Çok Kuşaklı İş gücü Nedir?
Çok kuşaklı iş gücü nedir? Günümüz iş gücünü birden fazla kuşak oluşturuyor; her birinin farklı çalışma alışkanlıkları, beklentileri ve iletişim tarzları var. Birden fazla neslin varlığı, mevcut yetenek havuzunu genişlettiğinden, birçok işveren bundan yararlanmaya önemli ölçüde gayret gösteriyor.
Çok kuşaklı bir iş gücünün optimize edildiği stratejiler uygulayan işverenler, bu stratejinin iş hedeflerini desteklediğini belirtiyor. İş yaşamında doğru uyum adımları izlenildiği takdirde, fırsata dönüşen çok kuşaklı iş gücünü kısaca tanımlamak gerekirse birkaç kuşak insandan oluşan çalışan grubu diyebiliriz.
Çok Kuşaklı İş gücü Nedir?
1. Çok Kuşaklı İş Gücü Hangi Kuşakları Kapsıyor?
Çok Kuşaklı İş Gücü, Günümüz kuşaklarını tanıyalım:
- Sessiz Kuşak – 1928 -1945
- Baby Boomers – 1946-1964
- X Kuşağı – 1965-1980
- Y Kuşağı – 1981-1996
- Z Kuşağı – 1997- 2010
Bilindiği üzere emeklilik için ortalama çalışma süresi artıyor, yaşam maliyetlerini karşılamak adına tipik emeklilik yaşı geçtikten sonra çalışmaya devam edenlerin sayısı oldukça yüksek, öte yandan aktif iş gücünün sağlandığı x ve y kuşağına son olarak z kuşağı da eklenmiş durumda. Dijital yerliler olarak adlandırılan bu nesil, teknolojik çağın içine doğmuş olmalarından, dijital dünyada hızlı yaratım gücü ve inovatif fikirleri ile çalışma hayatına dahil olarak önceki kuşaklara önemli ölçüde katkı sunmakta.
Mevcut iş gücündeki kuşak çeşitliliği şimdiye kadarki en geniş çeşitliliği kapsamaktadır. İşletmelerde, dört ila beş kuşağı temsil eden çalışan grupları oldukça yaygın.
2. İK Ardıllık ve Stratejik İş Gücü Planlaması
İK liderleri, çeşitli yaşam evrelerinden çalışanları cezbetmenin, dahil etmenin, elde tutmanın ve geliştirmenin yollarını bulmak için ardıllık ve stratejik iş gücü planlamasında İş Kanunu’na göre yasal olan tüm yaş gruplarını dahil etmeye çalışır.
Buna göre, 2023 yılına göre 26- 13 yaşı temsil eden bu grup üyelerinden lise staj çağına gelmiş, iş yaşamıyla tanışmak isteyen genç çalışanlara yer vermekle kalmaz çünkü bu yalnızca yetenek havuzu oluşturmanıza olanak sağlar. İK liderleri bu havuzu etkili bir biçimde kullanmak için stajyerleri ofis ve kırtasiye işleri için değil; dijital okuryazarlıkta fark yaratabileceklerinin farkındalığı ile onlara daha ciddi görev ve sorumluluklar vererek oyuna dahil etmeye çalışır.
Tüm bunların yanında daha olgun çalışanların, karar verme ve rehberlik edebilecek deneyimler barındırdığını da unutmayalım. İnovasyon, bilgelik ve deneyimle iş birliği içinde olmadığı sürece yalnızca belirli bir kesime, geçici bir süre hizmet eder.
3. Çok kuşaklı iş gücünün faydaları
Çoklu bakış açıları– Farklı nesiller, iş sorumluluklarını üstlenmenin farklı yollarına sahip olabilir. Ekip içinde ve ekipler arasında bakış açılarını paylaşmak, yeniliği desteklemek için geniş bir bilgi ve yetenek yelpazesi sunar.
Problem çözme yetenekleri– Birden çok bakış açısını ve çeşitli becerileri birleştirmek, sorunlara yaratıcı çözümler getirir. Yaşam deneyimi denilen şey, problemleri ve çatışmaları ele almak için başkalarıyla nasıl ilişki kurduğumuzu ve onlarla nasıl etkileşimde bulunduğumuzu etkiler. Sonuç olarak, yaş çeşitliliğine sahip ekipler, sorunları çözmek için çeşitli yollar sunabilir.
Öğrenme/mentorluk fırsatları– Bir ekip ne kadar çeşitliyse, etkileşim kurmak ve birbirlerinden bir şeyler öğrenmek için de oluşan çeşitlilik o ölçüde artar. Daha fazla deneyime sahip olanlar, genç çalışanlara kariyer gelişimi konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Dahası, son zamanlardaki tersine mentorluk ile daha genç çalışanların olgun çalışanları teknolojik konularda eğitmelerine olanak tanır.
Eşsiz ilişkiler– İş arkadaşlarıyla kurulan anlamlı ilişkiler, çalışanların duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilir ve iş tatminine katkıda bulunur. Şirket içindeki çeşitli yaş grupları, kişinin kendi kuşağı dışındaki kişilerle kişisel bağlantılar kurması için fırsatlar sunan bir aile yapısını yansıtır. Bu birlikte yaratma sürecine katkıda bulunabilir.
4. Kuşakların Karakteristik Özellikleri
1. Baby Boomers (1946-1964)
- Bağlılık
- Kendini motive etme
- Yüksek iş ahlakı
- “Çalışmak için yaşa” zihniyeti
- Derin deneyim
- Ortalama görev süresi: 15 yıl
- Finansal istikrar/emeklilik odaklı
2. X Kuşağı (1965-1979)
- Yeni teknolojileri öğrenme hevesli
- Yüksek eğitimli
- İyi iş ahlakı
- Yüksek liderlik potansiyeli
- Kendine güvenen
- Ortalama görev süresi: 5 yıl
- İş-yaşam dengesine odaklı
3. Y Kuşağı (1980-1995)
- İdealist
- Esnek
- Teknoloji meraklısı
- İş ve yaşamı entegre edebilen
- Hırslı
- Yüksek eğitimli
- Ortalama görev süresi: 2 yıl
- Kariyer gelişimine odaklı
4. Z Kuşağı (1997- 2010)
- Çok kültürlü
- Teknoloji yerlisi
- Girişimci
- Çoklu görev yapabilme
- Bağımsız
- Ortalama görev süresi: Belli değil
- Amaçlı öğrenmeye odaklı