Kekik bitkisi pek çok derde devadır. Aslında doğanın ücretsiz bizler için dağlarında yetiştirdiği bir ilaç… Kekik bitkisinin faydaları oldukça fazla. “Kekiğin faydaları nedir? Kekik çayının faydaları neler? Kekik Çayı tarifi” İşte tüm cevapları….
Kekik Çayının Faydaları Neler?
- Kekik vücutta mantarı önler, şekerin ve kolesterolün dengesini koruyarak düşmesine yardımcı olur.
- Sindirimi kolaylaştırıp iştahı açar. Beslenmeye yardımcı olur.
- Sabahları içilen kekik çayı gün boyu vücuda zindelik verir ve dinç tutar.
- İdrar ve gaz çıkarmaya yardımcı olur.
- Solucan (Kurt) düşürücü etkisi vardır.
- Balgam söktürücü ve terletici etkisi vardır.
- Soğuk algınlığı, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atılmasına yardımcı olur.
- Antioksidan etkisi vardır.
- Ağız içi yaraları geçirir.
- Stresi azaltır ve iyi hissettirir.
- Ağızdaki diş eti hastalıklarına iyi gelir.
Kekik Çayı Nasıl Yapılır? Kekik Çayının Tarifi
Bu doğa ilacının kullanımı da fazladır. 75-120 gr kuru kekiği bir tül içerisine yumuşak bir şekilde bağlayarak 3-4 litre soğuk suyun içerisine eklenir. Eklenen bu karışım kaynamaya yakın üstü kapalı olarak 15-20 dk deme bırakılır.
Diğer Faydaları
Tül içerisinden çıkarılarak iyice sıkıldıktan sonra banyo suyuna (Küvete) eklenir. Küvet içerisindeki suyun sıcaklığı 38-40 derece arasında olmalıdır. Bu süreçte banyo süresi 17-20 dk yı aşmamalıdır. Banyo süresince küvet içerisinde yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir havluya sarılarak, bir süre dinlenilmelidir.
Ayrıca kekiğin Akdeniz üniversitesi fen fakültesinde yapılan bir araştırma sonrası kekiğin sinek kovucu ve öldürücü özelliği bulunduğu ortaya çıkarılmıştır.
SİNEKLERDE YAPILAN DENEYDE KEKİK KOKUSUNA MARUZ KALINIMDA ÖLÜM ORANI %80 VE ÜSTÜ
Araştırmayı yapan Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çetin kekiğin sineklerin üzerindeki ölüm etkisini şöyle anlattı:
“Yaptığımız deneylerde, kekikten elde edilen uçucu yağların sineklerin solunum sistemini etkilediği, bazı enzim sistemlerini durdurduğu ya da artırdığı ve bu şekilde solunum sistemindeki trakelerin kapanmasına sebep olduğunu tespit ettik.
Olfaktometre gibi Sağlık Örgütünün kabul ettiği cihazlarla yaptığımız deneylerde, kekik kokusuna maruz kalan sineklerde yüzde 80 ve üstü ölüm tespit ettik. Bazı deneylerde ise, direnci az olan sineklerin yüzde 100’ü öldü.”