Domain (Alan Adı) Nedir, Neden Önemlidir?
Domain, Türkçe anlamı “alan adı” olan bir terimdir. Bir web sitesine erişim sağlarken, ilgili web sitesinin IP adresi yerine, o sitenin özgün “alan adı” ile bağlantı kurmanız gerekmektedir. Ancak, bu IP adresleri genellikle karmaşık ve akılda tutması zor olduğu için, domain kavramı geliştirilmiştir. Bu sayede insanlar, web sitesine IP adresi yerine anlamlı bir isimle erişebilirler.
Genel anlamda, domain, bir web sitesinin adını ve adresini ifade eder. Domainler yıllık olarak satılır. Her yıl yenilenmek zorundadır. Eğer 2 yıllık aldıysanız 2 yılda, 5 yıllık aldıysanız da 5 yılda bir defa yenileme yapmanız gerekir. Kullanıcılar, web sitesini aldığınız bu alan adı aracılığıyla tanırlar. Bizim sitemizin adı Maksat Bilgi. Domain adımız ise ” maksatbilgi.com”. Seçilen bir isim domain olarak “alanadi.com” veya “alanadi.net” gibi, web sitesine yönlendiren özel adresleri içerebilir.
Bu sayede, kullanıcılar web sitesine daha kolay ve anlamlı bir şekilde erişebilirler. Domain, sadece bir web sitesinin teknik bir tanımı değil, aynı zamanda marka bilinirliğini artırmak ve ziyaretçilere hatırlanabilir bir yol sunmak amacıyla önemli bir araçtır.
Web sitelerinin farklı domain adlarını kullanması mümkün değildir. Bu durumu insanların parmak izi gibi düşünebiliriz. Her bir alan adı, web sitesine karmaşık kodlar aracılığıyla bağlanmayı sağlayan özel bir IP adresi ile ilişkilidir. Bu IP numaraları genellikle uzun olduğundan, bireylerin bu numaraları hatırlaması pratik değildir.
Domain kavramı, insanların bir web sitesine erişmek için adres satırına IP numarasını yazmak zorunda kalmamalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bu kavram sayesinde, adres satırına yazdığınız domain, DNS (Domain Name System) aracılığıyla hızlı bir şekilde ilgili web sitesinin IP adresine dönüştürülür ve bağlantı sağlanır.
Eğer domain kavramı olmasaydı, kullanıcılar her defasında uzun IP numaralarını hatırlamak zorunda kalacaklardı. Domainler, bu karmaşıklığı ortadan kaldırarak web sitesine erişimi daha kullanıcı dostu hale getirmektedir.
Domain Neden Önemlidir?
İnternet dünyasında, bir domain, web sitesi ziyaretçilerinin sizi nasıl arayacağı ve bulacağı konusunda kilit bir rehber görevi üstlenir. Web sitenizin ilk izlenimi, doğal olarak, kullanıcılar tarafından hatırlanacak olan domain ile oluşturulacaktır. Bu nedenle, domain seçimi ve yönetimi son derece kritik bir öneme sahiptir.
Domain, web sitenizin faaliyetleri hakkında ve yaptığınız işle ilgili kullanıcılara bilgi sunan kritik bir unsurdur. Özellikle pazarlama stratejisi açısından, domain seçimi büyük önem taşır ve marka bilinirliğinizi artırabilir. Satın alacağınız hosting paketleri, domain adınıza özgü Google, Yahoo ve Hotmail gibi mail adreslerini içerir. Bu da pazarlama stratejinizin etkili bir şekilde uygulanması için önemli bir adımdır.
Domain, sadece marka bilinirliğine katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Google sıralama algoritmaları açısından da hayati bir rol oynar. Domain ve uzantısında ilgili anahtar kelimelerin akıllıca kullanılması, Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, domain seçimi sadece markanızın güçlenmesine değil, aynı zamanda online görünürlüğünüzü artırmaya da katkı sağlar. Başarılı bir SEO stratejisi için doğru domain seçimi önemli bir adımdır.
Domain Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Web sitesi sahipleri zaman zaman ideal bir alan adını bulmakta zorlanabilirler. Domain tescili sırasında basit gibi görünse de, doğru domain seçimi oldukça karmaşık bir süreç olabilir.
Potansiyel ziyaretçilerin web sitenize bağlanmadan önce dikkatini çekecek ilk unsur, web sitenizin alan adıdır. Ayrıca, arama motoru sıralamalarındaki etkisi göz önüne alındığında, doğru domain seçimi son derece önemlidir ve özellikle pazarlama alanında faaliyet gösterenler için büyük bir etkiye sahiptir.
İşletmenizin satış rakamlarını artırmak için doğru domain seçimine odaklanmak, başarılı bir pazarlama stratejisinin temelini oluşturabilir. Domain adı seçerken dikkate almanız gereken beş önemli kriteri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Domain seçiminde, tercih edeceğiniz adın daha önce kullanılmamış olduğundan emin olun.
- Kısa ve kolay hatırlanabilir bir domain seçmeye özen gösterin.
- Rakamlar ve işaretlerden kaçının, sadece kelime kullanımına odaklanın.
- İşinizle alakalı anahtar kelimeleri domain içinde kullanın.
- Domain içinde Türkçe karakter (ş,ç,ü,ö,ğ,ı,) kullanmayın
- İlk hedef olarak .com uzantısını tercih etmeye özen gösterin. Eğer alınmış ise .net uzantısını seçebilirsiniz.
Domain Yenilenmezse Ne Olur?
Domain ya da site adresi olarak bilinen alan adları, satın alındığı tarihten itibaren bir yıl süreyle geçerlidir. Yani bir alan adının tescili, kaydeden kişinin süresiz sahibi olduğu anlamına gelmez.
Alan adları, kaydedildikleri anda sınırlı bir süre için “kiralanmış” kabul edilir. Kiralama süresi sona erdiğinde, kullanımın devamı için yenileme ücreti ödenmelidir. Ancak birçok kişi, alan adlarını satın aldıktan sonra belirli bir süre geçtikten sonra yenileme gerekliliğini unutabilir ya da bu tarihi atlayabilir. Bu da alan adının başkaları tarafından alınmasına neden olabilir.
Genellikle, alan adınızı tescil ettiğiniz domain ve hosting şirketleri, web sitenizin kesintisiz çalışmasını sağlamak amacıyla alan adınızın yenileme tarihi yaklaşmadan önce size hatırlatma mesajları gönderir. En iyi olanı, alan adınızın süresinin dolmasını beklemeden önce yenileme işlemini gerçekleştirmektir.
İnternet, web sitelerini adları ile değil, IP adresleri ile tanımlar. Bu nedenle, her web sunucusunun, sitelerin depolandığı alan adlarını IP adreslerine çevirmek için bir Alan Adı Sistemi (DNS) sunucusuna gerek duyar. Eğer alan adınızı yenilemezseniz bir süre sonra boşa düşer yani sahipsiz görünür ve başkası tarafından alınabilir. Bu süre genel olarak 75 gün olarak belirtilir.
Fakat alan adınız yenilenme tarihi geçtikten sonra alan adınızı yenilemek isterseniz daha fazla ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden alan adı yenileme tarihiniz gelmeden önce yenileme işlemini yapmanız gerekmektedir.