Beatbox Nedir? Kimler Beatbox Yapabilir?
Beatbox Nedir?
Beatbox, herhangi enstürman kullanmadan, yalnızca ağızla az da olsa ellerin yardımıyla ritim veya müzik oluşturmaktır.
Bir başka deyişle, müzik kutusu denilebilir. Beatbox sözcüğü İngilizce’dir ve Beatbox yapan kişiye ise beatboxer (beatbox yapan kişi) denilmektedir. Bizim dilimize ise, geleneksel takılar ile beraber beatboxçı olarak yansımaktadır.
Nefes ayrı, diyaframın ve nefesin idareli kullanılması, kimi zamanlarda beatbox için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Öyle ki nefesini yeterli biçimde kontrol altına alamayan bir beatboxçı, vurgu ve ritimlerde sık şekilde kesintiye uğrayarak ortaya hoş bir çalışma çıkması pek mümkün olmaz. Bundan dolayı nefesin verimli kullanılması ve nefes ayarı beatbox sanatının altın kuralıdır.
Rahatlıkla dile getirilebilir ki ne denli fazla ve ayarında nefes var ise o denli başarısız ve kesintisiz ses ortaya çıkarılabilmektedir. Beatboxın var olma mantığı, üflemeli çalgılarda olduğu gibi verilen nefes, ağzın ön bölümünün enstrümanlardaki deliklere benzetilerek yuvarlak bir hal aldırılması ve ovalleştirilmesi ile farklı ses ve melodilerin çıkmasına neden olmaktadır.
Dışarıdan bakıldığı zaman gereksiz, kimi zamanlarda ise kolay bir uğraş gibi lanse edilse de, düzgün ve özveri ile yapılan beatbox çalışması, kısa zaman içinde kotarılamayabilir. Çalışmaları belirli sistematik içinde olan beatbox, günde 4-5 saat süre ile gerçekleşen profesyonel çalışmalar neticesinde ısına ısına, yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.
Beatbox Öğrenilebilir Bir Şey Mi?
Beatbox öğrenebilmek için, öncelikli olan tavsiye, tiz ve bas sesler ile çalışmalara start verilmesidir. Söz konusu sesler, net ve ağızdan en iyi biçimde çıkarılana dek kişinin sürekli denemesi ve çalışması oldukça önemlidir. Seslerin net biçimde çıkmasının ardından, sesleri farklı kombinasyonlarla art arda çıkarmak ise, yavaş yavaş farklı ve güzel ritimlere dönüşebilecektir.
Söz konusu çalışmaları ciddi bir şekilde ve profesyonel olarak yapan kişilerin çıkarmış oldukları sesleri elektronik seslermişçesine algılanmaktadır, bu da bir bakıma başarılı olma göstergesi olarak algılanabilmektedir.
Şarkı söyleyerek beatbox yapmak işin farklı bir boyutudur. Fakat, bu yöntem fazlasıyla zordur. Bir yandan şarkının anlaşılır şekilde söylenebilmesi, bir yandan da ağızdan çıkan tiz ve bas seslerin doğru kullanılması gerekecektir. Bundan dolayı da, hem şarkı söyleyip hem de beatbox yapmak bu alandaki en zorlu ve karmaşık uğraştır.
Günümüzde kendini çok daha fazla gösteren sokak sanatları, alışılmışın dışına çıkma niyeti, farklı olma duygusu ve müzik çalışmalarına yeni bir boyut getirme isteği gibi güdüler, özellikle aykırı ve genç insanları bu müzik türüne yönlendirmektedir.