Damar Sertliği Nedir, Neden Oluşur?
Kalp ve damar hastalıkları arasında genelde en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Özellikle 40-45 yaşlarını geçmiş bireylerde görülme sıklığı daha çok olan damar sertliğinin muhakkak tedavi edilmesi gerekir. Ölüm gibi büyük sonuçlara yol açabilecek olan damar sertliği rahatsızlığının en büyük nedenlerinden biri fazla kilodur diyebiliriz. Özellikle 40-45 yaşlarındaki bireylerin vücut kitle indekslerinin fazla olması, damar çevresinde kolesterol birikmesine neden olmaktadır. İşte Damar Sertliği Nedir, Neden Oluşur? hakkındaki detaylı yazım.
Damar Sertliği Nedir?
Sağlıklı olan bireylerde damarlar genelde esnek bir yapıya sahip olup bu damarlar zaman içerisinde genişleme veya daralma yaşayabilirler. Damar sertliğine sahip olan bireylerde de damar duvarlarında kolesterol birikmesi, bağ dokusu oluşumu artması gibi sebepler de damarlarda sertleşmeyi veya esnekliği oluşturur.
Damarlarda sertleşen kısımlar, iç kısımlara doğru oluşan aterom plakları ve zamanla damarların tıkanıp, kan akışının engellenmesini sağlar. Bu durum ölümle sonuçlanacak kadar ciddidir. Kan akışının sağlanamayıp, damarların tıkanıyor olması beyin kanamasından, kalp krizine bir çok ciddi rahatsızlığın en temel nedenidir.
Damar Sertliğinde Belirtiler Nelerdir?
Damar sertliği hastalığı genelde büyük bir belirti göstermez. Neden olduğu hastalıklar vasıtasıyla öğrenilebilir. Kalp damarlarının sertleşmesi durumda kalp kasının kasılıp gevşemesiyle ilgili sorunlar oluşur. Bu durum kalp ritminde bozukluk gibi bir çok hastalığın başlangıcıdır. Genelde göğüs ağrısı veya vücudun çeşitli yerlerinde morarmalar ile kendini belli eder.
Ayaklarda ve bacaklarda oluşan damar sertleşmeleri kramplar ve kasılmalar işe kendini belli ederken, beyin damarlarında yaşanan sertleşmelerde ise görme ve konuşma bozuklukları, bilinç kaybı gibi günlük hayatı etkileyen faktörlerle kendini belli eder.
Damar Sertliği Neden Oluşur?
Damar sertliğinde genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Ailede bulunan ateroskleroz hastalığı, bireyin hasta olma riskini arttırır. Damarlarda oluşan yapısal bozuklukların onarım yavaşladığı veya durduğu için yaşı ilerlemiş insanlarda daha yaygın bir rahatsızlıktır. Bunun dışındaki etmenler ise;
- Sigara tüketimi
- Yüksek tansiyon
- Şeker hastalığı ve obezite
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Sağlıksız beslenme
- Stresli yaşam
Damar Sertliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çeşitli görüntüleme veya izleme teknikler kullanarak damar sertliği teşhisi koyulur. İlk aşamasa herhangi bir bölgede tıkanıklık var mı diye bakılır. Tedavi sürecinde hangi yöntem tercih edilecek ise bu yöntemler uygulanır.
Genelde ileri boyutta olmayanlar için ilaç tedavisi uygulanır. İleri boyutta olanlar için ise ameliyat muhakkak gerekmektedir. Özellikle kalp ve beyin gibi ciddi rahatsızlıklarda geç kalınmadan tedavi işlemlerine başlamak gerekir. Geç fark edildiğinde veya tedavi edilmediğinde ölüm ile sonuçlanabilmektedir.