Bilim ve KeşifYaşamYeni Teknolojiler

Dedektör Nedir? Dedektör Türleri Nelerdir Ve Nasıl Çalışır?

instagram takipçi hilesi

Yer altının görüntülenebilmesinde kullanılmakta olan dedektörler, elektromanyetik dalgalanmalar yayarak toprak altında yer alan metallerin tespit edilebilmesine yardımcı olan elektronik cihazlardır.

dedektör 6

Dedektörler, nereye istenirse o bölgeye elektromanyetik alan iletebilmektedirler. Söz konusu elektromanyetik alan içinde yer alan metallerin enerjisini tespit edebilmek için de sürekli olarak radyo sinyalleri göndermektedir.  Dedektöre ait olan bobini ile dalgaların çarpma şiddetini ve geri dönüşünden yola çıkarak derinlik ve ebat hesabı yapmaktadır.

Dedektörler, çeşitlerine göre farklı metal türlerini aramaya programlanabilmektedir. Bu sayede istenmeyen hedeflerin aranmaması sağlanabilmektedir.

dedektör 3

Dedektöre göre bilinmesi gerekenler;

Dedektörlerde güç kaynağı olarak genel itibari ile lityum pilleri kullanılmaktadır. Bununla beraber piyasada şarjla çalışan dedektörlere rastlamak da mümkündür.

dedektör 5

Dedektörlerde iletim sinyalinin üretildiği, alınan sinyalin de işlendiği ve bunun akabinde bir yanıta dönüştürüldüğü bir kontrol kutusu yer almaktadır.

Elektromnyetik alanın oluşturulduğu, dalgaların yayıldığı, arama bobininin de geri dönüş ağlamış olduğu bölgeye iletim elektromanyetik alan denilmektedir.

dedektör 2

Dedektöre, isteğe göre hedef belirtilebilmektedir, çivi gibi genel itibari ile demir olan ve istenmeyen hedefleri göz ardı etmesi sağlanabilmektedir.

Kabul görecek bir hedef tespit ettiği zaman dedektörler çeşitli hedef tepkiler ortaya koyabilir. Kimileri görüntülü, kimileri sesli, kimileri ise üç boyutlu görüntülü tepkiler üretebilmetedir.

dedektör 11

İyi bir dedektörün püf noktası, araştırma yapılacak olan bölgeye ve aranan hedefin niteliğine göre doğru seçim olabilmesidir. Hangi metalin hangi derinlikte aranacağına karar verdikten sonra bir seçim yapmak en önemlisidir.

Örnek verecek olursak, aranılmakta olan hedef yalnızca para ise, alınması gerekli olan dedektörler 20-25cm’e kadar tarama yapan, çevirmeli ve düğmeli tek para dedektörleri olmalıdır. Komplike cihazlar, bütün ufak hedefleri de taramaya çalışabileceği için yavaş olur ve bundan ötürü de zaman kayıplarına neden olmaktadır.

dedektör 1

Eğer ki, hedef derinde bulunuyorsa derin dedektörlerle pulse sistemli metal dedektörler tercih nedeni olmalıdır. Bu dedektörler 2-3 metreye kadar hedef tespiti yapabilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken durum şudur ki, dedektör ne denli başarılı olursa olsun toprak altında yer alan hedefin metal cinsine göre herhangi şeklide net ayrım yapabilmesi mümkün değildir.

dedektör 8

Sonuç itibari ile, derin dedektörler, altın dedektörler ve tek para dedektörler arasında net bir ayrım yapabilmek oldukça güçtür. Çünkü her birinin hitap etmiş olduğu derinlik ve hedef farklıdır. Seçeneklerin içinde en iyiyi bulabilmek kullanıcının dedektörü tanıması, daha önce yaşamış olduğu tecrübeler ve en çok da ne arayacağının ayrımında olabilmesi gerekmektedir.

Dedektör İle İlgili Videolar

Kaynak
makaleler.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu