Dilekçe Nasıl Yazılır?
İstek ya da şikayeti yetkili merciye iletmek için yazılı hale getirmek gerekiyor. Yazılı hale gelmiş bu görüşlerin örneklerine ise dilekçe adı verilmektedir. Her Türk vatandaşının dilekçeli bir şekilde yetkili merciye başvurma hakkı bulunmaktadır. Konunun resmi yolla çözülmesi için gerekli olan bu belgenin yazılış kriterlerine dikkat edildiği sürece kurum tarafından geri dönüş sağlanacaktır.
Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gerekene hususlar
Öncelikle iletiler mutlaka beyaz ve çizgisiz bir kağıda yazılmak zorunda. Gerekli olduğu durumlarda ikinci kağıt kullanılsa da kağıtların arka yüzüne geçilmemesi gerekiyor. Ayrıca ileti ne kadar kısa olursa olsun yarım kağıt kullanılmamalı. Yazıyı elde, bilgisayarda ya da daktiloda kağıda dökebilirsiniz. Ancak elle yazılan dilekçelerde siyah ve mavi dışında mürekkep kullanılmaması gerekiyor.
Dilekçeler nasıl yazılır
İstek ve şikayetler hangi kurumu muhatap alıyorsa dilekçenin başlığı da o kuruma hitap yazısından oluşmak zorundadır. İçerik ise resmi ve profesyonel bir üslup ile kaleme alınmalıdır. Konu ile ilgili yer ve tarih ibareleri de mutlaka eklenmelidir. İçerikle ilgili dile getirilen istek dilek ve şikayetlerin çerçevesi ise mutlaka yasalara uygun olmalıdır. dilekçe örneği ile ilgili detaylar incelendiğinde aynı zamanda hiyerarşik düzenin takip edilmesi gerektiği de görülmektedir. Bilgi sunulan dilekçelerde bilgilerinize arz ederim, istek durumlarında gereğinin yapılmasını arz ederim ya da izin isteniyorsa izninizi saygılarımla arz ederim cümleleri ile dilekçeler bitirilmelidir.
Dilekçe örnekleri
Dilekçelerde sahibinin adı soyadı ve açık adresi mutlaka bulunmak zorunda. Zira isimsiz dilekçeler işleme alınmaz. Evrakla ilgili diğer belgeler ise ekler başlığı altında ana dilekçeye eklenmelidir. Burs talepleri ile ilgili örnek dilekçe adımına geçmeden önce burs talebi olan kişilerin öncelikle tanımlanan bursları olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Bunun için e-devlet sistemi üstünden Gençlik ve Spor Bakanlığının sitesine girerek sorgulama yapabilirsiniz.
Tayin ve istifa dilekçeleri
Resmi ya da özel, her kuruma ve kurumla ilgili her durumda uygun yönlendirmelere dikkat edilerek dilekçeler yazılabilir. Örneğin kamu kurumlarında çalışanların özlük haklarından biri olan tayin isteme hakkı için kişi, ilgili kuruma bir yazı ile başvuru yapmak zorundadır. Aynı zamanda kamu ya da özel kurumlarda çalışan kişiler kariyerlerine başka bir yön vermek istediklerinde istifa dilekçeleri ile başvurarak bu taleplerini iletebilirler.
Öneri şikayet ve taleplerin resmi yazı ile belirtilmesi
Askerlik görevini ifa eden er ya da erbaşlar bazı günlerde izin alarak evde konaklamak istediklerinde de yine bir dilekçenin yardımı ile evci isteklerini iletebilirler. Yüksek öğretim kurumlarında eğitim gören kişiler daha önce aldıkları ve başarı ile tamamladıkları dersleri yeni eğitim programlarında almamak için ders muafiyet isteklerini de yine dilekçeler ile bildirmek zorundadırlar. Her Türk vatandaşının hakkı olan şikayet istek ve öneri ile ilgili yazılarını sunacakları makam olan Cumhurbaşkanlığının bu istekleri dikkate alması ve kayda geçirmesi için yazıların resmi bir dilekçenin içerisinde yer almak zorunda olduğunun da altını çizelim.