Sağlıklı Yaşam

Fantom Ağrı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Fantom ağrı, sanki ağrıyan yerde bulunmayan bir vücut kısmından geliyormuş gibi hissettiren ağrı türüdür. Uzmanlar eskiden bu amputasyon sonrası fenomenin psikolojik bir problem olduğunu biliyorlardı. Fakat uzmanlar şu anda bu ağrı hissinin omurilik ve beyinden geldiğini kabul ediyorlar.

Bir uzvunu kaybetmiş olan çoğu insan, bazen kesilmiş uzuv hala oradaymış gibi hissettiğini söyler. Fantom uzuv hissi olarak bilinen bu ağrısız fenomen, fantom ağrısı ile aynı değildir.

Bazı bireyler için, fantom alet ağrı tedavi olmadan kendiliğinden zamanla iyileşir. Diğerleri için, fantom ağrıyı yönetebilmek sorunlu olur. Siz ve uzman bir doktor fantom ağrısını ilaç ya da diğer tedavi yöntemleri ile etkili bir şekilde tedavi edebilirsiniz.

fantom ağrı 1

Fantom Ağrı Belirtileri

Fantom ağrısının özellikleri şunları içerir;

  • Amputasyondan sonraki ilk hafta içinde başlar. Ancak ay ya da daha uzun süre gecikebilir
  • Gelip giden ya da sürekli ağrı
  • Bıçaklama, kramp, iğne ve iğneler, ezme, zonklama ya da yanma olarak tanımlanabilecek ağrı

Fantom Ağrının Nedenleri

Fantom ağrılarının  kesin sebebi belirsizdir. Fakat omurilik ve beyinden geliyor gibi görünmektedir. Görüntüleme esnasında, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da beynin pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi kesilmiş uzvun sinirlerine nörolojik olarak bağlanmış kısımları, kişi fantom ağrı hissettiğinde aktivite gösterir.

Pek çok uzman, fantom ağrısının kısmen beyinden gelen bazı karışık sinyallere bir cevap olduğuna inanmaktadır. Bir ampütasyonun ardından, omuriliğin ve beynin bölümleri eksik uzuvdan girişi kaybeder. Bu dekolmana öngörülemez şekilde uyum sağlar. Sonuç, vücudun bir şeyin doğru ağrı olmadığını bildiren en temel mesajını tetikleyebilir.

fantom ağrı 2

Araştırmalar ayrıca bir ampütasyonun ardından beynin bedenin duygusal bölümünün bir kısmını bedenin başka bir kısmına tekrar uyumlandırılacağını göstermektedir. Başka bir deyimle, kesilmiş alan artık duyusal bilgi almadığı için, bilgi örneğin eksik bir elden hala mevcut olan bir yanağa yönlendirilir.

Yani yanağa dokunulduğunda sanki eksik ele de dokunuluyor gibi hissedilebilir. Bu, karışık duyu tellerinin başka bir versiyonu olduğu için sonuç ağrılı olabilmektedir..

Zarar görmüş sinir uçları, amputasyon bölümünde ağrı dokusu ve etkilenen kısımdaki  amputasyon öncesi ağrının fiziksel belleği dahil olmak üzere, fantom ağrısına katkıda bulunan bir dizi başka faktörün olduğuna inanılmaktadır.

Nasıl Önlenir?

Ampütasyon olmadan önce aksik olan uzuvda ağrı yaşayan bireyler için fantom ağrı hissetme riski daha fazla olduğundan, bazı uzmanlar amputasyon durumuna sebep olan saatler ya da günlerde bölgesel anestezi (spinal veya epidural) uygulanmasını önerebilir. Bu amputasyondan hemen sonra ağrıyı azaltabilir ve fantom uzuv ağrısı riskini azaltabilir.

fantom ağrı 3

Fantom Ağrı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu