Çocuk SağlığıDeprem

Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

instagram takipçi hilesi

Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılmalı? Ülkemiz, konum olarak maalesef ki deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu yüzden de ne zaman deprem olacağı belli değildir. 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş‘ta meydana gelen 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremler bunun en büyük kanıtıdır.

Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Bu yüzden çocuklarımızı da bu bilinçle yetiştirmeli ve depremin ne olduğunu, deprem sırasında ve sonrasında neler olacağını tüm şeffaflığı ile anlatmalıyız. Tabi bunları yaparken çocuğu korkutmaktan ziyade rahatlama yoluyla anlatılmalıdır. Bu yazımızda sizlere “Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Basit Ama Doğru Bilgiler Verin

Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Çocuğumuza depremin ne olduğunu, doğal bir olay olduğunu ve yerkabuğundaki hareketlerden kaynaklandığını basit bir şekilde, fazla ayrıntıya girmeyerek anlatmalıyız. Doğru yerlerde ve uygun binalarda yaşadığımız sürece tehlikeli olmayacak ve zarar görmeyeceğinizi söylemelisiniz.

Çocuğun sorularını yanıtlamaya devam etmeliyiz ve ayrıntılandırma yapabiliriz. Ancak kısa ve basit bir şekilde yapın. Küçük çocuklar aynı şeyleri tekrar edip anlamak isteyebilir. Bu isteklerini reddetmemeliyiz ve cevaplamaktan kaçınmamalıyız. Bu durum, çocuğun kendi kendini rahatlatma yolu olarak algılamasını sağlar.

Çocuğun Kendisini Suçlu Hissetmemesini Sağlayın

Küçük çocuklar, afetlerin kendilerinin hatalı düşünceleri ya da davranışlarından kaynaklandığını düşünebilir. Örneğin, “Bu benim annemi dinlemem sebebi ile kaynaklandı” ya da “Arkadaşıma vurduğum için oldu” şeklinde düşünebilirler ve suçluluk psikolojisi içine girebilirler. Bu nedenle, her zaman doğru bilgi vermek gerektiğini ve bunu uygulamak gerektiğini bilmeliyiz.

Afetin Korkulacak Bir Şey Olduğunu Anlatın

deprem cocuklara nasil anlatilmali 2

Genellikle afet durumlarında “Korkulacak bir şey yok” tarzı cümleler kullanırız. Ancak deprem maalesef ki korkutucudur. Hepimiz bir miktar korkarız. Bu durumda, “Evet, haklısın kötü bir an yaşıyoruz. Ben de korktum ve hala biraz korkuyorum, ama şimdi güvendeyiz ve korkum yavaş yavaş azalıyor. Sence başka korkumuzu nasıl azaltabiliriz?” gibi konuşmalar yaparak çocuğun sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Böylece hem duygusunu anladığımızı, hem de bu durumda korkmanın doğal olduğunu, hem de duygularımızla baş etme yolları bulabileceğimizi söylemiş oluruz. Ayrıca, afet durumlarında da diğer pek çok şeyde olduğu gibi, çocuk yetişkinin nasıl tavır aldığını gözler ve bu tavrı benimser.

Çocuğu Dikkatli ve Sakin Bir Şekilde Dinleyin

deprem cocuklara nasil anlatilmali 4

Çocuğun duygusal durumunu anlamaya çalışmak için ne yapıldığı ve ne hissettiği gibi konuları sormak, onu rahatsız edebilir. Bunun yerine, çocuğun anlattıklarını dikkatli ve sessiz bir şekilde dinlemek daha uygun olacaktır. Eğer çocuk fazla anlatmak isterse, yine aynı şekilde sessiz ve dikkatli dinlemek en iyisi olacaktır.

Önemli olan şey, çocuğun istediği kadar anlatmasına izin vermeli ve onun her söylediğini dikkatli dinlemektir. Gerçekten ona kulak verdiğimizi ve anladığımızı göstermek için göz temasımızı kaybetmeden ve minik işaretler vermeliyiz. Çocuğun, onun dinlendiğini ve anlaşılmaya çalışıldığını fark etmesi önemlidir.

Yakınları İle Temasta Olmalıdır

Çocuğun güvendiği ve sevdiği kişilerle birlikte olması, onlara sarılması, kucağında oturması ve yakınlaşması, fiziksel temaslar gibi şeyler onu rahatlatacaktır. Bu fırsatları vermeli ve bunları bilerek yakınlaşmalıyız. Yanında olmayan sevdiği kişiler ile de iletişim kurmasına da sağlayabilirsiniz.

Daha Sonra Olacakları Anlatın

Çocuğa daha küçük sarsıntıların geleceği, bu sarsıntıların zamanla azalacağı ve evine dönmesi gibi konular anlatılmalıdır. Küçük çocuklar evlerine asla dönmeyecekleri fikrinden endişe duyabilirler. “Her şey eskisi gibi olacak” şeklinde vurgu yapmak önemlidir. Eğer eskisi gibi olması mümkün değilse, bu durumun da açık ve basit bir şekilde anlatılması gerekir. Bu durum çocuğu üzse bile, öncelikle onun güvenli ve mutlu hissetmesi önceliklidir.

Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılmalı? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu