Hastalıklar

Çağın Hastalığı Anoreksiya

Anoreksiya Tedavisi

instagram takipçi hilesi

 Anoreksiya Hastalığı

Özellikle zayıflamaya çalışan kadınlarda görülen bir yeme bozukluğu ve bir çeşit ölüm diyeti olan anoreksiya çok az uyku, yemek yememe gibi psikolojik bozukluk olarak bilinen bir hastalıktır. Genelde ergenlik döneminde görülebilen durum yetişkinlerde de nadiren görülebilen bir rahatsızlıktır. Hayati tehlike doğurabilen hastalık özellikle kilo takıntısı olan kişilerde daha fazla görülmektedir.

Anoreksiya Belirtileri  

Psikolojik sorun yaşayan kişilerde daha fazla görülebilir. Kilo verme problemi ve takıntısı olan ya da olmayan insanlarda bile yeme bozukluğu rahatsızlığı görülebilir. Duygusal sıkıntı yaşayan iş ya da okulla ilgili sıkıntıları olan kişiler yemek yemekten uzaklaşıp kimi zaman yemeye zorlandıkları anda çıkarma isteği duyarlar.

Kişi kısa sürede kilo kaybetse de bir yandan sağlık problemlerinin de ortaya çıkması sonucu kalıcı ve ciddi fizyolojik sıkıntılar çekebilirler. Anoreksiya belirtileri arasında öncelikle aşırı derecede kilo kaybı, yorgunluk, baş dönmesi,kansızlık, baygınlık,kadınlar için adet düzensizlikleri ve adet görememe, erkeklerde testislerde düşüş, düzensiz kalp ritmi gibi belirtiler görülmektedir.

fft99 mf5993751

Anoreksiya Tanı Ölçütleri

Kişi normal kilosunu kabul etmemektedir

Beden algısında bozukluk gözlenir

Kilo almaktan ve de şişmanlamaktan aşırı derecede korkar

3 ay boyunca menstürasyon görmemesi durumunda anoreksiya tanısı konulmaktadır.

yeme bozuklugu

Anoreksiya’nın Sebepleri Nelerdir?

Tam olarak anoreksiyanın belirtileri bilinmese de psikolojik, çevresel ve biyolojik faktörlerden etkilenen kişilerde görülebilir.

Biyolojik nedenler; Kişide görülen depresit, kampulsif ve depresif kişilik bozuklukları takıntılı olarak düşünme gibi nedenlerden anoreksiya sorunu ortaya çıkmaktadır.

Çevresel nedenler; Genelde insanların zayıf olma düşüncesi nedeni ile takıntı olarak narin ve ince olma düşüncesine girerler. Daha fazla gençlerde yaygınlık kazanan bir rahatsızlık ve 3. derecede olan kronik bir rahatsızlıktır.

Biyolojik faktörler; Anoreksiyanın olmasında genlerin etkisi olup olmadığı henüz tam olarak netlik kazanmamıştır. Bazı insanlar genler nedeni ile savunma mekanizmaların da zayıflık hissedebilirler.

Anoreksiya Nervoza2

Anoreksiya Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Ergenlik dönemi
  • Hızlı kilo alıp verme
  • Popüler kültür
  • Kadın olmak
  • Aile öyküsü
  • Genetik faktörler

Anoreksiya Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uzun bir tedavi süreci gerektiren anoreksiya tedavisi için kişi tek başına bir tedavi ihtiyacına gereksinim duymaz Doktorların yönlendirmesi sayesinde psikolojik destek görmek için psikiyatra yönlendirilirler Hasta ile doktor arasında güven oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde aileninde işbirliği içinde olması gerekir. Hastanın aile hikayesi dinlenerek ilaç tedavisi ve psikoterapi ile birlikte beslenmesine yönelik konular ele alınarak hastanın tedavisi kaygı endişe ve korkusu birlikte ele alınıp hastalık tedavi edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu