Çevre Kirliliğinin Büyük Zararları
Çevre kirliliği nedir? Çevre kirliliğinin büyük zararları nelerdir? Çevreci olmak için izlenecek yollar nelerdir? Sizlere bunları aktarmayı amaçladık.
Çevre kirliliği nedir?
Çevre kirliliği oldukça büyük ve kapsamlı bir kavramdır. Bu kavram su kirliliğini, hava kirliliğini, toprak kirliliğini içine alır ve kapsar. Çevre kirliliğiyle beraber bir çok kirlilik kavramını daha derinleştirir ve içinden çıkmaz bir hale getirir.
Çevre kirliliği geçmişten günümüze gelen bir sorun olmakla beraber bu sorun her geçen gün daha büyük sorunların başlangıcı olur. Önemli olan bu durumda atılacak adımlar olacaktır. Zararları oldukça çok olan çevre kirliliği eğer duyarlılık sağlanmazsa daha büyük felaketlere neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Kirli 15 Ülkesi
Çevre kirliliğinin büyük zararları nelerdir?
Çevre kirliliği hem çevremizin estetik görüntüsünü, hem de sağlık durumunu oldukça kötü etkiler. Zararları bir kelebek etkisi gibi bir birini etkiler. Basit bir örnekle ormanda piknik yapan bir şahıs yere attığı çöple çevresinin kirliliğini arttırıp, aynı zamanda o ormanın estetik güzelliğini ortadan kaldırır.
Yere atılan çöp aynı zamanda toprağı da kirletir. Kirlenen toprakla beraber yağış alacağı zamanlar bu kimyasallar toprağa daha çok karışır ve bu su ise yer altı sularına kimyasal halde döner. Başlangıçta olan çevreye kirliliği, toprak ve su kirliliğini de beraberinde etkiler. Bu kelebek etkisi olumsuzluklarla insanlara döner.
Sadece, çevre, su, hava kirliliği değil aynı zamanda orada yaşayan canlıların da hayatını olumsuz yönde etkiler. Ekosistemin tüm dengesi altüst olur. Kısa vadede büyük bir sorun gözükmeyen bu kirlilik uzun vadede oldukça ağır sonuçlar verir.
Çevre kirliliği sadece çevreye atılan çöpleri ifade etmez, aynı zamanda çöplerin imha sürecinde yakılması da oldukça verimsiz bir hava ortamı sunar. Bir çok solunum sorununu beraberinde getirir. Bu olumsuzluğun önüne geçmek için büyük adımlar atılması gerekir.
Çevreci olmak için izlenecek yollar nelerdir?
Çevreci olmak için daha az enerji kullanan ürünler tercih edin demek isterdim ama bunlar uzun dönemde büyük katkılar sağlamaz özellikle çevreci katkılar sağlamaz. Bu tür ürünler kullanmak insanın ev ekonomisi konusunda daha az enerji harcayıp daha az fatura ödemesi üzerindir. Yani çevreci değildir.
Çevreci olmak için öncelik en büyük adım kesinlikle cam ve plastik kullanımını azaltmak veya ortadan kaldırmak olacaktır. Cam ve plastik doğanın en büyük düşmanıdır. Bunu azaltarak bir çok olumsuzluk önlenmiş olur.
Doğa yürüyüşlerine çıkıp, çevrede olan çöpler toplanabilir. Bu toplanan çöpler sizi ciddi anlamda büyük bir iç rahatlık sağlayacağına emin olabilirsiniz.
İnsanları çevre konusunda daha çok bilinçlendirmek ve yeşil bir hayat tarzını insanlara sunmak önemlidir. Betonlaşan yerler değil, yeşilliğin insanlara huzur ve rahatlık verdiğini söylemek gerekir.
Çevrenin temizliği her sene çevre kirliğinden meydana gelen orman yangınlarının önüne geçer. Ülkemizde her sene meydana gelen yangınlar, piknik alanlarına cam ve plastik gibi atıkların bırakılması yüzündendir. Bu atıklar ve çöpler orman yangınlarına sebep olması bu çevre kirliliğiyle alakalıdır. Biraz duyarlı olmanızı bekliyoruz!
Çevrenin temiz olması, ekosistemin daha iyi bir ortam olması demektir. Oradaki canlıların yaşam alanının güzelliği, insanların ruhsal huzuruna da etki edecektir. Unutulmamalı ki bir çevrenin hayvanları, o çevre hakkında büyük bilgiler verir. Bu bilgiler, o bölgenin güvenliği, huzuru, temizliği ve yaşanabilir bir yer olmasıdır.
İlgili Video
Kaynak: 1