Dünyanın En Küçük Ülkeleri: En Küçük 10 Ülke!
Dünyanın En Küçük Ülkeleri: En Küçük 10 Ülke! Dünya aslında hem küçük hem büyük bir küre.. Bir uçak yardımıyla kısa sürede dünyanın istediğiniz noktasına ulaşmak artık hayal değil. Tabii ki, ne kadar isteseniz de ziyaret edilmesi yasak olan yerleri bu listeden çıkarmanız gerek.
Hayatınız boyunca durmadan seyahat etseniz bile, her zaman keşfedilecek bir şeyler ve bir yer vardır. Bu dünyanın ne kadar büyük olduğunun kanıtı da budur. Fakat bu yazımızda vereceğimiz bilgiler dünyanın büyüklüğü ile ilgili değil, yaşadığımız bu kürede bağımsız dünyanın en küçük ülkesi hakkındadır. Gelin birlikte dünyanın en küçük 10 ülkesi hakkında konuşalım…
Dünyanın En Küçük Ülkeleri: En Küçük 10 Ülke!
1) Vatikan
Vatikan, resmi olarak Vatikan Şehir Devleti olarak bilinen bir ülkedir. Vatikan, İtalyanın Roma kentinde bulunur; Hıristiyan Katolik mezhebinin idari merkezi olarak bilinir. Vatikan, yaklaşık 1.000 kişilik bir nüfusa sahip bağımsız bir ülkedir.
2) Monako
Dünyanın en küçük ikinci ülkesi olan Monako, güneydoğu Fransa ile Akdeniz arasında yer almaktadır. Ülkenin hem başkenti hem de dünyanın en zengin insanlarından bazıları için ünlü bir tatil bölgesi olan tek bir resmi şehri Monte Carlo vardır. Monako ayrıca Fransız Rivierasındaki konumu, kumarhanesi, birkaç küçük plajı ve hepsi 2,5 kilometre kareden daha az bir alana sıkıştırılmış tatil köyleri nedeniyle de ünlüdür. Bu ülkenin tahmini nüfusu 39.500dür.
3) Nauru
Nauru, Okyanusya bölgesinde Güney Pasifik Okyanusunda yer alan küçük bir ada ülkesidir. Nauru, sadece 22 kilometrekarelik alanı ve yaklaşık 11.000 kişilik nüfusuyla dünyanın en küçük ada ülkesidir. Ülke, 20. yüzyılın başlarında başarılı fosfat madenciliği faaliyetleriyle biliniyordu. Nauru eskiden Pleasant Adası olarak adlandırılıyordu ve 1968 yılında Avustralyadan bağımsızlığını kazandı. Bu küçük ülkenin resmi bir başkenti yoktur.
4) Tuvalu
Tuvalu, Okyanusyada dokuz adadan oluşan küçük bir ülkedir. Bunlardan altısında okyanusa açık lagünler bulunurken, ikisinde önemli ölçüde plaj olmayan kara bölgeleri vardır ve birinde de hiç lagün yoktur. Tuvalu adalarının hiçbirinde akarsu ya da nehir yoktur. Mercan atolü oldukları için içilebilir yeraltı suyu da yoktur.
Bu nedenle Tuvalu halkı tarafından kullanılan suyun tamamı su toplama sistemleri aracılığıyla toplanmakta ve depolama tesislerinde tutulmaktadır. Tuvalu, %96sı Polinezyalı olan yaklaşık 11.342 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu küçük ülkenin başkenti, aynı zamanda Tuvalunun en büyük şehri olan Funafutidir. Resmi dilleri Tuvaluca ve İngilizcedir.
5) San Marino
San Marino denize kıyısı olmayan, tamamen İtalya ile çevrili bir ülkedir. İtalyanın kuzeyindeki Titano Dağında yer alır ve 34.232 kişiye ev sahipliği yapar. Ülke, dördüncü yüzyılda kurulduğu için Avrupanın en eski devleti olduğunu iddia etmektedir. San Marinonun topografyası çoğunlukla engebeli dağlardan oluşur.
6) Lihtenştayn
Avrupanın küçük ülkesi Lihtenştayn, Alp Dağlarında İsviçre ve Avusturya arasında karaya oturmuş olup yüzölçümü sadece 160 kilometrekaredir. Yaklaşık 39.137 kişiden oluşan bu küçük devlet Ren Nehri üzerinde yer almaktadır. 1806 yılında bağımsız bir ülke olmuştur. Ülke 1868 yılında ordusunu lağvetmiş ve I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalmıştır. Lihtenştayn kalıtsal bir anayasal monarşidir ancak günlük işlerini başbakan yürütür.
7) Marshall Adaları
Dünyanın en küçük yedinci ülkesi olan Marshall Adaları, Pasifik Okyanusunda yer almaktadır. 29 mercan atolü ve beş ana adadan oluşmaktadır. Marshall Adaları, Hawaii ve Avustralya arasında yaklaşık yarı yolda yer almaktadır. Ayrıca ekvatora ve Uluslararası Tarih Çizgisine de yakındırlar. Nüfusu 77.917 olan bu küçük ülke 1986 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. Daha önce Amerika Birleşik Devletleri tarafından yönetilen Pasifik Adaları Güven Bölgesinin bir parçasıydı.
8) Saint Kitts ve Nevis
Saint Kitts ve Nevis, 1983 yılında Birleşik Krallıktan bağımsızlığını kazanan 53.821 nüfuslu bir Karayip ada ülkesidir. Porto Riko ile Trinidad ve Tobago arasında yer alır. Hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından Amerika kıtasının en küçük ülkesidir.
9) Seyşeller
Seyşeller, Hint Okyanusu ada grubunun 95.981 sakini olan bir ülkedir. 1976dan beri Birleşik Krallıktan bağımsızdır. Madagaskarın kuzeydoğusunda ve Afrika anakarasının yaklaşık 932 mil doğusunda yer almaktadır. Seyşeller 100den fazla tropik adaya sahip bir takımadadır ve Afrikanın bir parçası olarak kabul edilen en küçük ülkedir. Seyşellerin başkenti ve en büyük şehri Victoriadır.
10) Maldivler
Maldivler pek çok küçük adadan oluşan bir ülkedir. Bununla birlikte, bu ülkeyi oluşturan 26 mercan atolü halinde gruplandırılmış 1.190 Hint Okyanusu adasından sadece 200ü işgal altındadır. Maldivlerde yaklaşık 391.904 kişi yaşamaktadır. 1965 yılında bu küçük ülke Birleşik Krallıktan bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin en yüksek noktası deniz seviyesinden sadece 2,5 metre yüksekte olup, iklim değişikliği ve yükselen deniz seviyeleri önemli bir endişe kaynağıdır.