En İyi 9 Yeşilçam Filmi
Sinema kültürüne damgasını vurmuş, ülkemizde sinema kültürünün gelişmesinde büyük katkı sağlayan En İyi 9 Yeşilçam Filmini aşağıda listeledik. 1950 yıllarından itibaren efsane filmler olarak anılan çoğu zaman ağlatan, çoğu zaman güldüren film türleri ile Yeşilçam, bir zamanların Hollywood’u diyebiliriz. Liste aslında oldukça kabarık olsa da aralarında en iyilerini seçmeye uğraştım. İşte en iyi Yeşilçam filmleri listem aşağıdaki gibidir…
Hababam Sınıfı Serisi
Hababam Sınıfı serisini bilmeyen yoktur. Bu kadar tembel ve yaramaz öğrenciler bir sınıfta toplanırsa neler olur? Özel Çamlıca Lisesi’nde çekilmiştir. Fazlasıyla güldüren, kimi zaman ağlatan Yeşilçam filmleri arasında yer alıyor. Hababam sınıfı serisinin ilk filmi 1975 yılında çekilmiştir. Serinin yine 1975 yılında ikincisi ‘’Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı’’ çıkmıştır. 1976 yılında ‘’Hababam Sınıfı Uyanıyor’’ ve ‘’ Hababam Sınıfı Tatilde’’ çıkmıştır.
1978’de ‘’Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor’’, 1981’de ise ‘’Hababam Sınıfı Güle Güle’’ filmi çekilerek, veda edilmiştir. 1981’li yıllardan sonra modern hali ile tekrar ekrana gelmiştir. 2004 yılında modern halinin ilk serisi çekilmiştir. 2020 yılında ise ‘’Hababam Sınıfı Yaz Okulları’’ çekilmiştir. Modern halinin serisinin devam edeceği biliniyor.
Efsane kadronun içerisinde; Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Feridun Şavlı, Cem Gürdap, Ahmet Arıman gibi çok değerli isimler bulunuyor. Aynı zamanda film serisinin IMDb puanı 9.5’dir.
https://www.youtube.com/watch?v=IWITLt8CJQg
Selvi Boylum Al Yazmalım
Türkan Şoray’ın güzelliğinden mi bahsedelim, Kadir İnanır’ın karizmasından mı, yoksa hepsini geçip içimize akan gözyaşlarından mı? Yeşilçam filmleri arasında ağlamamak için kendinizi zor tutacaklarınızdan diyebilirim. İlyas kamyon şoförüdür. İstanbul’dan, Asya’nın köyüne gelir. Birbirlerine aşık olurlar ve evlenirler. Samet adında bir çocukları olur. İlyas kamyon şoförü olduğu için sürekli yollardadır.
Bir gün yine yola çıktığında İlyas, Asya’yı aldatır. Asya ise bunu görür ve İlyas’tan kaçar. İlyas’ın hayatı her geçen gün daha kötü bir hal alır. İşlerinde yaşadığı sıkıntıdan, Asya’nın karşısına çıkmaz. Asya ise elinde bir çocuk bir valiz ile yola koyulmuştur ama nereye gideceğinden habersizdir. Yolda Cemşit’le karşılaşır. Cemşit ise ona evini açar, yemeğini paylaşır. Samet ise git gide büyümektedir. Fakat babasının İlyas olduğundan habersizdir. İlyas ise bir gün çıkıp gelir, Asya’nın bir tercih yapması gerekir.
Film o dönemlerde Adana’da çekilmiştir. Adana’nın Osmaniye ilçesinin Kesmeburun köyü yakınlarında çekilmiştir. IMDb puanı 8.8’dir.
Efsane kadrosu ise; Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin, Nurhan Nur, Hülya Tuğlu, Cengiz Sezici’dir.
Tosun Paşa
Kemal Sunal’ın efsane filmleri arasındadır. Tellioğulları ve Seferoğulları adında iki aile vardır. Bunlar İskenderiye’nin, Yeşil Vadisi için birbirleriyle mücadele ederler. Yeşil Vadi’nin kimin olduğuna kimse karar veremez. Burayı ele geçirmek için Tellioğulları ve Seferoğulları, İskenderiye’nin devlet memuru Daver Bey’in kızını almak isterler. Daver Bey ise kızı Leyla’yı vermek için Seferoğullarını seçmiştir.
Tellioğulları ise bunu kabul etmeyip daha iyi bir torpil ayarlamaya çalışırlar. Evlerinin uşağı olan Şaban’ı, Kahire sarayının en rütbeli paşası olarak tanıtırlar. Tosun Paşa kılığında olan Şaban, Tellioğullarının en büyük oğlu olan Lütfü’nün yakın arkadaşı gibi davranıp, Leyla’yı elde etmeye çalışır. Fakat Şaban, Leyla’ya aşık olup her şeyi bozmuştur. İşler iyice karışık bir hal almıştır. Peki bu kadar olayın üstüne gerçek Tosun Paşa, ortaya çıkarsa ne olurdu?
Filmin hiç bitmeyen aksiyonu ve eğlencesi, sürükleyici bir hal getiriyor. Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Tuncay Gürel, Ayşen Gruda, Ergin Orbey, Oya Aydonat gibi efsane isimlerin buluştuğu filmin IMDb puanı 9.1’dir.
Süt Kardeşler
Yine Kemal Sunal, yine efsane bir film.. Kimsenin sahip olamadığı, yıllardır yalnız yaşayan Melek Hanım, Sütoğlu Şaban sanıp Şaban’ın arkadaşı olan Ramazan’ı konağına alır. Sinirli ve koruyucu olan abisi Hüsamettin’e, Ramazan’ı damadı Bayram olarak tanıtır. Konağa gelen gerçek Şaban ve gerçek Bayram işleri iyice karıştırmıştır.
Damat Bayram’ın babasının eve gulyabani canavarını getirmesi de işleri inanılmaz durumlara sürüklemiştir. 1976 yılında İstanbul Yeşilköy’de, Simenoğlu Köşkünde çekilmiştir. Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Hale Soygazi, Ayşen Gruda gibi efsane isimler kadrodadır. IMDb puanı 9.0’dır.
Kibar Feyzo
Kibar Feyzo, askerden döndükten sonra Gülo’yla evlenmek ister. Köyde Gülo’ya başka taliplerde vardır. Babası ise başlık parasını açık arttırma yoluna koyar. On bin peşin, on bin senet karşılığında Gülo, Feyzo’ya kalmıştır. Feyzo, Gülo’nun babasına borcunu ödemek için kente gider. Kentte çeşitli işlerde çalışır. Köye her dönüşünde, şehirde ağalık düzeni olmadığını ve başlık parasının kalktığını anlatır. Adı Kibar Feyzo’ya çıkar.
Filmin IMDb puanı 8.7’dir. Başrollerini Kemal Sunal ve Müjde Ar’ın paylaştığı filmde Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman gibi efsane isimler vardır. Filmin çekimleri Hatay ilinin Reyhanlı ilçesinde bulunan Harran köyünde yapılmıştır.
Çöpçüler Kralı
Zabıta memurları, esnaflara ve çöpçülere sürekli olarak baskı kurar. Baskı kurduğu mahallede oturan Hacer, temizlikçilik yapmaktadır. Zabıta memuru, Hacer’e aşık olmuştur. Mahalle çöpçülerinden olan Apti’de, Hacer’e aşıktır. Yanlışlıkla girdiği bir gazino ise bütün hayatını değiştirecektir.
Başrollerini Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve Şener Şen paylaşmaktadır. İhsan Yüce, Erdal Özyağcılar, Türker Tekin, İlyas Salman, Neşat Gürçen gibi efsane isimlerin bulunduğu filmin IMDb puanı 8.7’dir.
Neşeli Günler
İstanbul’un, Cihangir semtinde çekimleri yapılan filmin başrolünde Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen ve Ayşen Gruda bulunuyor. Aynı zamanda Mürüvvet Sim, Oya Aydoğan, Ahmet Sezerel, İhsan Yüce gibi efsane isimlerde yer alıyor. Kazım efendi ve Saadet hanım kendi halinde yaşayan, altı çocuklarıyla mutlu bir hayat süren ailedir.
Turşuculuk yaparak geçimlerini sağlayan ailenin evinde sürekli olarak turşuya limon mı yoksa sirke mi konulur tartışması bir gün çiftin ayrılmasına neden olur. Kazım efendi üç çocuğunu alarak evi terk eder. Aradan yıllar geçer ve ayrılan kardeşler tesadüfü bir şekilde birbirlerini bulurlar. Yine bir araya gelmek isteyen kardeşlerin, anne ve babaları konuşmadığı için önce onları barıştırmaları gerekir. Fakat bu o kadar kolay olmayacaktır.
İbo ile Güllüşah
Kemal Sunal’ın efsane filmleri arasındadır. Kadroda Gülşah Soydan, Ayşen Gruda, Ali Şen, Deniz Türkali gibi oldukça önemli isimler yer alıyor.
İbo karakteri sevdiğine kavuşabilmek için başlık parası bulmak ister. Bunun için İstanbul’a gider ve burada iş arar. Zengin bir ailenin tek çocuğu olan Güllüşah ile yolları kesişir. Güllüşah’ın fikri, kendisini kaçırıp ailesinden fidye istemesidir. Böylece hem İbo ihtiyacı olan parayı elde edecek, Güllüşah’ta ailesinin gözündeki değerini görecektir. Fakat planlı olarak çıkmadıkları yolda, peşlerini sorunlar hiç bırakmaz.
Ah Nerede
Tarık Akan, Gülşen Bubikoğlu, Nilgün Atılgan, Aydan Adan, Adile Naşit, Serpil Nur, Hulusi Kentmen, Halit Akçatepe gibi çok önemli isimler film içerisinde yer alıyor. 1975 yılında romantik-komedi olarak çekilmiş filmlerdendir. Babaları çok zengin olan üç oğlan, İstanbul’a okumaya gitmiştir. Ailesi onları çok iyi bölümlerde, çok güzel okuyor bilirken aslında onların okulla hiç alakaları yoktur.
Tıp fakültesinde okuyan büyük kardeş Ferit, bir kızla nişanlı olmasına rağmen bir sürü kişiyle görüşmektedir. Eczacılık fakültesinde okuyan ortanca oğlan Murat ise kumarbazdır. Mühendislik fakültesinde okuyan Ömer ise siyasi konular yüzünden sürekli polislerden kaçmaktadır. Aileleri onları yakında mezun olacak diye bilirken, onlar ilk seneyi bile başarıyla bitirememişlerdir. Bu sırada sürekli başka kadınlarla gezen dolaşan Ferit, Zehra’ya aşık olur. Hayatının dönüm noktası Zehra’ya aşık olmaktır.