Sağlıklı Yaşam

İmmün Plazma Tedavisi Nedir?

instagram takipçi hilesi

İmmün plazma tedavisi, beyaz kan hücrelerini aktive etmek ve bağışıklık tepkisini artırmak için tasarlanmış geleneksel olmayan bir tedavidir. Bu tür bir tedavinin, bir dizi hastalığın semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek gelecekteki rahatsızlık riskini azalttığı düşünülmektedir. “immün plazması” terimi, bir kişinin kendi kan plazmasını, kandaki kırmızı kan hücreleri veya trombositleri içermeyen sıvıyı ifade eder.

İmmün plazma tedavisinin kaynağı, genellikle rutin bir kan bağışı sırasında toplanan bireyin kendi kanıdır. Küçük bir bağışıklık plazması numunesi (yaklaşık 3-10 cc [yani 1/4 – 1 çay kaşığı]) tam kandan ekstrakte edilir ve daha sonra onu “arındırmak” için işleme tabi tutulur. Bu tedavi süreci, donörün bağışıklık plazmasının diğer sıvılar veya maddelerle karıştırılmasını ve “aktive olana kadar” belirli bir sıcaklıkta birkaç gün boyunca inkübe edilmesini içerir.

İmmün plazma tedavisi, kronik veya küçük sağlık durumlarını tedavi etmek için donör kanını kullanan nispeten yeni bir alternatif tıp şeklidir. Savunuculara göre, bağışıklık plazmasının terapötik kullanımı, immün plazmasının beyaz kan hücresi üretimini artırma ve bağışıklığı artırma yeteneğine sahip olduğu ve alıcının kendi vücudunun kendini iyileştirmesine izin verdiği inancına dayanmaktadır. Vücudun bağışıklık sistemi, vücudu yabancı maddelere karşı savunmaktan sorumludur. Enfeksiyonlara karşı korunmada önemli bir rol oynar ve ayrıca kanser ve diğer hastalıklara karşı savunma sağlar.

İmmün plazma tedavisi
İmmün plazma tedavisi

Bağışıklık sistemi, zararlı moleküllerin (antijenlerin) vücudun hücrelerine ve dokularına bağlanmasını engelleyerek çalışır, bu da bağışıklık tepkisine neden olur. Bağışıklık sistemi, antijenleri “lenfositler” veya “lenfositler” (kısaca) adı verilen belirli beyaz kan hücreleri aracılığıyla algılar. Bu beyaz kan hücreleri, vücutta dolaşarak antijenleri arar.

Lenfositler, alt tipleri tarafından yönlendirilir, bunlardan biri “B lenfositleri” olarak bilinir ve spesifik olarak virüs formunda bulunan antijenleri arar. Lenfositler antijenleri tanımlar ve potansiyel olarak zararlı antijenleri yok etmek için vücutta hızla taşınan beyaz kan hücrelerine kimyasal sinyaller gönderir. Beyaz kan hücreleri, diğer lenfositler tarafından tanımlanan antijenlere de doğrudan saldırabilir.

Beyaz kan hücreleri tehlikeli bir antijeni yok ettiğinde, antijen tarafından hasar gören dokuların onarılmasına yardımcı olan kimyasallar salgılarlar. Teorik olarak, bağışıklık plazması sistemi uyarmak ve antijenleri ortadan kaldırarak ve normal bağışıklık işlevlerini uyararak normal işlevine dönmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Ek olarak, bağışıklık plazması, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini etkileyen otoimmün hastalıkları veya bozuklukları önlemede faydalı olabilir.

İmmün Plazma Tedavisi Neden Kullanılır?

İmmün plazma tedavisi tipik olarak kronik semptomları veya hastalıkları tedavi etmek için kullanılsa da, önleyici bir önlem olarak da kullanılabilir. Nadiren altta yatan bir hastalık veya hastalık olmaksızın uygulanan immün plazma tedavisidir. Koruyucu önlem olarak immün plazma tedavisini kullanan kişilerde genellikle hastalık belirtisi görülmez; bunun yerine, sadece aile geçmişlerine dayanarak ve gelecekteki hastalık veya rahatsızlıklardan kaçınmak için tedavi görüyorlar. Bu yaklaşım tıbbi olarak kanıtlanmamıştır, ancak bu tür bir tedavi için başarılı olduğunu iddia eden anekdot raporları vardır.

İmmün plazmanın uygulanabileceği farklı yollar vardır; tipik yöntemler intravenöz enjeksiyon ve oral tüketimi içerir. Bununla birlikte, beyaz kan hücresi üretimini maksimize etmede etkili olmaması nedeniyle ağızdan tüketilmesi önerilmez.

İmmün Plazma Tedavisi Bilinirliği Nedir?

İmmün plazma tedavisi nispeten bilinmeyen bir tedavi yöntemidir ve etkinliği hakkında çok az bilgi mevcuttur. Bu tip tedavinin amacı, beyaz kan hücresi üretimini uyararak hastada bir bağışıklık tepkisi oluşturmaktır. Bununla birlikte, kronik veya küçük sağlık koşullarında immün plazma tedavisinin kullanımını destekleyen yayınlanmış bir kanıt yoktur. Aslında, herhangi bir kronik veya küçük hastalık üzerindeki etkinliğini test etmek için hiçbir klinik çalışma yapılmamıştır.

Ayrıca immün plazmanın beyaz kan hücresi üretimini artırdığı ve bağışıklığı iyileştirdiği iddiasını destekleyecek herhangi bir veri bulunmadığından bu iddiaların doğru olduğunu gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

İmmün plazma tedavisi

Son birkaç on yıldır pek çok insan bu tür bir tedaviyi kullanmakla ilgilendi, ancak yapılan araştırmaların çoğu hayvanlar ve hücre kültürleri üzerinde yapıldı ve insanlar üzerinde az sayıda vaka çalışması var. Kanıt eksikliği, doktorların herhangi bir hastalık veya bozukluk için geçerli bir tedavi olarak immün plazma tedavisi önermesini zorlaştırıyor.

Almanya’da, hepatit C’li hastaları tedavi etmek için immün plazmanın kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için yeni bir çalışma yapıldı. Bu çalışma, immün plazma tedavisi ile tedavi edildiğinde hastaların önemli bir yüzdesinin iyileşme gösterdiğini buldu. Ancak, bu küçük çalışmanın sonuçları örneklem büyüklüğü küçük olduğundan (sadece 22 katılımcı analiz edildi) daha büyük bir popülasyona genellenemez.

İmmün plazma tedavisi

Bu çalışmanın sonuçları cesaret vericidir, ancak bulguları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ek olarak, kronik veya küçük sağlık durumları için uygulanabilir bir tedavi olarak önerilmeden önce, bağımsız bir kuruluşun immün plazma tedavisinin güvenliği ve etkinliği hakkında bir inceleme yapması gerekir.

Bazı durumlarda, bağışık kan, alıcılarda enfeksiyonlara neden olan enfeksiyöz ajanlar içerebileceğinden, immün plazma tedavisi zararlı olabilir. Ek olarak, üçüncü taraf bağışçılardan alınan bağışlar, benzer rahatsızlıkları varsa alıcılara zarar verme potansiyeline sahip tıbbi veya genetik bozukluklar da içerebilir. Bir doktor, altta yatan herhangi bir bozukluk veya hastalığa sahip olmadığından emin olmak için immün plazma tedavisini uygulamadan önce hastaları her zaman muayene etmelidir.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu