Normal Doğum Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Normal Doğum Nedir?
Normal doğum, herhangi bir cerrahi müdahale olmaksızın bebek doğurma sürecidir. Bu işlem yaklaşık 13-14 saat sürer. Bazı durumlarda daha erken, bazı durumlarda ise daha sonraya yol açabilir, bu nedenle kesin bir zaman belirtmenin bir yolu yoktur. Normal doğum sırasında, anne adayının rahmi periyodik olarak kasılır. Kasılmalar arttıkça rahim ağzı açılmaya başlar. Açıklık bebeğin rahimden geçmesine izin verecek kadar genişledikçe, bebek ve plasenta yavaş yavaş rahim kanalından dışarı çıkmaya başlar. Bu nedenle herhangi bir ameliyata gerek kalmadan doğum süreci normal bir şekilde tamamlanır.
Normal Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Normal doğum, bebeğin cerrahi müdahale olmaksızın vajinal yolla dünyaya gelmesi sürecidir. Normal doğum yapan anneler, doğumdan sonraki birkaç saat içinde iyileşebilir ve emzirmeye başlamak için doğumdan sonra uzun süre geçmesine gerek yoktur. Normal bir doğumdan sonra annenin 1 gün kadar hastanede istirahat etmesi ve gözlem yapması gerekir. Taburcu olduktan sonra anne kısa bir süre için günlük aktivitelerine devam edebilir. Normal doğan bebeklerin ciğerleri genellikle daha kolay nefes alır.
Bebeğin bağışıklık sistemi ileride karşılaşacağı olumsuz durumlarla baş edebilmek için daha erken devreye girer. Normal doğumun en önemli faydalarından biri anne sütünün sezaryenden çok daha erken başlamasıdır. Sonuç olarak normal doğumlarda doğan bebekler daha kısa süre anne sütü ile beslenebilmektedir. Ancak her bekleyen anne normal doğum yapamaz. Planlanan tüm doğumlar normal olsa bile, o sırada ortaya çıkan çeşitli durumlar nedeniyle doktorlar sezaryen yapmaya karar verebilir.
Normal Doğumunun Aşamaları Nasıldır?
Normal doğumun birçok farklı belirtisi vardır. Bu belirtilerin tamamı veya sadece birkaçı anne adayının vücudunda görülebilir. Bu semptomlar arasında ağrı (kanlı akıntı), düzenli uterus kasılmaları, idrara çıkma, sürekli idrara çıkma isteği, sırt ağrısı ve genel olarak rahat bir ruh hali bulunur. Normal bir doğumun en önemli belirtilerinden biri düzenli kasılmalardır.
Bu ağrılar hamileliğin son günlerine kadar devam eder ve zamanla daha da kötüleşir. Aynı zamanda suyun varlığı çok önemli bir semptomdur. Bebeği içinde barındıran ve üzeri amniyotik sıvı ile kaplı olan rahim kesesinin astarı kasılmalar nedeniyle yırtılabilir. Bu kopma sonucunda “su girişi” adı verilen bir olay meydana gelir. Anne adayları doktorun durumunu göz ardı etmemeli ve hastaneye başvurmalıdır.
Normal doğum ve hamilelik için ideal dönem genellikle 38-40 haftalar arasındadır. 37. hafta veya öncesinde normal doğum gerçekleşirse buna “erken doğum” denir. Tersine, doğum 42 hafta veya daha sonra gerçekleşirse buna “geç doğum” denir.