Yaşam

Dedikodu Yapan İnsanlara Nasıl Davranmalı?

instagram takipçi hilesi

Dedikodu Yapan İnsanlara Nasıl Davranmalı? Dedikodu, özellikle kadınların yaptığı bilinse de erkeklerin de sık sık farklı şekillerde yaptığı bir konuşma eylemidir. Bazen yakın çevremizdeki insanlar hakkında, tanıdıklarımızla ilgili, bazen ünlü sanatçılar, politikacılar ya da ünlü sporcular gibi tanımadığımız kişilerle ilgili yapılır. Hatta sokakta geçerken gördüğümüz hiç tanımadığımız birisi bile o anda yaptığımız sohbette konu olabilir.

Dedikodu, temel olarak, orada olmadığı için kendini savunma şansı bulunmayan bir kişi hakkında yapılan değerlendirme ve konuşmalardır. Bu tür sohbetler, sosyal çevremizle iletişimde sık sık yer bulan bir pratiktir. Aslında o ortamda bulunmayan bir kişi hakkında konuşmak çok doğru değildir. Hele ki onun hakkında kötü konuşuyorsak.

Dedikodu

Kimler Dedikodu Yapar?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, günlük konuşmalarımızın yaklaşık %14’ünün dedikodudan oluştuğunu ortaya koymaktadır. Erkeklerin de kadınlar kadar dedikodu yaptığı, mevcut cinsiyetçi yaklaşıma ters düştüğü belirlenmiştir. Bazı uzmanlar, dedikodu yapmanın sosyal hayatta bazı faydalarının olduğunu söylemektedir.

Bir kişi hakkında olumsuz şeyler duyduğunuzda dikkatli davranmak, potansiyel zararları önlemenize yardımcı olabilir. Ancak dedikodularla edinilen önyargılara teslim olmamak da önemlidir. Çünkü duyduğumuz hikâyeler her zaman bilmediğimiz arka plana sahip olabilir. Dedikodular bazı konularda bize fikir verebilir. Ancak bu fikirleri olumlu bir şekilde kullanmak bizim kontrolümüzdedir.

Dedikodu, günlük yaşamımızın bir haline gelmiş durumda. Aslında bu uzmanlara göre doğal bir durum. Ancak dedikoduda ölçülü olmak önemlidir. Çünkü sürekli dedikodu yapan bir kişi, kendi hayatından çok başkalarının hayatını yaşamaktadır. Bu durum hem kendisine hem de karşısındakine zarar verebilir. Tavsiye, dertleşme ya da fikir alışverişi içeren sohbetlerin zaman zaman dedikoduya kayması anlaşılabilir olsa da, sürekli olarak başkalarını kötülemek ihtiyacı psikolojik sorunların özellikle de kıskançlığın belirtisi olabilir.

Dedikodu

Dedikodu Yapan İnsanlara Nasıl Davranmalı?

Kötü niyetler içeren cümleler ile dedikodu yapan ve size zarar vermek isteyen insanlarla karşılaştığınızda, en doğru yaklaşım onlardan uzak durmak ve dostlarınıza bu kişileri dinlememelerini söylemektir. Bu şekilde hareket ederek, sizinle ilgili dedikoduların yayılmasını engelleyebilir ve kendinizi koruyabilirsiniz. Dedikodu yapan kişinin dinleyicisi olmadığında ise kendi düşünceleriyle yüzleşmek zorunda kalır. Böylece iç dünyasına döner ve gerçek sorunun aslında kendisi olduğunu fark eder.

Unutmayalım ki, insanlara hangi duyguları yansıtıyorsak, aslında kendimize karşı da o duyguları hissediyoruz. Eğer sürekli olarak başkalarına öfke duygusuyla yaklaşıyorsak, içimizde kendimize yönelik bir öfke olduğunu anlamalıyız. Benzer şekilde, başkalarına sürekli sevgi dolu davranışlar sergiliyorsak, bu da kendimizle barışık bir hayat yaşadığımızın göstergesidir. Hayata olumlu bir bakış açısıyla yaklaşan, yapıcı, çalışkan ve üretken insanlar dedikoduya ihtiyaç duymazlar. Onlar kendilerini geliştirmeye ve hayatlarını zenginleştirmeye odaklanır.

Dedikodu Yapan İnsanlara Nasıl Davranmalı? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu