Sağlıklı Yaşam

Doğada İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Doğada İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Doğa sporları yapıyorsanız, bir gün bir kazada bir arkadaşınızdan veya takım arkadaşınızdan ilk yardım istemeniz gerekebilir, bu nedenle doğada ilk yardım bilgisi yaşam ve ölüm arasındaki çizgiyi çizebilir. Karşılaştığınız yaralı için tek hayatta kalma şansınız olabilir ve temel ilk yardım öğrenmeniz çok önemlidir. İlk yardım kurallarına uyarak müdahale etmek hayat kurtarabilirken, cahil davranışlar kazazedeleri daha da kötü durumlara sokabilir.

dogada ilk yardim nasil yapilir4

Kaza Anında Yapılması Gerekenler

Ne olursa olsun, ilk müdahale ekipleri sakin, hızlı ve doğru hareket etmelidir.

  1. Yaşanan yerin ilk yardım için güvenli olduğundan emin olun.
  2. Başkalarından yardım isteyin.
  3. Yaralının hava yolunun açık olduğuna,
  4. Nefes aldığına,
  5. Yeterli kan dolaşımına sahip olduğuna emin olun.
  6. Hayati belirtileri kontrol edin tıbbi muayeneden geçirin.
  7. Yaralılarla konuşun.
  8. Temel yaşam fonksiyonlarını kontrol edin.

Kazazedeye güvenli bir şekilde ulaştıktan sonra yapılacak ilk şeyler:

  • Hayatı tehdit eden faktörleri belirlemek ve müdahale etmek.
  • Kazazede komada bulunursa, nazikçe sallayın ve “İyi misiniz?” deyin, sorarak yanıtı kontrol edin.
  • Aynı zamanda yaralı kişinin kafasını tutarak aniden tepki vermesi durumunda omurilik yaralanmasının önüne geçilebilir.

dogada ilk yardim nasil yapilir2

Havayolu

Burun ve ağızdan alınan havanın akciğerlere ulaşmasını sağlar. Bu yol nefes almaya tamamen açık olmalıdır. Ağızda mekanik bir tıkanıklık varsa çıkarılmalıdır. Koma hastalarında en sık görülen hava yolu obstrüksiyonu dilin geriye kaymasıdır. Hava yolu açma tekniği; çoğu zaman bir elle alından tutulup diğer elle çeneyi destekleyerek, başı hafifçe geriye iterek ve çeneyi kaldırarak hava yolu açılabilir.

Solunum

  • Kazazede konuşmuyor veya cevap vermiyorsa, ağızları açıkken nefesini kontrol edin ve kulaklarını yaklaştırarak göğsündeki hava hareketini izleyin, dinleyin ve hissedin.
  • Nefes kontrolünüz nefes alma hareketi göstermiyorsa ve nefesiniz içeri giriyorsa bu, kurbanın hava yolunun açık olduğunu ancak kullanımda olmadığını ve solunumun durduğunu gösterir.
  • Yaralı nefes almaya devam etmelidir.
  • İlk iki tam nefesten sonra, 10 saniye.
  • Mola verin ve kalbiniz atıyorsa her 5 saniyede bir nabzınızı kontrol edin.
  • Nefes almaya devam ettirin.

dogada ilk yardim nasil yapilir1

Dolaşım

Nabzınızı kontrol ederek kan dolaşımının devam edip etmediğini görebilirsiniz. İki veya üç parmağınızı, çene ekleminin hemen altında, trakea ile boyun kası arasındaki şah damarına yerleştirin ve nabzı hissetmeye çalışın.

Felç

Omurilik, omurların içindeki bir kanaldan aşağı iner. Sinir iletimi yaralanma nedeniyle kesintiye uğrarsa, sonuç kalıcı felç veya ölüm olabilir.

Çevresel Faktörler

Çevresel faktörler, yaralı kişinin yaşam koşullarını ve güvenliğini tehdit edebilir ve sıcaklık, hipotermi, çığ veya kaya düşmesi riskine yol açabilir, bu durumda yaralı kişi mümkün olduğunca erken ve güvenli bir şekilde çevresel faktörlerden korunmalıdır. Başka bir yere taşınmadan önce kaldırılmalıdır. Hava yolu tıkanmış birinin nefes almasını beklemek yanlıştır

Doğada İlk Yardım İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu