Dünyanın En Zehirli 7 Bölgesi Nerededir?
Son 100 yıl içinde insanlık şaşırtıcı bir hız ile teknolojik ilerlemelerde bulunmuştur. Teknoloji ve bilimdeki söz konusu ilerlemeler çok daha kolay ve heyecan verici bir hale gelse de geride bırakılan atıklar için yalnızca korkun ifadesini kullanabiliriz.
Birçok yer, içinde yaşamanın neredeyse imkansız olduğu yerlere dönüşmüştür. Çernobil ve Ukrayna bu duruma en önemli iki örnektir. Dünyanın dört bir köşesinde zehirli ve kirli bölgeleri sizler için derledik….
Yamuna Nehri
Hükümetin nehri temizlemek adına ciddi anlamda girişi başlatmasına karşın Hindistan’da yer alan Yamuna Nehri zararlı atıklarla kirlenmeye devam ediyor. Yeni Delhi şehri, günde ortalama olarak 3.296 MLD kanalizasyonuna tek başına katkıda bulunmaktadır.
Büyük Pasifik Çöp Kovası
Teksas’ın üzerinde bulunan bir adadır. Pasifik Okyanusu’nun otuz metre derinliğinde yüzmekte olan bu ada genel olarak plastik atıklar ile dolmaktadır.
Rondonia, Brezilya
Rondonia, Amazon Yağmur Ormanı’nın en çok zarar gören bölgesidir. Binlerce dönüm bölgede yüzlerce ağaç kesilerek yakılmıştır. Ağaçların yerine bu bölgeye insanlar yerleştirilmiştir.
Linfen, Çin
Los Angeles, Linfen’deki hava kirliliğine oranla iyi bir yer olarak nitelendirilebilir. Linfen dünyanın en pis şehri olarak kabul görmektedir. Kirliliğin en önemli nedeni ise otomobil ve endüstriyel üretime dayanmaktadır. Bölgede solunan hava o denli kirlidir ki insanın yüzünü simsiyah bir hale getirebilmektedir.
Karbonmonoksit, kurşun ve arsenik karışımı bu bölgeyi Çin’in en kirli şehri olarak ön plana çıkarmaktadır. 2006 yılında dünyanın en kirli şehri unvanını alan şehir, endüstriyel kirliliğe bağlı olarak 4,26 milyon insan yaşamını yitirmiştir. Fabrikalarda üretim hala sürmektedir.
La Oraya, Peru
Kuzey Amerika Şirketi olan Doe Run, eli ile işletilmekte olan kasabadaki kurşun eritme tesisi, şehri yok etmeye devam etmektedir. Burada yaşamaya çalışan bütün çocuklar için sağlık testleri yapıldı ve kan dolaşımlarında kabul edilemez seviyede zehirle karşılaşılmıştır. Bu küçük yerleşim yerinde 1912 yılından bu yana çinko ve kurşun gibi ağır metaller çıkartılmaktadır. Bugüne dek 35.000 insanın yaşamını yitirmiş ya da sakat kalmıştır.
Karaçay Gölü, Rusya
Nükleer atık boşaltımından gelmekte olan radyasyon miktarı o denli güçlüdür ki, bir insan söz konusu bölgede bir saat içinde yaşamını yitirebilir. Bu bölgede pek çok hasarlı doğuma ve lösemiye rastlamak mümkündür.
Uzay
İnsanlar uzayda da büyük oranda kirlilik yaratmayı başardı. 4 milyon yıldan fazla yer kalıntısının yanı sıra yörüngede yer alan boş uzay araçları da buna ektir.