Bozkurt Kuruç

Usta Sanatçı "Bozkurt Kuruç" Kimdir?

bozkurt kuruc kimdir 4
Tam adı: Mehmet Bozkurt Kuruç
Doğum tarihi: 5 Aralık 1935
Doğum yeri: Ankara, Türkiye
Ölüm tarihi: 16 Ocak 2022
Ölüm yeri: İzmir, Türkiye
Boyu: 1,6 m
Burcu: Yay
Ailesi: 
Eşi: 
Çocuk (ları): 
Mesleği: Dizi Oyuncusu, Sinema Oyuncusu, Tiyatro Oyuncusu, Yönetmen
Aktif Yılları: 1959 ve 2022 yılları arası
imdb-logo
youtube-chanel
Sosyal Medyada
facebook-sayfasi twitter-hesabi

Hakkında

Bozkurt Kuruç Kimdir? Bozkurt Kuruç, dizi, sinema, tiyatro oyuncusu ve yönetmendir.

Bozkurt Kuruç, 5 Aralık 1935 tarihinde Ankara’da dünyaya gözlerini açtı.

İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini bitirdikten sonra üniversite eğitimini Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü‘nde tamamladı.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak çalışmaya başladı. 1962 ve 1965 yılları arasında İngiltere’de yönetmenlik eğitimi aldı. Daha sonra Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, Yugoslavya, Kıbrıs, Çin, Yunanistan ve Sovyet Rusya’da araştırmalar yaptı. Konferans ve seminerlerde yer aldı.

100’den fazla oyunda gerek yönetmen gerekse de oyuncu olarak rol aldı. 1987 senesinde İstanbul Devlet Tiyatro Müdürlüğü‘ne, 1988 senesinde Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’ne atanan usta sanatçı, 1989 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne geldi ve 1998 senesine kadar bu görevi sürdürdü. Görevde olduğu süre boyunca Trabzon, Konya, Diyarbakır, Sivas, Erzurum, Antalya ve Van Devlet Tiyatroları’nı açtı.

KULLANICILAR BUNLARA DA BAKTI

1999 yılında ABD’nin Chicago kentinde Amerikalı oyuncularla Nâzım Hikmet‘in Kuva-yi Milliye adlı oyununun İngilizce versiyonunu oynadı. Kuruç, 1993 ve 1996 yılları arasında RTÜK üyesi olarak Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuarı‘nın oluşturulmasına yardımcı oldu ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2002 yılının ortasına kadar Ankara’da yer alan Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı‘nda Profesör olarak Tiyatro Ana Sanat Dalı öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Emekli olduktan sonra da bir süre çalışmaya devam etti. Kuruç, tiyatronun yanı sıra dizi ve filmlerde de rol alıyordu. Aynı zamanda Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü‘nde de dersler verdi. Tiyatroya verdiği hizmetler sebebi ile İzmir’in Bornova ilçesinde yer alan Kültür Merkezi sahnesinin adı “Bornova Kültür Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi” olarak değiştirildi.

Bozkurt Kuruç, 16 Ocak 2022 günü İzmir’de vefat etti. Vefat sebebi açıklanmadı.

Bozkurt Kuruç Rol aldığı Bazı Tiyatro Oyunları

  1. Kuva-yi Milliye Destanı : Nâzım Hikmet – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1995
  2. Kafesten Bir Kuş Uçtu (Guguk Kuşu) : Ken Kesey – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1990
  3. Tartuffe : Moliere – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1980
  4. Hedda Gabler : Henrik Ibsen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1977
  5. Aklı Başında Adam : Yıldırım Keskin – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1977
  6. Yasak Defter : Alba De Cespedes – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1975
  7. Issız Topraklar : Harold Pinter – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1975
  8. Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı : Siegfried Lenz – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1974
  9. Karaların Memetleri) : Cahit Atay – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1973
  10. Bağdat Hatun : Güngör Dilmen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1973 – 1980
  11. Strinberg Oyunu : Friedrich Dürrenmatt – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1972
  12. Chaillot’daki Deli : Jean Giraudoux – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1972
  13. Yapı Ustası Soleness : Henrik İbsen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1971
  14. Kanlı Düğün : Federico Garcia Lorca – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1970
  15. Alçalı Kel Memet : Orhan Asena – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1970
  16. Midas’ın Altınları : Güngör Dilmen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1969
  17. Euridice’nin Elleri : Pedro Bloch – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1968
  18. Çökme Tehlikesi var : Tennessee Williams – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1967
  19. Deli İbrahim : Turan Oflazoğlu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1967
  20. Amedee Yahut Nasıl Kurtulmalı : Eugène Ionesco – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1967
  21. Küskünler Kahvesi : Carson McCullers\Edward Albee – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
  22. Bizim Şehir : Thornton Wilder – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
  23. Uçurtmanın Zinciri : Refik Erduran – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1965
  24. Philıpp Hotz’un Büyük Öfkesi : Max Firsch – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1965
  25. Ağzı Çiçekli Adam : Luigi Pirendello – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1965
  26. Rüya Oyunu : August Strındberg – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1964
  27. Onikinci Gece : William Shakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1963
  28. Jül Sezar : William Shakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1963
  29. Fizikçiler : Friedrich Dürrenmatt – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1963
  30. Woyzeck : Georg Büchner – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1962
  31. Robenson Ölmemelidir : Friedrich Christoph Förster – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1962
  32. Öp Beni Kate : Bella Spewack\Sam Spewack – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1962
  33. Andora : Max Firch – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1962
  34. Woyzeck : Georg Büchner – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1962
  35. Leonse ile Lena : Georg Büchner – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1962
  36. Ocak (oyun) : Turgut Özakman – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1961
  37. Macun Hokkası : Müsahipzade Celal – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1961
  38. Midas’ın Kulakları : Güngör Dilmen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1960
  39. Köroğlu (oyun) : Ahmet Kutis Tecer – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1960
  40. Hortlaklar : Henrik İbsen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1960
  41. Cephede Piknik : Fernando Arrabal – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1960
  42. Kral Oidipus : Sofokles – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1959
  43. Pusuda : Cahit Atay

Yönettiği Tiyatro Oyunları

  1. Rab Şeytana Dediki : Nihat Asyalı – Adana Devlet Tiyatrosu – 2009
  2. Bağdat Hatun : Güngör Dilmen – Konya Devlet Tiyatrosu – 2004 – İzmir Devlet Tiyatrosu – 2012
  3. Körüden Görünüş : Arthur Miller – Adana Devlet Tiyatrosu – 2003
  4. Hırsız (oyun) : Eric Chappell – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2003
  5. Hırsız (oyun) : Eric Chappell – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2003
  6. Kanuni Sultan Süleyman (oyun) : Orhan Asena – Trabzon Devlet Tiyatrosu – 2002
  7. Gerçek Çeşitlemeleri : Éric-Emmanuel Schmitt – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2002
  8. Cadı Kazanı : Arthur Miller – Adana Devlet Tiyatrosu – 2001 – Adana Devlet Tiyatrosu – 2007
  9. Şaylok (Venedik Taciri) : William Shakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu – 2000
  10. Haydutlar : Friedrich Schiller – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 2000
  11. IV. Murat : Turan Oflazoğlu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1996
  12. Budala (oyun) : Fyodor Dostoyevski\Simon Gray – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1995 – İzmir Devlet Tiyatrosu – 2011
  13. Çamaşırhane : D.Durvin\H.Prevest – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1991
  14. Fil Adam  : Bernard Pomerance – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1989
  15. Sokollu : Yılmaz Karakoyunlu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1989
  16. Doktor Faustus : Christopher Marlowe – Trabzon Devlet Tiyatrosu – 1987
  17. Cimri : Moliere – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 1987
  18. Romanoff’la Juliet : Peter Ustinov – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1986
  19. Fizikçiler : Friedrich Dürrenmatt – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1985
  20. Çanlı Maymun Lokantası : Güngör Dilmen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1984
  21. Huzur Çıkmazı : Haldun Taner – İzmir Devlet Tiyatrosu – 1983
  22. Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe : Orhan Asena – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1982
  23. Yaban Ördeği : Henrik İbsen – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1981
  24. Genç Osman : Turan Oflazoğlu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1980
  25. Oyunlarla Yaşayanlar : Oğuz Atay – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1979
  26. Harould ve Maude : Colin Higgins – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1977
  27. Aklı Başında Adam : Yıldırım Keskin – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1977
  28. Körüden Görünüş : Arthur Miller – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1976
  29. Koç Yiğit Köroğlu : Ahmet Kutsi Tecer – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1976
  30. Küçük Şehir : Cevat Fehmi Başkut – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1971
  31. Kanlı Düğün : Federico Garcia Lorca – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1970
  32. Alçalı Kel Memet : Orhan Asena – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1970
  33. Yağmur Sıkıntısı : Oktay Rıfat – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1969
  34. Euridice’nin Elleri : Pedro Bloch – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1968
  35. Küçük Terzi : Paul Arnold – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1967
  36. Beş Küçük Oyun (Şatoda Kalabalık) : Jean Tardıeu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
  37. Beş Küçük Oyun (Makine yahut Mobilya) : Jean Tardıeu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
  38. Beş Küçük Oyun (Gişe) : Jean Tardıeu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
  39. Beş Küçük Oyun (Faus ile Yorick) : Jean Tardıeu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
  40. Beş Küçük Oyun (Anahtar Deliği) : Jean Tardieu – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1966
  41. Philıpp Hotz’un Büyük Öfkesi : Max Firsch – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1965
  42. Bay Hiçi (oyun) : Sabahattin Kudret Aksal
  43. Sonsuzluk Kitabevi : Sabahattin Kudret Aksal
  44. Özünün Celladı : Terentius
  45. Kamp 17 : Donald Bevan\Edmund Trzcinski
  46. Sherlock Holmes : Sir Arthur Conan Doyle
  47. Cennetin Çocukları
  48. Kral Oidipus Üçlemesi

Yönettiği Operalar

  1. Carmen  : Georges Bizet – Ankara Devlet Operası
  2. Midas’ın Kulakları (opera) : Güngör Dilmen – İstanbul Devlet Operası
  3. Dördüncü Murat (opera)

Filmografisi

  1. Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz – 2015
  2. Kurtlar Vadisi Pusu – 2007-2009 – Ahmet Kudret Hazarbeyoğlu – 100-160 Bölümleri arası
  3. Ankara Yollarında – 2002
  4. Bağdat Hatun – 1981
  5. Pusuda – 1977
  6. Woyzeck – 1976
  7. Tehlikeli Görev – 1972
  8. Fedailer Mangası – 1971
  9. 501 Numaralı Hücre – 1967

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
Wikipedia

KULLANICILAR BUNLARA DA BAKTI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu