Çocuklarda Havale Belirtileri Neler? Nasıl Müdahale Edilmeli?
Çocuklarda Havale Belirtileri Neler? Havale Geçiren Bir Çocuğa Nasıl Müdahale Edilmeli? Havale çocuklarda görülen bir ateşli hastalıktır. Çocuğunuzu hiç beklemediğiniz bir anda elleri ayakları kitlenmiş, titrer bir pozisyonda görebilirsiniz.
Bu sırada çocuğunuza çok kötü bir şeyin olduğunu düşünürsünüz. Fakat durum sandığınız gibi olabilir de olmayabilir de. Çok yüksek ateşli havalelerde nöbetlerin görülme oranı yaklaşık olarak % 2,5’tur. Bu sırada yapmanız gerek en önemli şey sakin kalmaktır.
Vücut ısısı çok yükseldiği zaman havale nöbetleri ortaya çıkabilir. Genel olarak 6 ay ve 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Genellikle zararsız bir durumdur. Çocuk havale geçirdikten sonra hayatına devam eder. Çocuğunuz nöbet sırasında kasılabilir, gözleri kayabilir, bayılabilir ve altına kaçırabilir. Sizin yapmanız gereken tek şey çocuğunuzu sakatlanmasına engel olmaktadır.
Çocuklarda Havale Nedenleri Nelerdir?
Havale genellikle ilk 5 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Hastalığın seyri sırasında ya da sonrasında ortaya çıkar. Nedenleri gene itibari ile şu şekildedir;
- Ateş yapacak enfeksiyonlar
- Kan şekerinin düşmesi
- Vücudun tuz miktarında önemli oranda değişiklik
- Metabolik bozukluklar
- Epilepsi
- Kafa travması
Çocuklarda Havale Belirtileri Nelerdir?
- Aniden bütün vücutta kasılmalar
- Gözlerini bir noktaya kilitleme
- Dişleri ve çeneyi kitleme
- Ağzından köpük gelmesi
- Dışkı ya da idrar kaçırma
- Vücudu aniden salma
Dudaklarda morarma, titreme, halsizlik gibi belirtiler havale sanılmaktadır. Havale yukarıda saydığımız gibi daha gürültülü belirtiler veren bir durumdur.
Havale Geçiren Bir Çocuğa Nasıl Müdahale Edilmeli?
- İlk olarak sert bir yere yan olarak yatırılmalı
- Sakin bir şekilde panik yapmadan çocuğunuz ile konuşmaya çalışın.
- Çocuğunuzun boyunun sıkan bir giysisi var ise onu gevşetin.
- Çocuğunuzun etrafında yer alan sert ve sivri nesneleri kaldırın.
- Hareketlerini engellemek için ona sarılmayın ya da üstüne kapanmayın.
- Eğer havale nöbeti 10 dakikadan uzun sürerse hemen ambulans çağırın.
Nasıl Tedavi Edilir?
Nöbet genellikle birkaç dakika içinde kendi kendine durur. Ancak 10 dakikadan uzun sürerse ya da tekrar ederse, çocuğunuzu bir doktora göstermelisiniz. 15 dakikadan uzun süren konvülsiyonlar için doktor ilaç kullanılmasını isteyebilir.
Ancak nöbet tekrarlarsa ya da ciddi bir enfeksiyon eşlik ediyorsa ve enfeksiyonun kaynağı belirlenemiyorsa doktorunuz çocuğunuzun hastaneye yatırılmasını da isteyebilir. Basit nöbetlerde hastaneye yatış gerekmez.