Sağlıklı Yaşam

Diş Sıkma Nedenleri Ve Tedavileri Nelerdir?

Diş Sıkmanın Nedenleri ve Tedavisi

dis 11

Tıptaki adı “bruksizm”dir ve çoğunlukla gece uykusu sırasına ortaya çıkmaktadır. Yutma ve çiğneme dışında gerçekleşmekte olan bu duruma parafonksiyon (istenmeyen fonksiyonel hareket) denilmektedir. Bruksizm gece çiğneme ve yutkunma dışında ortaya çıkan diş sıkma halidir. Toplumda birçok kişide görülebilmektedir.

Diş Sıkmanın 5 Nedeni

Sorunlu Diş Pozisyonları

Sigara ve Alkol

Hiperaktif Kişilik

Uyku Sorunları

Kaygı Bozuklukları ve Öfke

1) Sorunlu Diş Pozisyonları

dis 13

Ağzın kapanmasının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine fırsat veren çarpık diş dizilimi diş sıkmaya yol açabilir. Ağzı tam olarak kapatabilmek, yemeği güzel çiğneyebilmek gibi eylemler için harcanmakta olan efor çene kaslarında başka sorunların belirmesine neden olabilir.

2) Sigara ve Alkol

dis 4

Kötü bir yaşam şekli diş sıkmaya neden olarak sayılabilir. Sigara ile birlikte diğer tütün ürünleri bu sonuca götürebildiği gibi fazla miktarda kafein ya da alkol almak da diş sıkmaya neden olabilmektedir.

3) Hiperaktif Kişilik

dis 9

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yaşayan kişilerde enerji metabolizması ve sinirsel aktivite yoğun olarak çalıştığı için stres hormonları yükselebilmektedir. Bu durum da diş sıkmaya yol açabilecek bir durumdur.

4) Uyku Sorunları

dis 8

Uyku esnasında uykuyu alamama, horlama, nefes kesilmesi gibi belirtilere yol açabilen obstrüktif uyku apnesi gibi uyku problemleri yaşamakta olan kişilerde sık şekilde diş sıkma görülmektedir.

5) Kaygı Bozuklukları ve Öfke

dis 5

Diş sıkma olaylarının %70’lik büyük bir kısmı yoğun olarak yaşanan kimi duygu durumlarından ötürü ortaya çıkmaktadır. Öfke, stres ve aşırı derecede endişe veren kaygı bozuklukları (anksiyete) uyurken veya uyanıkken diş sıkmaya neden olan unsurlar arasındadır.

Diş Sıkma 4 Tedavisi

İlaç Kullanın

Stresten Kurtulun

Ağız Koruyucular Kullanın

Kas Gevşetme Hareketleri Yapın

1) İlaç Kullanın

dis 1

Magnezyum ve kalsiyum kas fonksiyonlarını düzenler, sinir sistemi ağlığı için gerekli olmakla birlikte eksiklikleri durumunda kenetlenme ve kas krampları meydana gelebilir. Magnezyum ve kalsiyum takviyesi alabilirsiniz

2) Stresten Kurtulun

dis 7

Strese benzer olarak sıkıntı verecek şekilde yaşanan yoğun duygu durumlarını hafifletebilmek, birçok durumun kendiliğinden kaybolmasına neden olacaktır.

3) Ağız Koruyucular Kullanın

dis 12

Diş gıcırdatmanın ve sıkmanın hasarından korunabilmek için gece yatmadan hemen önce ağız koruyucular kullanılabilmektedir. Yatmadan bir saat önce parlak ışıktan uzak durun, çene ve boğaz civarına sıcak ya da soğuk uygulama yapabilirsiniz.

4) Kas Gevşetme Hareketleri Yapın

dis 6

Çene kaslarınıza parmak uçlarınızın yardımı ile oval hareketler dahilinde masaj yapın. Dilinizin uç kısmını ön dişlerinizin arasına alın ve bekletin. “sarhoş olmuşçasına” kaslarınızı serbest bırakarak peltek cümleler kurun ve “şu an mutluyum ve kelimeleri tam olarak çıkaramıyorum.” Ağzınızı iki parmağınızın gireceği kadar açın, bu halde bir saat kadar kalmaya çalışın. Kapattığınızı fark ettiğinizde yavaşça yeniden açın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu