En Çok Kitap Okumaya Zaman Ayıran 10 Ülke
Dünyanın her tarafında, bütün dinler ve milletlerin ortak değeri okumaktır. Kültür ve yaşam tarzları bir birlerine zıt olan kavimlerin hepsi okumaya ayrı bir önem vermiş, geleceğin aydınlığını, yarınların müreffehliğini ve muhalif toplumlara karşı yükselmeyi okumakta görmüştür.
Zaten gelişen dünyanın kaygan zemininde hayata tutunanlar, okumayla iç içe olanlardır. Siz, hiç okumadan gelişen ve insani ilişkiler geliştirebilen toplumları gördünüz mü?
Asırlarca hükmeden imparatorluklar, muhkem kraliyetler, dünyanın seyrini değiştirmek isteyen devletler, tarihin karanlığına gömülmüş fikir akımları, tahrif olmuş dinler ve İslam; her birinin temeli okumanın üzerine kuruldu. İlk emri ‘’oku’’ ile başlayan İslam peygamberine, peyderpey vahiy yoluyla inen ayetler, ‘’cahillerden yüz çevir’’, ‘’sakın cahillerden olma’’, ‘’hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’’ şeklinde olmuştur.
Okumak bireysel bir eylemdir. Ama toplumun tamamını yönlendirebilecek güçtedir.
Okumak bireyi, birey toplumu etkiler.
En çok kitap okumaya zaman ayıran ülkeleri araştırdığınızda, tahminlerinizin aksiyle karşılaştığınıza şahit olacaksınız. Hazırsanız en çok kitap okumaya zaman ayıran ülkeler arasında bir kısa seyahate çıkalım.
-
Hindistan
Okuma yazma oranının %74’lerde olan Hindistan, en çok kitap okumaya zaman ayıran ülkeler arasında lider konumundadır. Hintliler haftalık tam olarak 10 saat 45 dakika kitap okumaya zaman ayırıyorlar. Ülke geneline bakıldığında dünyaca ünlü matematikçilerin ve dünyanın en büyük markalarda gerek yönetici konumunda, gerekse mühendis olarak görev yapan Hindistan’lı var. 2 binin üzerinde üniversiteye sahip olan bu ülkenin okuma seviyesine şaşmamak gerek.
-
Tayland
Kültürel zenginlikleri arasında yemek çeşitlerinin ön planda olduğuna bakmayın. Tayland, aslında son yıllarda büyük yeniliklere imza atan bir ülkedir. Nüfusunun %88’i kitap okuyor. Kitap okuma sıralamasında dünya ülkeleri arasında 2. sırayı kapmaktadır. Ortalama her Tayland’lı haftada toplam 9 saat 25 dakika kitap okumaya zaman ayırıyor.
-
Çin
Doğrusu Çin cumhuriyeti birçok konuda dünyada lider durumundadır. Nüfusu 1 milyarın üzerinde olan Çin kitap okumayı da hayli seviyor. Sanayi devi ve markalaşmanın öncüsü olan Çin, dünya çapında bilime en fazla katkı sunan ülkelerdendir. Tüm bunlarla beraber kitap okumada dünya sıralamanın 3. basamağında yer edinmiştir. Haftada ortalama her Çin’li 8 saat kitap okumaya zaman ayırmaktadır. Kalabalık nüfusuna rağmen ekonomisi en güçlü 2.ülkedir.
-
Filipinler
Adalar ülkesi Filipin; Bu ülkede tam 7. 107 adacık bulunuyor. Kitap okuma sıralamasına bakılırsa adalar kitap dolu. Dünya okuma sıralamasında 4. sırada yerini alan Filipin halkı haftalık 7 saat 35-36 dakika kitap okumaya zaman ayırıyor.
-
Mısır
Mısır aslında büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, köklü ve geniş bir kültüre sahip bir ülkedir. Doğrusu, kitap okuma sıralamasına bakılırsa tarihi birikimine ve kültürel zenginliğine paralel olarak kitap okumada da ödün vermemiştir. Okuma yazma oranının %73.8 olduğu Mısırda ortalama her vatandaş haftada 7 saat 30 dakika kitap okumaya zaman ayırıyor.
-
Çek Cumhuriyeti
Nüfusunun 99.0’ı okuma yazma bilen Çek cumhuriyeti, kitap okumada dünya sıralamasının 6. sırasında yer almaktadır. Başkent Prag’daki Clementinum Kütüphanesi dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer alıyor. Filipin ve Mısır gibi Çek cumhuriyeti de 7 saatin üzerinde kitap okumaktadırlar. Ortalama her bir Çekli haftada 7 saat 25 dakika kitap okumaya zaman ayırmaktadır.
-
Rusya
Rusya, uzun yıllardan beridir dünyanın süper güçleri arasında yerini korumaktadır. Silah ve teçhizat bakımında dünyada lider olduğu gibi dünya edebiyatına en büyük katkıyı sunan ülkelerin başında geliyor. Zaten kitap okuma oranlarına bakıldığında, edebi geleneğin kaynağı kendiliğinden beliriverir. Nüfusunun %99.7’si okuma yazma bilen Rusya vatandaşlarının haftada ortalama 7 saat 6 dakika kitap okumaya zaman ayırdığını görüyoruz.
-
İsveç
Listenin 8. sırasında yer alan Kuzey Avrupa ülkelerinden İsveç, ormanlık alanlarıyla meşhurdur. 450000 km² yüz ölçümüne sahip olan tabiat ülkesi İsveç’in nüfusu sadece 9 milyon. %99.0 okuma yazma bilen ülkede ortalama her vatandaş haftada 7 saat 5 dakika kitap okumaya zaman ayırmaktadır.
-
Fransa
Listenin 9. sırasında yer alan Fransa dünya ülkeleri arasında yıllık en çok turist barındıran ülkelerin başında gelmektedir. Oldukça sağlam bir ekonomiye sahip olan Fransa en çok kitap okumaya zaman ayıran 10 ülke arasında sonlarda yer almaktadır. Nüfusunun %99’0’ı okuma yazma bilen Fransa’da ortalama her vatandaş haftada 6 saat 55 dakika kitap okumaya zaman ayırmaktadır.
-
Macaristan
Nüfusunun %99.0’ı okuma yazma bilen Macaristan ilk onda yer edinmeyi başarmıştır. Ortalama her bir macar haftada 6 saat 50 dakika okumaya zaman ayırıyor. Dünya da kitap okuma ortalamasında Macaristan 10. sırada yer alırken Türkiye 17. sırada yer almaktadır.