Yaşam

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir? 10 Etkili Adım

Aileler için çocukların olumsuz davranışlarıyla doğru şekilde mücadele edebilmek oldukça önemlidir. Genellikle 2 yaşından itibaren çocukta inatçılık problemi ortaya çıkmaya başlar. Çocukta görülen olumsuz davranışlara doğru şekilde müdahale edilmediği takdirde, gelecekte farklı davranışlar ortaya çıkar. Bu yazımızda “Çocuklarda inatçılık ile nasıl mücadele edilir?” konusu hakkında bilgi vereceğiz.

1. Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir? Davranışlarınızdaki Kararlılığı Hissettirin

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuk bir konuda inatçı davranışlar sergilemeye başladığı anda siz de kararlılığınızla onu durdurun. Çocuk her sinirli davranışında sizin yelkenleri suya indireceğinizi düşünmesin. Aksine ne kadar ağlasa ya da inatla aynı davranışı sergilese de sizin istikrarlı olduğunuzu görsün. Bu şekilde davranan ebeveynlerin çocukları bir süre sonra ısrarcı olmanın hiçbir şey ifade etmediğini görür.

2. Ağlama ve Sinir Nöbetleri ile Bir Yere Varamayacağını Anlamasını Sağlayın

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Genellikle çocuklar ısrarcı davrandığında çığlık atar ya da ağlar. Aileler bu davranışlar karşısında ne yapacağını bilemeyen halde, çocuğun istediği ya da ısrarcı olduğu durumu kabullenir. Fakat bir süre sonra çocuk her konuda ağlayarak kendini ifade eder ve dediğini yaptırmayı başarır. Çocuk ağladığında, bir konuda ısrar ettiğinde ya da çığlık attığında onu görmezden gelin. Sabrınızla ısrarcı tutumun üstesinden gelebilirsiniz.

3. Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?  Dikkatini Başka Yöne Çekin

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuk olumsuz bir davranış yaptığında kınayarak ya da kızarak hiçbir yere varamazsınız. Bunun yerine dikkatinin dağılmasını sağlayabilirsiniz. Bir oyuncak ya da sevdiği bir yiyecek dikkatinin başka yöne çekilmesine yardımcı olur.

4. Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir? Hayır Kelimesinin Yerine Alternatif Kelimeler Kullanın

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Genellikle ebeveynler her durumda “Hayır” cevabının etkili olduğunu düşünür. Fakat çocuk bir süre sonra “Hayır” kelimesi karşısında öfke duymaya ya da karşısındakini dikkate almamaya başlar. “Hayır” demek yerine “Bu tutumunu doğru bulmuyorum”, “Bu şekilde beni üzüyorsun” gibi cümleler kullanabilirsiniz.

5. Çocuğu İnatçılığa İten Davranışlardan Kaçınılmalı

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuk bir konuda inat ettiyse üstüne gitmek ve inadı kırmaya çalışmak doğru değildir. Israrcı tutum, çocuğun daha da inatlaşmasına yol açabilir. Bunun yerine çocuğu anlamaya ve farklı şekilde davranarak ilgi alanını değiştirmeye çalışılmalıdır.

6. Sinirli ve İnatçıyken Üzerine Gidilmemeli

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuklar sinirliyken onlara doğru tutumu öğretmeye çabalamanız gereksiz bir davranıştır. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sinirli durumlarda karşı tarafın söyledikleri boş gelir. Bunun yerine sinir nöbeti geçtikten sonra “Davranışını doğru bulmadım. Sen çok akıllısın, eminim bir daha tekrar etmezsin” gibi cümle kalıpları kullanılmalıdır.

7. Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir? Çocuğun Sorumluluk Alması Sağlanması

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuğa küçükken kazandırılan davranışlar, yetişkinlikte de büyük fayda sağlar. Çocuğun inat problemiyle baş ederken, ona sorumluluklar verebilirsiniz. Verdiğiniz sorumluluklar çocuğun kendine güvenmesini sağlar. Bu sayede büyüdüğünü hissederek, davranışlarına çeki düzen verir.

8. Anlayışlı Davranın, İnatlaşmayın

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuğun inat ettiği durumları tamamen görmezden gelmeyin. Belki de kendince haklı bir sebebi vardır. Çocuğu anladığınızı hissettirin ve yardımcı olmaya çalışın. Siz de onun gibi davranarak inatçı davranış sergilemeyin.

9. Zorlayıcı Davranışlardan Kaçının

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çocuklara bir şeyi yaptırmak için zorlayıcı davranışlardan kaçınmak gerekir. Zorlayıcı davranmak çoğu zaman geri teper. Bunun yerine sakin ve anlayışla yaklaşmaya çalışın.

10. Evde Huzurlu Ortam Oluşmasını Sağlayın

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir?

Evde huzursuzluk olduğunda çocuğun da davranışları sinirli ve agresif hale gelir. İlk olarak kendinizi düzeltmeye çalışın. Eşinizle kavga etmemeye çalışın. Tartışma ortamı oluştuğunda çocuğun bu durumdan olumsuz etkilenmesini engelleyin.

Fazla Oyuncak Almak Neden Zararlıdır?

Çocuklarda İnatçılık ile Nasıl Mücadele Edilir? Videoları

Tansu Sülün

Okurum, yazarım, konuşurum. Kelimelerin efendisiyim

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu