Bilim ve Teknoloji

Dünya Ve Uzay Hakkında İlginç Gerçekler

Pek çoğumuzun ilkokul sıralarında yüzeysel olarak bilgi edindiği dünya ve uzay hakkında belki daha önce hiç duymadığınız ilginç bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Dünyanın sadece bir küreden ibaret olmadığını, muhteşem özelliklerle donatıldığını, yeryüzünde bulunan yaşam alanlarının ilginç özelliklerini, uzayın gizemini, daha önce duyduğumuz ama pek çoğu yanlış olan bilgileri gelin hep birlikte gözden geçirelim.

Astronotlara göre uzay, yanmış biftek, kaynak yapılmış demir gibi kokuyor.

astronot

İnsan vücudunun dayanabileceği yerden yükseklik limiti 19 kilometredir. Bu limitten sonra astronot kıyafeti giyilmek zorundadır. Eğer aksi olursa vücutta bulunan su vücut sıcaklığında kaynamaya başlar.

1957 yılında, ilk uzay uydusu denemesinden bugüne, uzayda toplam 38.000 adet uydu bulunmaktadır. Bunlardan 16.000 tanesi düşmüş ya da indirilmiştir. Ayrıca şu an var olan uyduların sadece %5 i çalışmaktadır, %8 inin yakıtı bitmiştir ve kalan %87 si bozulmuştur ya da çalışmamaktadır.

-uzay-uyduları-

Samanyolu galaksisinde şu an 400 milyar yıldız ve 50 milyar gezegen vardır. Şu an içinde yaşam olan 500 milyon gezegenin var olduğu düşünülmekte.

dunyabenzeri

Uranüs, diğer gezegenlerden farklı olarak 98 derecelik eğimiyle yana yatmış gibi durur. Uranüste bir mevsim 21 yıl sürer yani bizim gibi 4 mevsim yaşanmak istense 84 yıl sürer. Ayrıca bu 84 yılın 42 yılı güneş görürken diğer 42 yılı karanlıkta geçer.

--uranus--

Bir insan uzay boşluğunda korunmasız olarak sadece 2 dakika hayatta kalabilir.

uzay-

Dünya üzerinde keşfedilmiş en dayanıklı canlı Tardigrad ismi verilen canlı türüdür. Bu canlı mikroskobik canlıdır, tatlı sularda ve nemli alanlarda yaşar. Bu canlı uzay ortamında korunmasız bi şekilde 10 gün yaşayabilir.

-tardigrad-

Dünyada her yıl 2000 adet yeni deniz canlısı tanımlanmaktadır.

Clouds of reef fish and corals, French frigate shoals, NWHI

Dünyanın şu ana kadar en uzak mesafeden çekilmiş resmi 6 milyar kilometre öteden çekilmiştir. Bu mesafeden dünya koskoca bir boşlukta ‘soluk mavi nokta’ gibi görünmektedir.

-soluk-mavi-nokta-

Bilinenin aksine Çin Seddi uzaydan görünmez. Uzaydan görülebilen tek şey Çin’ deki hava kirliliğidir.

cin-hava-kirliligi

Dünya üzerindeki en yüksek hava sıcaklığı değeri 1913 yılında Kaliforniya’ daki ölüm vadisinde ölçüldü ve tam 56.7 derece.

en-sıcak-yerDünya üzerindeki en düşük hava sıcaklığı değeri 2010 yılında Doğu Antartika Platosu’ nda ölçüldü ve tam -92 derece.

dogu-antartikaDünya üzerinde en az nüfusa sahip olan yer Vatikandır. Nüfusu 842 dir.

-vatikan-

Dünyanın en yüksek dağı olarak bilenen Everest dağının yüksekliği 8.848 metredir. En tepesine çıkmak uzaya çıkmak anlamına gelir.

everest-dagı

Dünya üzerindeki en derin çukur Marina çukurudur. Derinliği tam olarak 10.994 metredir. Bugüne kadar sadece 3 kişi en dibe kadar inebilmiştir. İnenlerden biri ünlü yönetmen James Cameron’ dur.

marina-cukuru

Dünya üzerindeki tüm volkanik aktivitelerin %90 ı okyanus tabanında gerçekleşmektedir.

-okyanus-tabani-

Dünya üzerine her gün 8.600.000 yıldırım düşmektedir.

yildirim-

Dünya üzerindeki en kurak yerlerden biri de yaklaşık 15 milyon yaşındaki Atacama Çölü’ dür. Öyle kurak ve suya hasrettir ki son 1000 yılda aldığı yağış miktarı sadece 10.16 santimetredir.

atacama-colu

Dünya üzerindeki suların %97 si tuzlu, sadece %3 ü tatlı sudur.

su--

Dünyadaki altının %99 u çekirdeğin içerisinde bulunur, yani dünyanın etrafını 45 santimetre yükseklikte saracak kadar altın vardır.

altin-

Dünyanın çekirdek sıcaklığı 5500 santigrat derecedir. Bu oran Güneş’in yüzeyiyle aynı değere sahiptir.

-dunya-çekirdek-Dünyamızın dönüş hızı her yüzyılda 17 mili saniye azalmaktadır. Bu demek oluyor ki dinazorlar çağında bir gün 22 saatti. Gelecek yüzyıllarda bir gün 24 saatten fazla olacak.

dunya

Faydalı olduysa ne mutlu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu