Dijital Okuryazarlık Nedir, Neden Gereklidir?
Dijital okuryazarlık, yaşamımızın en anından yer edinen akıllı cihazlar ile beraber bilgiyi elde etme, anlama ve analiz etme yeteneğinin tamamını içerisine alan önemli bir terimdir. Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar gibi ağ cihazları da dahil olmak üzere çeşitli cihazlar, bilginin üretimini ve aynı zamanda paylaşımını mümkün kılmaktadır.
Dijital okuryazarlık teriminin kökenini incelediğimizde, aslında iki farklı kavramın birleşiminden oluştuğunu görüyoruz. Bunlar dijital ve okuryazarlık. Bu terimlerin farklı kombinasyonları üzerine kurulu bir kavram olan dijital okuryazarlık, bilgiyi sembolik bir şekilde temsil eden dijital dünyayla okuma ve yazma becerilerinin birleştiği bir alandır.
Günümüzde akıllı cihazlar, özellikle de akıllı telefonlar ve tabletler, dijital okuryazarlık konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal medya gibi platformlar, bu cihazlar aracılığıyla kullanıcılara erişim sağlayarak dijital okuryazarların medya ile etkileşimini arttırmaktadır.
Uluslararası Eğitim Teknolojileri Topluluğu (ISTE) dijital okuryazarlığı 6 standart altında toplamıştır. Bunlar;
- Yaratıcılık ve yenilik
- İletişim ve iş birliği
- Araştırma ve bilgi akıcılığı
- Eleştirel düşünme
- Problem çözme ve karar verme
- Dijital vatandaşlık ve teknoloji operasyonları ve kavramları
Dijital Okuryazarlık Neden Gerekli?
Günümüzde, hayatımızın birçok alanında dijitalleşme hızla yayılıyor. İş ortamlarımız, eğitimimiz, kültür-sanat etkinliklerimiz, eğlence aktivitelerimiz, bankacılık işlemlerimiz, spor aktivitelerimiz, sağlık hizmetlerimiz ve daha birçoğu dijital platformlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu yeni dünyada sürekli olarak karşılaştığımız yeni bilgiler ve kaynaklar arasından size gerekli olanları seçmek ve uygulamak için dijital okuryazar olmanız gerekiyor.
Bu çağda, etkili bir şekilde ilerlemek için dijital okuryazarlık konusunda kendinizi geliştirmeniz gereklidir. Dijital okuryazarlık, birçok kaynakta vurgulandığı gibi önemli bir yetenektir ve bu beceriyi geliştirirken, kendi sınırlarınızı ve ihtiyaçlarınızı belirlemek de önemlidir. Zaman ve mekan sınırlarının ortadan kalktığı dijital ortamda, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için doğru sınırların çizilmesi gerekmektedir.
Sanal dünya içinde zamanınızı boşa harcamadan, bu ortamı en verimli şekilde kullanmanın ve hayat kalitenizi artırmanın yollarını bulabilirsiniz. Böylece okuma ve izleme alışkanlıklarınızın ötesine geçebilirsiniz.
Dijital Okuryazarlık Faydaları Nelerdir?
Dijital okuryazarlığın pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazları daha etkin ve başarılı bir şekilde kullanmaya başlarsınız.
- Daha geniş bilgi havuzuna erişim imkânınız olur.
- Görünürlüğünüz artar. Bu sayede daha kolay fark edilirsiniz.
- Diğer insanlar ile daha kolay ve rahat iletişim kurmanızı sağlar.
- Bilgi, içerik ve değer yaratarak gelir elde edebilirsiniz.
- Başkalarının sunduğu bilgilere inanmak yerine kendiniz en doğru bilgiye daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
- Araştırma yapma, ulaştığınız bilgiyi okuma, anlama ve değerlendirme yeteneği kazanmanızı sağlar.
- Başka insanlara gerek kalmadan kendi başınıza da bir şeyler öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
- Günlük işleriniz de dahil olmak üzere pek çok işinizi konum değiştirmeden yapabilirsiniz.