Yaşam

Çocuklarda Diş Çürüğü İçin Ne Yapmalı ?

Diş çürüğü sorunları çocuklarda en fazla görülen ağız açı problemlerinden birisidir . Süt dişlerinde oluşan diş çürükleri önlenebilir ve geri dönüşümü olan rahatsızlıktır. Fakat tedavi edilmediği sürece ağrı , apse , sağlıksız beslenme , azalan gelişme , konuşma sorunları , erken diş kayıpları , öz güven kaybı ile sonuçlanmaktadır.

cocuklar dis curukleri nasil engellenir

Bu nedenle önceden önlenebilecek bir rahatsızlık olan diş çürükleri ile mücadele de koruyucu uygulamalar önem kazanmaktadır.

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur ?

cocuklar dis curukleri nasil engellenir 3

Düş çürüğünde temel nedeler ; bassit şeker içerek yiyecekler / karbonhidratlar , çürük oluşmasına neden olan bakteriler ve hassas diş yüzeyidir. Uygun şekilde temizlenmesine dikkat edilmeyen diş yüzeyi üzerinde biriken gıda artıklarını kullanarak bakteriler , yavaş yavaş zaman içerisinde asit üreterek diş yüzeyini zayıflatmaya , kırılmaya ya da çürük oluşumuna neden olmaktadırlar.

Çocuklarda Diş Çürüğü İçin Ne Yapmalı ?

cocuklar dis curukleri nasil engellenir 2

Çürükleri önlemek , geriye döndürmek ya da yavaşlatabilmek adına elinizde ki en güçlü silahlar ; beslenme kontrolü , ağız temizliğine dikkat etmek , diş aşısı ve düzenli olarak diş doktoru ziyaretleri ile herhangi bir çürük önceden teşhis edilebilir.

Beslenme Önerileri

Özellikle gece saatlerinde şekerli sıvı içeren besinler ile beslenmesinden kaçınmalı , şekerli içecekler ya da yapışkan gıdaların sıkça tüketilmesinden mümkün olduğunca fazla uzak durulmalıdır. Şekerli abur cuburlar en fazla haftada 1 kez tüketilmeli , tüketildikten sonra da hemen ağız suyu ile çalkalanmalıdır.

Ögün aralarında ki atırşmalara hayır. Yapılması zorunlu ise ana öğünlerden hemen sonra yapılması gerekmektedir. Taze meyveler , kuruyemişler ya da bitter çikolata tercih edilmelidir.

Ağız Temizliği

cocuklar dis curukleri nasil engellenir 77

Aileler çocuğunun ilk dişi çıktıktan sonra diş fırçalamaya başlamalıdır. Küçük çocuklar kendi başlarına etkili bir ağız temizliği yapamayabilirler , en az yedi yaşına kadar aileler çocuklarının dişlerini fırçalamalı ve sonrasın da çocukları fırçalarken izlemelidir.

Dişler günde iki kere , kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olacak şekilde fırçalanmalıdır.

Çocukların yaşına ve özel ihtiyaç durumlarına göre diş hekiminin önermiş olduğu uygun boyutta fırça ve diş macunu kullanılmalıdır.

Fluorid

Fluorid olovnatý

Fluorid doğada bulunabilecek bir üründür. Diş hastalıkları ile mücadelede kullanabileceğiniz en etkili kalkanlardan birisidir.

Dişin en dışında bulunan mine tabakasını güçlendirerek , bakteriler tarafından yapılacak asit saldırılarına karşı daha fazla dirençli olmasını sağlar.

Diş plağında ki baktrilerin asit üretimi yapmasının önüne geçer.

Dişin yumuşayıp zayıflamasının önüne geçer.

Fluoridli diş macunları , gargaralar , diş ipleri ve jeller dişler için koruyucu uygulamalarda kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir.

Çocuklarda ise yaş grupları için hangi yöntemin kullanılması gerektiği uzman hekime sorulması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu