Yaşam

Ceviz Nedir, Cevizin Kalp Sağlığına Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Ceviz Nedir, Cevizin Kalp Sağlığına Faydaları Nelerdir? Ceviz, Juglans cinsinin herhangi bir ağacının ortak adıdır. Adı, Eski İngilizce “hlaw niwel” (“ceviz sırtı”) türetilmiştir.  Ceviz şeklindeki bir tohumun her iki yanındaki uzun yarıklar veya “çöküntüler” anlamına gelir. Ceviz ılıman Kuzey Yarımküre’ye özgüdür ve ticari olarak Güney Amerika, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetiştirilmektedir. İçerdikleri eşsiz yağ asidi profili nedeniyle cevizlerin yem değeri yüksektir. Cevizin yaygın kullanım alanları unlu mamüller, şekerlemeler ve çikolatalardır, ancak salatalara ve ana yemeklere de eklenebilir.

ceviz nedir

Ceviz Kullanım Alanları Nelerdir?

Cevizin en yaygın kullanılan türü Doğu Kara Cevizdir. Doğu siyah cevizleri, üstün lezzetleri ve yüksek yağ içeriği nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde ticari olarak yetiştirilmektedir. Farsça veya İngiliz cevizi, Kaliforniya Kara Cevizi ve balkabağı dahil olmak üzere, diğer birçok ceviz türü de dünya çapında ticari olarak yetiştirilmektedir. Cevizler genellikle salata sosları, daldırma sosları ve yemek pişirmek için kullanılabilen ceviz yağı yapmak için kullanılır. Ceviz yağı ve fındık unu yapmak için de kullanılabilir.

Ceviz Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalığı ve iltihaplanma riskini azalttığı gösterilen kalp sağlıklı yağlardır. Ek olarak, ceviz, sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olan ve kilo vermeye yardımcı olabilecek 30 gram ​​başına 4 gram lif sağlar. Bir çalışma, kontrol grubuna kıyasla günde iki avuç ceviz yiyenlerde %25 daha az vücut yağı gösterdi.

ceviz

Dikim ve yetiştirme aşamalarından hasat ve son olarak işlemeye kadar, perakende ürünleri üretme ve dağıtma süreci uzun ve karmaşıktır. Ceviz üretiminin ilk aşaması, ağaç doğal olarak tatlı fındık benzeri bir tohum ürettiğinde, ağaç 25 ila 30 yıl büyüdükten sonra gerçekleşir. Daha sonra, somunları kabuklarından çıkarmak için çalkalayıcı veya hava ayırıcı gibi bir makine kullanılır.

Bundan sonra kamyonlara yüklenirler, yakındaki bir tesise nakledilirler ve burada tekrar bombalanırlar ve sonra kurutulurlar. Son olarak, ticari satış için paketlenmek üzere daha küçük parçalara ayıran veya öğüten makineler aracılığıyla gönderilirler.

Cevizin Besin Değerleri Nelerdir?

Her ceviz 2.1 gram yağ ve toplamda 200’den az kalori içerir. Cevizdeki yağ, doymamış çoklu doymamış yağ asidi, alfa-linolenik asitten gelir. Alfa-linolenik, keten tohumunda da bulunan yaygın bir diyet bitkisi yağ asididir ve Linoleik asidin baskın olup olmadığına göre omega-3 veya omega-6 olarak adlandırılabilir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, vücut hücreleri tarafından, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklardan en çok sorumlu olarak bilinen iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olan eikosanoidler adı verilen maddeler oluşturmak için kullanılabilir.

Cevizde bulunan yağlar da büyük ölçüde doymamıştır ve kolesterolü düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu faydalarına ek olarak ceviz, aynı zamanda iyi bir bakır ve E vitamini kaynağıdır.

Ceviz ve kalp Sağlığı İlişkisi

Cevizlerin kalp hastalığı olanlara yardımcı olup olmayacağı konusundaki tartışmalar ceviz kabuğunda bulunan Omega-6 yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır. Ceviz ALA omega-3 yağları açısından zengindir, ancak aynı zamanda iltihaplanmaya yol açabilen omega-6 yağları içerir. Journal of Nutrition tarafından yayınlanan bir araştırma, günde iki avuç ceviz yemenin daha iyi vücut yağ kaybına ve ayrıca kardiyovasküler hastalık için en büyük risk faktörlerinden biri olan göbek yağında azalmaya yol açtığını buldu.

Başka bir araştırma, ceviz gibi kuruyemiş yemenin sadece bir hafta sonra genel kolesterol seviyelerini yüzde 4 oranında azalttığını gösterdi. Bazı araştırmalar ceviz yemenin kolesterol seviyelerini yüzde 14’e kadar düşürebileceğini göstermiştir.

ceviz

Cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri, kan kolesterolünü düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir, bu nedenle ABD FDA, kolesterolünü düşürmeye çalışan bireyler için haftada en az iki porsiyon ceviz önermektedir. Kötü haber: Ceviz ayrıca, margarin ve yüksek yağlı etler gibi gıdalardan aldığımız diğer bulunan yağlara benzeyen yüksek miktarda Omega-6 yağ asitleri içerir. Bu tür yağ asitleri, iltihaplanma ile bağlantılıdır ve kalp hastalığı için bir risk faktörü olarak kabul edilmiştir.

Diğer araştırmalar, cevizlerin, kolesterol birikintilerinin oluşumuna karşı çalışan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü artırarak bazı kalp risk faktörlerini iyileştirebileceğini de bulmuştur. Diğer araştırmalar, 1 hafta boyunca günde 20 g ceviz yemenin LDL kolesterolü yüzde 10 azaltabileceğini ve HDL kolesterol seviyelerini yüzde 8 artırabileceğini gösteriyor.

Ceviz Nedir, Cevizin Kalp Sağlığına Faydaları Nelerdir? İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=NJ4W6e7LPFs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu