Bentonit Kili Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir?
Bentonit Kili Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir? Montmorillonite olarak da bilinen bentonit kili, bir tür volkanik kildir. Elektromanyetik negatif yükü nedeniyle vücuttan bakteri ve toksinleri uzaklaştırarak cildi toksinlerden arındırmaya ve cildi gereksiz yağlardan arındırmaya yardımcı olan doğal bir maddedir.
Bentonit uzun zamandır çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır ve ilk olarak M.Ö. 5000 yılında Kıbrıs adasında yünü yağdan arındırmak için kullanıldığı bilinmektedir. Bentonit son yıllarda oldukça revaçta olan bir kildir. Birçok alanda ilk tercih olup kozmetik, gıda sanayi, ilaç sanayi, seramik sanayi ve diğer alanlarda da kullanılmaktadır.
Günlük hayatımızda birçok toksine maruz kalıyoruz. Yediklerimiz, içtiklerimiz, tenimize dokunduklarımız saymakla bitmiyor. Bir tür volkanik kil olan bentonit, içerdiği negatif elektromanyetik yük nedeniyle bu toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Bentonit Kilinin Faydaları Nelerdir?
Yara İyileşmesine Yardımcı Olur
Bentonit yara iyileşmesi için de araştırılmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar bentonitin yaraları iyileştirmek için harici olarak kullanılabileceğini ve bentonitle tedavi edilen test hayvanlarının kontrol grubuna göre daha iyi iyileştiğini ortaya koymuştur. İyileşmeyi yavaşlatabilecek toksinlere bağlanır. Ancak anti-enflamatuar etkileri önemli bulunmamıştır.
Cildinizi Temizler
Vücudunuza detoks uygulamanız gerekiyorsa bentonit kili size yardımcı olabilir. Cildinizin harika görünmesini ve hissetmesini sağlamak için bazı insanlar bu kili kullanır. Daha az iltihaplı, nemli ve pürüzsüz hissettiren bir cilt. Etkileri belirli çalışmalarla desteklenmemektedir.
Şişkinliği ve Travmayı Sınırlar
Büyük bir travma geçirdiyseniz, kil paketi şişmeye bağlı doku hasarını sınırlamaya yardımcı olabilir. Bentonit cilt bariyer fonksiyonunu iyileştirebilir ve ayrıca şişme ve hasardan sorumlu alerjenleri emebilir. İyileştirilmiş bariyer fonksiyonu sayesinde alerjenlerin perkütan penetrasyonu da önemli ölçüde azalır.
Florürü Azaltır
Su kaynağı yoluyla çok fazla florür tüketmekten endişe edenler için bentonit kili yardımcı olabilir. Magnezyum ile zenginleştirilmiş kil partikülleri, sentetik veya arıtılmış su kaynaklarından yüklü florürün uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Bentonit kilinin defloridasyon özellikleri üzerine yapılan bir çalışmada yüzde 97’ye varan oranda azalma görülmüştür.
Bakteriyel Cilt Enfeksiyonlarıyla Savaşır
Bentonit kili ve diğer killerin antibakteriyel etkileri, onları antibiyotiklere dirençli bakteri türlerinin neden olduğu cilt enfeksiyonları için bile bir tedavi hattı haline getirmiştir. Kil nanomateryallerinin, Buruli Ülseri olarak bilinen kötü şöhretli nekrotik mikobakteriyel cilt enfeksiyonu olanlar üzerinde de terapötik etkileri olduğuna inanılmaktadır.
Aflatoksinlerin Etkilerini Azaltır
Kil, hayvan yemlerine eklendiğinde aflatoksinlerin etkileriyle mücadeleye yardımcı olabilir. Bu toksinler mısır, yer fıstığı ve ağaç yemişlerinde bulunma eğilimindedir. İnsanlar tarafından tüketildiğinde, bu toksinler normal bağışıklık sistemi işlevine müdahale edebilir. Dana gibi et için yetiştirilen hayvanlara verilen yemlere eklenmesi, bu toksinlere karşı koymaya yardımcı olabilir. Domuz yavruları üzerinde yapılan bir çalışmada, yemlerine eklenen bentonitin gıdadaki aflatoksinlerin olumsuz etkilerini azaltabildiği bulunmuştur.
Bentonit Kilinin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Yutulduğunda Zehirli Olabilir
Bentonitin önerildiği alanlardan biri de mide ülseri gibi sindirim sorunları ve ayrıca bağırsak detoksudur. Bu tedavi, hastanın kili bir takviye ya da içecek ya da başka bir yutulabilir formda tüketmesini gerektirir. Bentonit kilinin bir doktorun kontrolü altında topikal olarak kullanılmasında bir sakınca olmasa da, takviyelerin ya da içeceklerin tüketilmesi veya kilin çeşitli ürünlerde doğrudan yutulması tehlikeli olabilir. Bu yüzden kendi kafanıza göre böyle bir duruma kesinlikle kalkışmayın.
Zararlı Metallere Maruz Kalabilirsiniz
Perakende olarak satılan bu bentonit ürünlerinin çoğunda, her ikisi de vücut için toksik olan çok yüksek seviyelerde arsenik ve kurşun bulunmaktadır. Arsenik cilt, mesane ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini artırır. Kurşun böbreklerinizi ve kardiyovasküler sisteminizi olumsuz etkileyebilir ve küçük bir çocuğun merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Bu nedenle kil tüketen hamile bir kadın potansiyel olarak bebeğini riske atar.
Sindirim Sisteminiz Zarar Görebilir
Kil tüketimiyle ilgili bir başka sorun da alt bağırsağınızı tıkayabilmesidir. Bu durum kontrolden çıkarsa cerrahi müdahale bile gerekebilir. Diğerleri kil tüketiminden kaynaklanabilecek olası besin eksikliklerine dikkat çekmektedir. Diş etleriniz, dişleriniz ve sindirim sisteminiz de zarar görebilir.
Akciğerleriniz Zarar Görebilir
Dünya Sağlık Örgütü, bentonit tozuna uzun süreli mesleki maruziyetin akciğerlerinizde işlevsel ve yapısal hasara neden olabileceği konusunda uyarmaktadır. Bazen bentonitle karışık olarak bulunabilen silika ve kuvars, akciğer kanseri riskini artırma riski taşımaktadır.
Bentonit kili bazlı kozmetik ve kremlerin kullanımında herhangi bir yan etki gözlemlenmemiştir. Bu nedenle uzmanlar tarafından genel itibari ile güvenli kabul edilen bir bileşen olarak onay almıştır. Fondötenlerde, yüz temizleyicilerde ve diğer cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bir uzmana danışmadan kesinlikle kullanmayın.