Sağlıklı Yaşam

Çok Su İçmenin 10 Yan Etkisi

Su, yaşamınız ve iyiliğiniz için çok önemlidir. Ancak bunun çok fazla içilmesi su zehirlenmesine neden olabilir. Bu da hiponatremi, bozulmuş beyin fonksiyonu ve bazen ölüme neden olabilir. Yetişkinlerin yaklaşık% 50’si susuz kaldığından doktorlar ve diyetisyenler kendimizi susuz tutmamızı ister. Ancak bu genellikle yanlış yorumlanır ve insanlar vücutlarının gerçekte olduğundan daha fazla su içmeye başlarlar.

suyun zararı 1

Çok Su Tüketmenin 10 Zararı

1. Hiponatremiye Neden Olur

Hiponatremi, sodyum düzeyinin 136 mmol/litre kan serumunun altına düşmesidir. Hızlı aşırı hidrasyon nedeniyle olur. Sodyum, hücre sinyallemesinde ve vücuttaki diğer çeşitli fonksiyonlarda yardımcı olan önemli bir tuzdur. Böylece, serum sodyum seviyeleriniz düştüğünde, mide bulandırıcı, rahatsız edici, yorgunluk hissetmeye veya baş ağrısı hissetmeye başlarsınız. Ve ağır vakalarda ölümle de sonuçlanabilir.

2. Hücrelerin Şişmesine Neden Olur

Vücudunuzdaki sodyum azaldığında, ozmoz prensibi ile su, yarı geçirgen hücre zarından hücreye girer. Bu hücrelerin şişmesine neden olur. Vücut hücrelerinin şişmesi (beyin dahil), kas dokularına, organlara ve beyine ciddi zararlar verir.

suyun zararı 2

3. Hipokalemiye Neden Olur

Aşırı hidrasyon hipokalemiye veya potasyum iyonlarında azalmaya neden olabilir. Çok fazla su içtiğinizde hücre içi ve hücre dışı potasyum iyonları arasındaki denge engellenir. Aslında, potasyum iyonu dağılımında sadece %1’lik bir değişiklik plazma potasyum iyonu konsantrasyonunda %50 oranında bir değişime neden olabilir. Bu da ciddi ishal ve uzun süreli terleme ile sonuçlanabilir.

4. Beyni Etkiler

Kandaki hiponatremi veya düşük sodyum, beynin şişmesine neden olabilir. Bu da konuşmada yetersizlik, oryantasyon bozukluğu, yürüme dengesizliği, psikoz ve hatta ölümle sonuçlanır.

5. Kalbe Aşırı Yük Bindirir

Kalp, tüm vücudunuz boyunca kanı pompalamanın hayati işlevini yerine getirir. Çok fazla su tükettiğinizde, vücudunuzdaki kan hacmini artırır. Artan kan hacmi, kan damarları ve kalp üzerinde gereksiz baskı uygular ve bazı durumlarda nöbet geçirir.

suyun zararı 3

6. Böbreklere Aşırı Yük Bindirir

Suyu çok fazla tüketmek böbreklerinize sürekli çalışması için baskı uygulayabilir. Böbrekleriniz vücuttan saatte bir litrelik sıvıyı filtreleyebilir. Bunun ötesinde, homeostazı sürdürmek için fazladan çalışmak zorundalar.

7. Karaciğer Sorunlarına Neden Olur

Bu sorunun sadece çok fazla su içilmesinden kaynaklanmadığını not etmek önemlidir. Aksine, içinde fazla miktarda demir içerek olur. Aşırı demir yükü tam olarak zararlı değildir, ancak nadir durumlarda karaciğerle ilgili sorunlara da neden olabilir.

8. Sık idrara çıkma

Sık sık idrara çıkma, her 15 dakikada bir kez, evde, işte veya okulda olsanız da gerçekten sinir bozucu olabilir. Çok fazla su içtiğinizde böbrekleriniz sürekli işlev görür ve sonuç olarak tekrar tekrar tuvalete gitmeniz gerekir.

9. Klor Aşırı Dozu Riskini Pozlar

Çok fazla su içmek sizi aşırı dozda klor riskine sokabilir. Ve bu olduğunda, kanser geliştirme riski altında olacaksınız. Bu yüzden susuz kalın ve aşırı susuz kalmayın.

10. Koma

Beyin ve iç organlar vücudunuzun geçtiği hasara yol açar ve sonuçta komaya ve ölüme neden olur. Bu nedenle, dikkatli bir şekilde su içmelisiniz. Kısa bir süre içinde çok fazla su içmeyin.

suyun zararı 4

Çok Su İçmek ile illi videolar

https://www.youtube.com/watch?v=b1g3_pMw_eQ

https://www.youtube.com/watch?v=kR-kJ97aPeE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu