Bilim Dünyasına Yön Veren Kadınlar
En gelişmiş toplumlarda bile kadın erkek eşitliği halen tartışmalı bir durumken; bundan çok uzun yıllar öncesinde kadınların bilimsel keşifler yapıp, tarihe yön vermiş olması inanılmaz gibi görünebilir. Hatta birçok kişi bazı önemli bilimsel buluşların, ismini daha önce hiç duymadığı bir kadın tarafından yapılmış olduğunu öğrenince büyük bir şaşkınlığa uğrayabilir.
İşte buluşlarıyla bilim dünyasına damga vuran bilim kadınları…
Ada Lovelace
Analitik Makine adı verilen ilkel bilgisayarı keşfeden Ada Lovelace, aynı zamanda bu ilkel bilgisayar için yazmış olduğu algoritma ile bilim dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar evliliğinden dolayı kontes unvanı ile tanınsa da onu bilinir kılan bilgisayar ve matematikteki uzman dehasıdır. ”Analitik Makine” keşfi sayesinde modern bilgisayarın yapımında öncü bir adım atan Lovelace, ”İlk Programlamacı” unvanına da sahiptir.
İskenderiyeli Hypatia
Mükemmel bir zekaya ve zarafete sahip olan fakat ne yazık ki gerici zihniyetler tarafından yok edilen İskenderiyeli Hypatia, tarihe ve bilime yön veren en önemli kadınlardan biridir. Filozof, matematikçi ve aynı zamanda bir astronom olan Hypatia sahip olduğu tüm bilgiyi genç beyinlere aktarmak istemiş ve bu yüzden öğretmenlik yapmıştır. Aynı zamanda doğa üzerindeki çalışmalarını mantık ve matematik bilimi çerçevesinde gerçekleştirmiştir. Bu süreçte ise matematik ve astronomi ile ilgili birçok kitap yazan bilim kadını; gök cisimlerinin sınıflandırılması, hidrometrenin bulunması ve sıvıların yoğunluk derecesinin belirlenmesini de sağlamıştır.
Marie Curie
Kimyager ve fizikçi olan Marie Curie, radyoaktivite konusunda yaptığı çalışmaları ile bilim dünyasına adını yazdıran kadınlardan bir diğeridir. Bu çalışmaları sonucunda iki adet Nobel ödülüne layık görülen Curie, Radyoloji biliminin de kurucusudur. Aynı zamanda Nobel ödülünü ilk kez alan kadın ve Nobel Ödülü’nü ikinci kez alan bilim insanı olarak da tarihe adını yazdırmayı başarmıştır.
Barbara Mcclintock
Nobel ödüllü bilim kadını Barbara Mcclintock, genellikle hücre genetiği üzerinde çalışmalar yapmıştır. Araştırmaları ile bilim tarihinde önemli gelişmelere sebep olan Mcclintock, yaptığı çalışmalar sonucunda kromozomların mikroskop altında görünebilmesini sağlamıştır.
Caroline Herschel
Ailesi sayesinde her zaman astronomiye ilgi duyan Caroline Herschel, ”Sekiz kuyruklu yıldız” keşfinde bulunmuştur. Bu buluşuyla 18. yy astronomlarını oldukça etkileyen bilim kadını, 1828 yılında Kraliyet Astronomi Topluluğu tarafından Altın Madalya ödülüne layık görülmüştür.