Sağlıklı Yaşam

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan kişiler, kişinin olağan kişiliğinin farkında olan veya olmayan bir veya daha fazla alternatif kişilik geliştirir. Eskiden çoklu kişilik bozukluğu olarak adlandırılmaktaydı.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu, dissosiyatif bozukluklar adı verilen bir grup durumdan biridir. Dissosiyatif bozukluklar, normalde sorunsuz çalışan hafıza, bilinç veya farkındalık, kimlik ve algı zihinsel işlevlerinin bozulmasını ya da bozulmasını içeren zihinsel hastalıklardır.

Bu işlevlerden biri ya da daha fazlası bozulduğunda, ayrışma belirtileri ortaya çıkabilir. Bu semptomlar hafif olabilir. Ancak hem kişisel yaşamda hem de işte bir kişinin genel işleyişine müdahale ettikleri noktaya kadar şiddetli olabilirler.

dissosiyatif kimlik bozuklugu 1

Dissosiyatif Kimlik bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Dissosiyatif kimlik bozukluğuna sahip olan bir kişinin iki veya daha fazla farklı kişiliği vardır. Kişinin olağan kişiliği ve alternatif kişilikler ya da değiştirmeler olarak bilinir. Bir değişiklik kişinin davranışı üzerinde kontrolü ele geçirdiğinde kişi amnezi yaşayabilir.

Her değişikliğin kendine özgü bireysel özellikleri, kişisel bir hayatı ve çevresi hakkında düşünme ve onlarla ilgili bir düşünme şekli vardır. Bir değişiklik farklı bir cinsiyetten, farklı bir isme sahip olabilir veya farklı bir şekilde görgü ve tercihler olabilir.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan kişi, bir değişikliğin baskın olduğu zamanların diğer kişilik durumları ve anılarından haberdar olabilir veya olmayabilir. Stres, hatta bir travmanın hatırlatıcısı, bir değişiklik anahtarını tetikleyebilir.

Bazı durumlarda, Ayrımcı kimlik bozukluğu olan kişi belirli bir değişiklikten yararlanabilir. Daha sıklıkla ayrışan kimlik bozukluğu kaotik bir yaşam ve kişisel ve iş ilişkilerinde sorunlar yaratır. Örneğin, Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan bir kadın, onu tanımış gibi görünen, ancak hiç tanışmadığı veya hatırlamadığı insanlarla tekrar tekrar tanışabilir.

Dissosiyatif kimlik bozukluğunun bazı belirtileri aşağıda verilmiştir;

  • Vücudun diğer bölgelerinde şiddetli baş ağrısı ya da diğer ağrılar
  • Duyarsızlaşma
  • Derealizasyon
  • Depresyon veya ruh hali değişimleri
  • Kaygı
  • Yemek yeme ve uyku bozuklukları
  • İşleyen cinsellik ile ilgili sorunlar
  • Madde bağımlılığı
  • Amnezi
  • Halüsinasyonlar
  • Kendine zarar verme davranışları
  • İntihar riski

dissosiyatif kimlik bozuklugu 2

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Travma öyküsü, dissosiyatif kimlik bozukluğunun önemli bir özelliğidir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu vakalarının yaklaşık %90’ı bazı istismar öykülerini içerir. Travma sıklıkla ciddi duygusal, fiziksel veya cinsel istismar içerir.

Ayrıca kazalar, doğal afetler ve savaşla da bağlantılı olabilir. Bir aile bireyinin kaybı veya hastalıktan kaynaklanan uzun süreli izolasyon süreleri gibi önemli bir erken kayıp, Ayrışma kimlik bozukluğunun gelişmesinde bir faktör olabilir.

Ayrılma genellikle bir kişinin stresli veya travmatik bir durumdan kopmak veya travmatik anıları normal farkındalıktan ayırmak için kullandığı bir baş etme mekanizması olarak düşünülür. Bir insanın dış dünya ile bağlantıyı koparmasının ve olan bitenin farkındalığından uzaklaşmanın bir yoludur.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu atakları, ufak bir trafik kazası, yetişkinlikte ortaya çıkan hastalıklar ya da stres gibi hafif psikolojik olaylar da dahil olmak üzere çeşitli gerçek ve gerçek olmayan travmalar vasitası ile tetiklenebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Çoklu kişilik bozukluğu tedavisinin hedefleri belirtileri hafifletmek, bireyin ve etrafındaki kişilerin güvenliğini sağlamak ve farklı kişilikleri entegre, iyi işleyen bir kimliğe tekrardan bağlamaktır.

Psikoloğunuz aşağıdaki tedavi seçeneklerinde birini size uygulayabilir;

  • Psikoterapi: Bazen konuşma terapisi olarak adlandırılan psikoterapi, dissosiyatif bozuklukların ana tedavisidir. Bu, çeşitli tedavi formlarını içeren geniş bir terimdir.
  • Bilişsel-davranışçı terapi: Bu psikoterapi formu, işlevsiz düşünme modellerini, duyguları ve davranışları değiştirmeye odaklanır.
  • Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR): Bu teknik, kalıcı kabuslar, geri dönüşler ve travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) diğer semptomlarını tedavi etmek için tasarlanmıştır.
  • Diyalektik davranış terapisi (DBT): Şiddetli kişilik bozuklukları olan kişiler için, kötüye kullanım veya travma deneyiminden sonra sıklıkla ortaya çıkan ayrışma semptomlarını içerebilen bir psikoterapi formudur.
  • Aile terapisi: Bu, aileye hastalık hakkında bilgi vermenin yanı sıra aile üyelerinin nüks belirtilerini tanımasına yardımcı olur.
  • Diğer terapiler: Bu terapiler hastaların düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini güvenli ve yaratıcı bir ortamda keşfetmelerini ve ifade etmelerini sağlar.
  • Meditasyon ve gevşeme teknikleri: Bunlar, insanların ayrışma semptomlarını daha iyi tolere etmelerine ve iç durumlarının daha fazla farkında olmalarına yardımcı olur.
  • Klinik hipnoz: Değişmiş bir bilinç durumuna ulaşmak için yoğun gevşeme, konsantrasyon ve odaklanmış dikkat kullanan ve insanların bilinçli zihinlerinden gizledikleri düşünceleri, duyguları ve anıları keşfetmelerine izin veren bir tedavi yöntemidir.
  • İlaç: Doktorunuz çeşitli ilaçları reçete edebilir.

dissosiyatif kimlik bozuklugu 3

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu