Sağlıklı Yaşam

Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir? Bisiklet Sürmek Zayıflatır Mı?

Bisiklet sürmenin faydaları denince akla, oldukça geniş bir yelpaze geliyor. Çocukluk dönemimizin en keyifli aktivitelerinin başında belki de bisiklet sürmek vardır. Arkadaşlarımızla yaptığımız yarışların, bakkala ekmek almaya gitmenin ve gece yarılarına kadar sokaklarda özgürce dolaşmanın mihenk taşıdır.

Ancak bisiklet keyifli bir araç olmasının yanı sıra, sağlığımıza da çok sayıda katkısı bulunan bir spor aleti aynı zamanda! Bazılarının günlük rutinlerinden biri, bazılarının ise kilo vermek için tek dayanağıdır. Yorucu şehir trafiğine inat bir pratikliktir çoğu zaman da..

İşte biz de bu yazımızda sizlere; bisikletin insan sağlığı üzerine olan yararlarından, onu nasıl alışkanlık olarak hayatımıza sokabileceğimizden ve avantajlarından bahsediyor olacağız. Öyleyse artık yazımıza geçelim. İlgili videolara ise son bölümde ulaşabilirsiniz.

Bisiklet Sürmenin Faydaları

Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir?

  • Daha Güçlü Kaslar: Önceleri yorulan kaslarınız, zamanla şekillenerek çok daha güçlü bir hale gelir. Çocukluk çağından yetişkinliğe kadar olan dönemde de rahatlıkla kullanılabilen bu araç, kas sisteminizin çok daha sağlıklı olmasını sağlayarak şekil bozukluklarına da oldukça iyi gelmektedir.
  • Kalp Sağlığı İçin Koruyucu Etki: Bisiklet kullanımı sırasında kaslar gerilir. Gerilen kaslardaki oksijen miktarı da gittikçe azalmaya başlar. Bu sırada kalp devreye girerek kaslara ihtiyacı olan oksijeni yeniden kazandırmak için harekete geçer. Bu da aktivasyon demektir ki; hepimizin bildiği gibi işleyen demir ışıldar!
  • Beden Üzerinde Esneklik Sağlama: Bisiklet sürerken vücudumuzun hemen hemen her yeri çalışır veya gerginleşir. Bu da daha güçlü bir kemik yapısı anlamına gelir. Böylelikle hareket kabiliyeti gelişerek vücutta esnek bir yapı oluşur.

bisiklett

  • Eklem Ağrılarını Azaltma: Bisiklet sürmenin faydaları arasında ağrıları dindirip vücuda daha sağlıklı bir alt yapı hazırlamak da vardır. İlerleyen yaş, bir takım rahatsızlıklar veya diğer nedenlere bağlı olarak meydana gelen eklem ağrılarınızın, bisiklet kullanımıyla azaldığını, hatta bir süre sonra tümüyle geçtiğini görebilirsiniz. Bunun nedeni ise uzun süredir çalışmayan eklemlerin bisikletle birlikte aktif hale gelmesidir.
  • Postür (Duruş) Bozukluğuna Karşı Savaş Açma: ”Kambur durma, dik yürü, boynunu eğme, düz otur” gibi söylemleri yakın çevremizden sıklıkla duymaya başladıysak, artık harekete geçme vaktimiz gelmiş demektir. Üstelik bu tarz sorunlar vücutta oluşturduğu ağrının yanı sıra, öz güven problemlerine de sebebiyet vermektedir. Bisiklet sürerek bunun üstesinden gelmeye ne dersiniz?!
  • Kilo Vermeye ve Kilo Kontrolüne Tam Destek: Obeziteye eğilimi olan veya son dönemde kilo almaya ya da zindeliğini kaybetmeye başlayan kişiler için, bisiklet en doğru spor aracı olacaktır. Öyle ki; bisiklet sürerken, vücutta kas oluşumu ön plana çıkar ve metabolizma hızlanarak yağ yakmaya başlar. Sağlıklı bir beslenme programını da buna eklediğinizde ayda en az 4-5 kilo verebileceğinizi gözlemleyeceksiniz!
  • Pozitif Enerji Kaynağı: Anksiyete, kronik yorgunluk, kaygılı ruh hali, panik atak veya depresyon gibi psikolojik problemler için, düzenli olarak bisiklet kullanmanın büyük ölçüde faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü bu aktivite size kendinizi daha dinç hissettirerek, zihindeki karışıklığı alır ve mental ferahlık sağlar; söylemesi bizden, denemesi sizden!

bisiklettt

  • Bütçe Dostu Olması: Gaz, benzin gibi yakıtlara verdiğiniz parayı hesapladığınızda aylık olarak ortaya yüklü sayılabilecek rakamlar çıkabilir. Ancak bisiklet (elektriksiz), yalnızca insan gücüne dayalı olarak çalışan ve sizi yakıt masrafından kurtaran, üstelik oldukça da pratik bir araçtır. Bu yönüyle de tercih sebebi olmakta ve son zamanlarda şehir merkezlerinde dahi bisikletlilerin sayısı hızla artmaktadır.
  • Sosyalleşmeye Katkısı: Ailecek yapılacak muhteşem bir aktivite; hem sağlıklı hem de eğlence dolu! Özellikle açık havada ve yeşilliklerin arasında aile üyelerinizle birlikte bisiklet sürerek oldukça kaliteli zamanlar geçirebilirsiniz. Öte yandan bazı bölgelerde düzenlenen bisiklet festivalleri sayesinde yepyeni dostluklar, ortamlar ve deneyimler kazanabilirsiniz.

Bisiklet Sürmenin Faydaları: Çevre Sorunlarına Karşı Etkileri

  • Şehirlerde yalnızca bisiklet kullanıcılarına özel ulaşım alt yapılarının oluşturulmasıyla; yoğun trafik çilesi ve çevreye bilumum zararları olan egzoz dumanı azaltılmış olur.
  • İklim kriziyle mücadelede en pratik ve temiz ulaşım aracı bisiklettir. Hava kirliliğine karşı gerçek bir çözüm yoludur.
  • Bisiklet yolu planlamalarıyla birlikte; şehir içinde trafik kazalarının ve buna bağlı yaralanma- ölüm oranlarının azalması mümkündür.

Görüldüğü üzere; hem eğlenceli oluşu hem de fiziksel, çevresel, ekonomik ve psikolojik iyilik haline bulunduğu katkılarla, bisiklet sürmek sağlığınız için muhteşem bir seçimdir.

Bisiklet Sürmenin Faydaları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu