Sağlıklı Yaşam

Behçet Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Behçet hastalığı nadir bir otoimmün hastalıktır. Ağızda yaralara, döküntülere ve diğer semptomlara yol açabilecek kan damarlarınıza zarar verir. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişir.

Behçet hastalığı kronik bir durumdur. Belirtiler sadece daha sonra geri dönmek için geçici olarak remisyona girebilir. Belirtiler ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir.

behçet hastalığı 1

Behçet Hastalığı Belirtileri

Behçet hastalığının en erken belirtileri ağızdaki yaralardır. Canker yaralarına benziyorlar. Yaralar genellikle birkaç hafta içinde iyileşir.

Ağız yaralarından biraz daha az yaygın genital yaralardır. Behçet hastalığı olan 4 kişiden 3’ünde görülürler. Vücudun başka yerlerinde, özellikle yüz ve boyunda yaralar ortaya çıkabilir.

Behçet hastalığı da gözlerinizi etkileyebilir. Yaşayabilirsiniz

  • Bir veya iki gözünde şişlik
  • Görüş problemleri
  • Göz kızarıklığı
  • Işığa duyarlılık

Diğer belirtiler şunlardır:

  • Eklem ağrısı ve şişmesi
  • Karın ağrısı ve ishal dahil olmak üzere sindirim sorunları
  • Beyinde iltihaplanma
  • Baş Ağrısı

Behçet Hastalığının Nedenleri

Behçet hastalığının semptomları, kan damarlarınızın iltihaplanmasıyla ilişkilidir. Doktorlar hala iltihaplanmaya neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Arterlerinizi ve damarlarınızı etkileyen bir bağışıklık sistemi bozukluğu miras almış olabilirsiniz. Behçet hastalığı bulaşıcı değildir.

behçet hastalığı 2

Teşhisi

Behçet hastalığını teşhis etmedeki zorluklardan biri, semptomların nadiren aynı anda ortaya çıkmasıdır. Ağız yaraları, cilt döküntüleri ve göz iltihabı, diğer bazı sağlık sorunlarının belirtileri olabilir.

Doktorların ayrıca Behçet hastalığını teşhis etmek için tek bir testi yoktur. Ağız yaraları bir yıl içinde üç kez ortaya çıkarsa ve aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle ortaya çıkarsa doktorunuz sizi Behçet hastalığı tanısı ile teşhis edebilir:

  • Beliren ve sonra kaybolan genital yaralar
  • Cilt yaraları
  • Vizyonu etkileyen göz iltihabı

Tedavisi

Behçet hastalığına yönelik tedavi, durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Hafif vakalar ibuprofen (Advil, Motrin) gibi antienflamatuar ilaçlar ile tedavi edilebilir. İlaca ancak alevlendiğinde ihtiyaç duyulabilir. Hastalık remisyondayken herhangi bir ilaç almanıza gerek kalmayabilir.

Kortikosteroid içeren topikal merhemler, cildinizdeki yaraların tedavisinde faydalı olabilir. Kortikosteroidli ağız durulamaları, ağızdaki ağrıların azalmasına ve daha hızlı solmalarına yardımcı olabilir. Aynı şekilde, kortikosteroid veya diğer anti-enflamatuar ilaçlar ile göz damlaları, gözleriniz etkilenirse rahatsızlığınızı hafifletebilir.

Kolşisin (Colcrys) adı verilen güçlü bir anti-enflamatuar ilaç bazen ciddi vakalarda reçete edilir. Kolşisin genellikle gut tedavisi için reçete edilir. Behçet hastalığına bağlı eklem ağrısının hafifletilmesinde özellikle yardımcı olabilir. Semptomlarınızın yol açtığı hasarı sınırlandırmaya yardımcı olmak için alevlenme arasında kolşisin ve diğer güçlü anti-enflamatuar ilaçlar gerekebilir.

Reçete edilebilecek diğer ilaçlar arasında, bağışıklık sisteminizin sağlıklı dokulara saldırmasını önlemeye yardımcı olan immünosüpresif ilaçlar bulunabilir.

behçet hastalığı 3

Behçet Hastalığı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu