Yaşam

Enginar Nasıl Temizlenir? Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Enginar, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Sağlığımız için de pek çok faydası vardır. Eğer hala enginara karşı önyargılıysanız bir daha düşünmenizi öneririz.

Enginarın faydaları aslında saymakla bitmez. Adeta vitamin ve mineral deposu olan bir sebzedir. Öncelikle vücudumuzdaki kanı temizler, beyin hücrelerini yeniler. Karaciğerin de dostu olan enginar, pek çok hastalığın derdine derman olacak özelliktedir.

İşte enginarla ilgili merak edilen şeyler.

Enginarın latince adı “cynara scolymus”. Hem dünyada hem de Türkiye’de kültürü yapılan bir bitki türüdür. Tıbbi bitki olarak ve sebze olarak kullanılır. Ülkemizde Sinop yöresinde yabanileşmiş olarak C.cardunculus bitkisi yetişir. Yaprakları tıbbi tedavide kullanılır ve etken maddesi cynarae folium’dur.

Sağlıklı yaşam için harika sebze!

Enginar içinde sakladığı besin maddeleri bakımından oldukça zengindir. Eğer mevsiminde enginar tüketirseniz bu besinlerden faydalanmanız mümkün.

Bu besinlere değinecek olursak; protein ve karbonhidrat içerir. A, B,C ve D vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor mineralleri de içermektedir.

Vücutta adeta bahar temizliği yapıyor!

enginarin faydalari nelerdirr

Enginar tüketmek vücudunuzda adeta bahar temizliği etkisi yaratır. Çünkü içinde kanı temizleme, kandaki kolesterolü düşürme ve kalbi besleme özelliği olan enginarda inuline maddesi, yani bir tür nişasta bulunur.

Bu madde vücutta levulose ve doğal şekere dönüşür. Böylece midedeki sindirim suyu işin içine karışmadan emilir.

Enginarın diğer faydalarına bakacak olursak;

  • Enginarın, karaciğer yetersizliği taşıyan hastalarda toksinleri dışarı atma özelliği vardır.
  • Şeker hastalarına tüketmesi tavsiye edilir çünkü kanda şeker miktarını ayarlar.
  • İçinde bulunan manganez ve fosfor beyin hücreleri bakımından faydalı olan minerallerdir.
  • Enginar tüketmek sizi damar sertliği ve kalp hastalıklarına karşı korur.
  • Enginar aynı zamanda böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur.

Enginarın içinde cynarae adlı bir madde bulunur ve bu madde hücrelerin hasar görmesini engeller ve ayrıca bu madde prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğu söylenmektedir.

Enginar nasıl seçilir?

İyi bir enginar seçmek istiyorsanız, enginarın ağır ve yapraklarının sık olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer enginarın yaprakları açık ve yaygın ise bilin ki o enginar bayattır. Bunun dışında enginarın ortası sert ve tüysüz olmalıdır. Eğer enginarın sapında esmer renkli lekeler varsa enginarı içinin çürüdüğünü anlayabilirsiniz.

Enginar nasıl temizlenir?

enginar nasil temizlenir

Enginarı temizlerken öncelikle sebzenin yaprakları ayırıp sökmelisiniz. Eğer yaprakları sökmekte zorlanıyorsanız bu yaprakları atmalısınız. Çünkü zor sökülenin aksine kolay sökülen yapraklar lezzetlidir. Fakat sindirimi biraz zordur.

Enginarı yapraklardan ayırıp ortasındaki tüylü kısma ulaştıktan sonra tüyleri ayıklamalı ve kararmaması için limon suyuna batırıp çıkarmalısınız.

Enginar nasıl saklanır?

Eğer temizlenmiş enginar almayı tercih ediyorsanız hemen tüketmelisiniz aksi taktirde içindeki vitamin ve mineraller kaybolur. Eğer dalından koparılmış taze enginarı birkaç gün saklamak isterseniz tazeliğini koruması için saplarını kesmemelisiniz. Sebzeyi sapı ile birlikte bir vazoya koymalı ve suyu birkaç kez değiştirilmelisiniz. Suyunu her değiştirdiğinizde de enginarın sapını yaklaşık bir cm kesmelisiniz.

 

Kaynak
firkete.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu