Bilim ve Teknoloji

Bizmut Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

instagram takipçi hilesi

Bizmut, pembemsi ile beyaz kristal, kırılgan bir metaldir. Bu madde, tüm metaller arasında en fazla diyamanyetik olanıdır ve ısıl iletkenlik cıva dışındaki herhangi bir metalden daha düşüktür. Yüksek bir elektrik direncine sahiptir ve herhangi bir metalin en yüksek Hall etkisine yani, bir manyetik alana yerleştirildiğinde elektrik direncindeki en büyük artışa sahiptir. Oksijene ve suya stabildir. Ancak konsantre nitrik havada çözünür. Tüm bizmut tuzları suya konulduğunda çözünmeyen bileşikler oluşturur.

bizmut

Bizmut Nerelerde Kullanılır?

Bizmut metal, düşük erime noktalı lehimler ve eriyebilir alaşımların yanı sıra düşük toksisiteli avcılık ve balıkçılık platinlerinin imalatında kullanılır. Bazı bileşikleri de farmasötik olarak üretilmekte ve bu şekilde kullanılmaktadır. Endüstri, sentetik elyaflar ve kauçuklar için başlangıç ​​malzemesi olan akrilonitril üretiminde katalizör olarak bu maddenin bileşiklerini kullanır. Bizmut bazen atış ve av tüfeği yapımında kullanılmaktadır.

Bizmutun en önemli cevherleri bizmutimit ve bizmittir. Bizmut, metalin kendisi gibi doğal olarak oluşur. Nikel, kobalt, gümüş ve kalay sülfit cevherlerinde kristaller olarak bulunur. Kurşun ve bakır eritme işleminden bir yan ürün olarak üretilir.

Bu maddenin çıkarıldığı başlıca alanlar Bolivya, Peru, Japonya, Meksika ve Kanada‘dır. Ancak yalnızca yılda 3.000 ton kadar çıkarılabilir. Ne kadar bizmut çıkarılabileceğine dair güvenilir bir tahmin yoktur. Ancak bu metalde bir kıtlık olması muhtemel görünmemektedir.

bizmut

Bizmutun Özellikleri Nelerdir?

Bizmutlar, azıcık pembemsi, gümüş vari metalik bir parlaklığa sahip olan ve son derece kırılgan bir metaldir. Tüm metaller arasında en diyamanyetik olanıdır. Yani, manyetize olmaya karşı en büyük direnci sergiler. Sert ve iri kristal yapılıdır. Erimiş halden katılaştığında yüzde 3,3 genişlemeye uğrar. Elektriksel iletkenliği çok zayıftır. Ancak sıvı halde katı haldeyken biraz daha iyidir. Isıl iletkenlik açısından cıva dışındaki tüm metallerin en fakiridir.

Normal sıcaklıklarda havada kararmamakla birlikte, ısıtıldığında oksit bir tabaka oluşturur ve 1,560 ° C kaynama noktasında hızla oksitlenir. Bu oksidin sarı rengi onu diğer metallerin oluşturduklarından ayırır. Yükse ısıda bizmut buharla reaksiyona girer.

Ancak doğrudan kükürt ve halojenlerle birleştiği soğuk, havasız sudan etkilenmez. Element, hidroklorik asit tarafından ve sadece biraz sıcak sülfürik asit tarafından saldırıya uğramaz. Ancak seyreltik ya da konsantre nitrik asit tarafından hızla çözülür.

Bu maddenin atomları, en dış kabuklarında, nitrojen grubunun diğer elementleri gibi aynı elektronik yapıya sahiptir. Bu nedenle, +3 veya −3 oksidasyon durumu gösteren üç tek kovalent bağ oluşturabilirler. Element, diğerlerinden biraz daha düşük bir elektronegatifliğe sahiptir ve yalnız elektron çifti açıkça oldukça hareketsizdir.

bizmut

Bizmut ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu