Deprem

Domuz Damı Tahkimatı Nedir? Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Domuz damı tahkimatı, madencilikte de kullanılmakta olup, tavanı kirişler, özel yapım pik çubuklar veya çelik profiller vasıtasıyla dikdörtgen veya kare prizmalar şeklinde sabitleyen ve tavanın ayakların arkasından düzgün bir şekilde kırılmasını sağlayan özel bir tahkimattır.

Domuz Damı Tahkimatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Madenciler ayrıca, deprem bölgelerinde tavan bölümlerinin moloz üzerine çökmesini önlemek için yerin birkaç metre altındaki taş ocaklarında uyguladıkları “domuz damı” olarak bilinen bir koruma sistemi de kullandılar.

Domuz damı tahkimatı son derece güvenli bir yaşam koridoru sağlamaktadır. Domuz damı tahkimatı çatıyı güçlendirir. Uygun boyutta kesilmiş tahta malzemeleri tavan bölümüne sıkıştırılır ve yaşam koridorları sağlamak için tavanın çökmesini engeller.

Domuz damı tahkimatı madencilerin kendi güvenlikleri için de kritik olduğundan, madenciler yapıların derinliklerine nüfuz edebilir ve bu teknik ile oluşturdukları koridorlardan ilerleyebilir. Çok sayıda kişinin halen hayatta olduğu depremden etkilenen illerde madenciler deprem bölgesinde çalışmalarına hız kesmeden ve ara vermeden devam ediyor.

Domuz Damı Tahkimatı Nasıl Yapılır?

Domuz damı tahkimatı ile tavanı sıkıştırmak için takozlar, kamalar ve sıktırmalar kullanılır. Arkadan çıkarılıp ayağın ilerlemesi ile öne doğru hareket ettirildiği için seyyar domuz damı olarak da bilinir. Domuz damının kolay çıkarılmasını sağlamak için ağaç domuz damı direkleri arasında set olarak bir çift madeni domuz damı direği de kullanılır.

Bir madencinin ulusal bir haber kanalına verdiği röportajda, “Madenciler domuz damı tahkimatını buraya inşa ettiler” dedi. Başka bir madenci domuz damı tahkimatından bahsetti. “Bu teknik ahşaptan yapılmıştır. En güvendiğimiz tahkimattır. Zonguldak madeninde öğrendiklerimizi uyguladık. Yeraltını madene uyarladık. Beton blokları kırdıkça sesi yükseldi.” diye belirtti.

Domuz Damı Tahkimatı İle İlgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu