Tarih

Çin Seddi’nin Tarihi Nedir?

instagram takipçi hilesi

Kaçıncı Harika

Kimilerine göre 1. kimilerine göre 2. kimilerine göreyse 3. ama genel anlamda her zaman ilk 7’nin içinde. Ne mi? Tabi ki Çin Seddi’nden bahsediyoruz. Çin Seddi uzun yıllardır dünyanın yedi harikası listesinde bulunmakta. Haritaya bakıldığında Sedd, Çin haritasının kuzeybatı kanadı boyunca uzanan, dünya tarihinin şimdiye dek en uzun savunma amaçlı yapılan duvarıdır.

Po Hay körfezine denk gelen kalıntılar denizin kıyılarında görülmeye başlar. Ördeğiyle ünlü başkent Pekin’in kuzey kanadından yol alarak batıya Huang-Ho nehrini bıçak misali ikiye bölerek güneybatıya uzanır.

cn 6

Sedd’in Genel İnşaası

Seddin bir bölümü yıkılmış olsa da yıkılan bölümleriyle toplam uzunluğu 8851.8 kilometredir. Ming Hanedanı devrinden günümüze kalan 2.500 kilometrelik set bugün hala gücün büyük bir simgesidir. İnşaatın ilk izleriyse MÖ 221 ile MS 608 yılları arasında tamamlanmıştır.

cn 5

Savaşan Beylikler döneminde Çin (MÖ 403 – MÖ221), Çin Seddi’nin temeli tarih boyunca 20 civarı krallık tarafından atılmıştır.  Wei, Zhao, Chu, Qin, Yan, Qi Krallıklarını birbirlerinden korumak için ilk önce setler inşa etmiştir. Zhao ve Qin Yan krallıkları; saldırılarını engellemek için ülkenin kuzey kanadını koruyabilmek amacıyla inşa ettiler. Çin’in bilinen ilk İmparatoru Qin Shi Huang, bölggeyi uçtan uca aşılmaz savunma yükseltisiyle kapatma kararını hayata geçirdi.

cn 4

Tarihçiler Gözünden Sedd

Bu görkemli inşaatı gerçekleştirmedeki amacı günümüz tarihçileri farklı görüşler dile getirmişlerdir.  Bunlardan dikkat çekenleri: Ülkeden kaçmak isteyenleri engellemek, ülkenin tek bir elden yönetildiğini tüm dünyaya göstermek, uzun yıllar süren savaşlar sonunda esir aldıkları düşman beyliklerinin başlarını ağır işkencelerden geçirmek birkaç satır başı sayılabilir.

Qin Shi Huang MÖ 221 dolaylarında kendisinden önceki krallıkların ortaya çıkardığı duvarları bir araya getirerek yapının boyunu daha da uzatmıştır. MÖ 3. yüzyıldan MS 17. yüzyıla dek Sedd uzamaya devam etmiştir. Seddi savunma amacıyla kullanan ve yüksek oranda onaran son hanedan Ming olmuştur. (1368-1644)

cn 2

Fiziki Özellikleri

Seddin fiziki özellikleri uyarınca yüksekliği ve kalınlığı bölüm bölüm değişmektedir. Bilinenin aksine Çin Seddi’nin tüm yapısı tuğlalardan oluşmaz. Seddin kimi bölümleri oldukça zayıf, kuvvetsiz maddelerden yapılmış ve bu söz konusu duvarlar diğer kısımlara göre oldukça kısadır.

Bu zayıf olarak addedilen bölümlerin amacı devlet saldırılardan korumak değil saldıran düşmanın gücünü azaltmak, yavaşlatmak amacındadır. Duvarın genel yüksekliği 4-6 metre, tabanının kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığıysa 6 metre dolaylarındadır. Kalın kısımlar o denli kalındır ki üzerinde arabalar ve atlar gidebilmektedir.

cn 3

Kalın duvarların devamında okçuların düşmanı durdurmak için siper alabileceği delikler mevcuttur. Sedd boyunca 200 metre de bir gözetleme kulesi ya da 9 kilometrede bir de fener kulesi bulunur. Duvarın salt beton ya da tuğladan ibaret değil, dönemin sanatsal resimleri, işlemeleri de mevcuttur.

Sedd’in üzerinde belirli aralıklarla tapınaklar mevcuttur. Kimi yerlerde setler, belirli savunmaya alan verecek şekilde sıra halinde meydana gelmiştir. Bu göz dolduran yapı, 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yedi Harikası listesine girmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu