Sağlıklı Yaşam

Çiçek Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bir Zamanlar Ölümcül Bir Salgın Haline Gelen "Çiçek Hastalığı" Nedir?

instagram takipçi hilesi

Çiçek hastalığı, variola virüsü adı verilen bir virüsün neden olduğu ciddi, bulaşıcı ve bazen ölümcül bir hastalıktır. Hastalık adını latince “benekli” kelimesinden almaktadır. Enfekte olmuş bir kişinin yüzünde ve vücudunda görünen küçük irin dolu kabarcıklar anlamına gelir. Çiçek hastalığının aşısı bu hastalığın virüsüne karşı en iyi korumayı sağlar.

çiçek hastalığı 1

Çiçek hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çiçek hastalığı olan kişilerde daha az ciddi hastalıklara özgü bazı semptomlar görülür. Bununlar bir cilt döküntüsü gelişmektedir. Merkezinde bir girinti olan döküntü, tüm vücudu kaplar. Döküntü, kabarık bir yumruya, daha sonra yaklaşık üç hafta sonra düşmeden ve çekirdeksiz bir yara izi bırakarak kırılan ve kabuklanan irin dolu bir blistere ilerler.

Çiçek hastalığının genel belirtileri aşağıdakiler olabilir;

  • Titreme
  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Kusma
  • Döküntü

Çiçek Hastalığının Belirtilerinin Ortaya Çıkma Süresi Ne Kadardır?

Maruz kaldıktan sonra, enfekte bir kişinin herhangi bir belirti göstermeyebileceği 7 ila 17 günlük bir süre vardır. Daha sonra, önümüzdeki 2 ila 4 gün boyunca, enfekte bir kişi soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlarla hastalanabilir. Klasik çiçek hastalığı döküntüsü, bu soğuk algınlığı ve grip semptomları ortadan kalktıktan sonra başlar. Bu nedenle, çiçek hastalığının en erken dış belirtileri, döküntü geliştiğinde, maruziyetten yaklaşık dokuz gün sonra ortaya çıkacaktır.

Çiçek hastalığına yakalanan bir kişi, döküntü mevcutken diğerlerine en bulaşıcı dönemindedir. Ancak son çiçek hastalığı yara izi düşene kadar bulaşıcı olarak kabul edilir. Bir kişi kuluçka döneminde bulaşıcı değildir ve sadece prodromal aşamada bulaşıcıdır.

çiçek hastalığı 2

Çiçek Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Çiçek hastalığına variola adı verilen bir enfeksiyon neden olmaktadır. Daha önce enfekte olmuş kişi ile yakın temas kurmuş iseniz, size de bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Nadir olarak ortak havalandırmaya sahip dairelerde bir evden diğerine geçtiği de bilinmektedir. Fakat bu durum oldukça düşük bir ihtimaldir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Bir kişi hastalığı geliştirdiğinde çiçek hastalığını tedavi etmek için ilaç yoktur. Çiçek hastalığına ek olarak ortaya çıkabilecek soğuk algınlığı ve grip semptomlarını ve diğer hastalıkları hafifletmek için ilaçlar verilebilir. Bunun yerine, insanların ilk etapta hastalığa yakalanmalarını önlemek için bir aşı uygulanır.

Şu anda, yalnızca biyolojik bir savaş silahı olarak çiçek hastalığına maruz kalabilecek askeri personele ve sağlık çalışanlarına aşı önerilmektedir. Bununla birlikte, çiçek hastalığına biyoterörist bir saldırı olması durumunda, o ülkedeki her erkek, kadın ve çocuğu aşılamak için yeterli aşı üretilmelidir.

Çiçek hastalığı salgını varsa, maruziyetten sonraki üç gün içinde aşılama çoğu hastada hastalığın şiddetini tamamen önleyecek ya da önemli ölçüde değiştirecektir. 4 ila 7 günlük maruziyette aşılama, hastalığa karşı bir miktar koruma sağlayacaktır. Aşı, çiçek hastalığından 3 ila 5 yıl boyunca koruma sağlar.

çiçek hastalığı 3

Çiçek Hastalığı ile ilgili videoları

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu