABD dolarını dağıtma yetkisine sahiptir. Yani para arzından sorumludur.

Ödemeler bilançosundan sorumludur.

ABD dolarını basan yani üreten tek kurumdur.

Amerika Birleşik Devleti’ne finansal konularda danışmanlık hizmeti verir.

Kriz dönemlerinde müdahalelerde bulunur.

Faiz oranlarını düzenler,bununla birlikte dünya ekonomisinde büyük öneme sahiptir.

fed 8

FED’in Amaçları Nelerdir?

Sistemsel sorunları önceden hesap ederek istikrarın devamının devam etmesini sağlamak ve bu bağlamda düzenli çalışmalar gerçekleştirmek

Ülke vatandaşlarına hizmet vermekte olan finans kuruluşlarını izlemek, incelemek, gözlemlemek ve ihtiyaç olan anlarda gerekli müdahalelerde bulunmak.

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinde olabilecek en üst düzey istihdamı istikrarlı bir şekilde para politikası olarak uygulamak.

Tüketicileri ön planda tutan inceleme ve denetimlerde bulunarak ele alınan sonuçların detaylandırılmasını sağlamak, çözümleme ve kalkınma çalışmalarını belirlemek.

Ödeme sistemlerinin söz konusu verimliliği ve güvenliğini geliştirmeye destek olmak, ve bununla birlikte ABD dolarıyla yapılan tüm işlemleri kolay bir hale getirmek.

fed 2

FED Nerelerde Bulunur?

FED toplamda 12 rezerv bankadan oluşmaktadır. Peki bu bankalar ABD’nin hangi bölgelerindedir?

New York
Philadelphia
Boston
Cleveland
Atlanta
Chicago
Richmond
Minneapolis
Kansas City
St. Louis
Dallas
San Francisco

FED Nedir, FED Ne İşe Yarar? ile ilgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=BuERu5eFAsI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu