Beyin Tümörü Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Beyin tümörü, insan kafatasının içinde bulunan tümörler oldukları için artan stresle birlikte önemli semptomlar gösteren bir durumdur. En önemli belirtileri baş ağrısı ve bulantıdır. Beyin tümörleri, çevre dokudan kaynaklanan ve kafatasına doğru büyüyen tümörlerin yanı sıra beynin içinde oluşan tümörleri de içerir.
Bazı kanser çeşitlerinde görülebildiği üzere, beyin tümörlerinin nedenine dair net bir cevap verilemiyor. Fakat beyin tümörleri ile her yaş grubunda görülebileceği kesindir. Dünya nüfusunun yaş oranı arttıkça, beyin tümörlerinin görülme olasılığı da o oranda artmaktadır. Beyin tümörleri, insanların sıklıkla bilmek istemediği ve ciddi sonuçları olabilen sağlık sorunlarından biridir.
Beyin tümörü, yaşam kalitesinin düşmesine ve hatta ölüme bile yol açabilir. Toplum görülen beyin tümörlerinin görülme sıklığının giderek artacağı ön görülmektedir. Bunun en temel nedeni dünya nüfusunun yaşının artmasıdır. Yaş ilerledikçe beyinde tümör oluşma riski de aynı oranda artmaktadır.
Beyin Tümörü Çeşitleri Neler?
Beyin tümörleri genel itibari ile iyi huylu ve kötü huylu olarak nitelendirilir. Halk arasında da daha çok böyle bilinir. Kötü huylu tümörler kanser hücreleri taşır. İyi huylu tümörler ise taşımaz. Fakat bu kadar belirtmek ile çeşitlerini aktarmış olmayız. Çünkü tıp dilinde adlandırılan çeşitleri de var. Bunlar;
- Astrositom: En hızlı büyüyen astrositomlara glioblastomalar denir.
- Oligodendroglioma: Beyindeki sinir lifleri için bir örtü oluşturan glial hücrelerdir.
- Oligoastrositom: Anormal oligodendrositlerin ve astrositlerin bir karışımıdır.
- Ependimom: Genellikle çocuklarda görülen, beyin ve omurilik kanal boşluklarını koruyan hücrelerde oluşan bir türdür.
- Ganglioglioma: Beyinde ya da omurgada hem glial hücrelerden hem de sinir hücrelerinden oluşabilen nadir bir gliomadır.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
- Şiddetli baş ağrısı
- Bilinç bozuklukları
- Mide bulantısı
- Kusma
- Unutkanlık
- Bayılma atakları,
- Kişilik değişiklileri
- Denge ve yürüme bozuklukları
- Konuşmada yaşanan bozukluklar
- Bacaklarda ve kollarda uyuşukluk ve hissizlik
- Hareket ve mimiklerde günden güne oluşan yavaşlama
- Bulanık ve çift görme
Beyin Tümörünün Tedavisi
Cerrahi Müdahale (Ameliyat)
Cerrahi tedavide tümör çıkartılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Günümüzde cerrahi tedavide büyük ilerleme kaydedilmiştir. Cerrahi mikroskopların kullanımı standart hale geldi ve pek çok hastanede var. İntraoperatif MRG kullanımı bazı tümörlerin rezeksiyonuna önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Cerrahi müdahaleye bağlı komplikasyon oranları geçmişe göre önemli ölçüde azalmıştır.
Kemoterapi (İlaç Tedavisi)
Son dönemlerde ilaç tedavisi alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Kemoterapi genellikle kötü huylu tümörler için kullanılır ve hastanın ömrünü uzatabilir. Tam bir iyileşmeye yol açabilir. Bununla birlikte, özellikle iyi huylu ve hipofiz tümörlerinde ilaç tedavisi uygulanır.
Radyasyon (Radyoterapi)
Beyin tümörlerinde radyasyon kullanımının uzun bir geçmişi var. Aynı zamanda CyberKnife radyocerrahisi ve Gamma Knife gibi yöntemler de kullanılabiliyor.