Sağlıklı Yaşam

Baş Dönmesi Nedir, Nedeni ve Tedavisi Nedir?

Baş Dönmeleri sağlık kuruluşlarına en sık başvuru nedenlerinden bir tanesidir. Baş dönmesi kişinin kendisinin ve etrafının hareket ettiği izlenimini uyandıran aslında bir ilüzyon tablosudur. Baş dönmesi bir hastalık değil, bir belirtidir. Kişinin hissettiği bir şeydir. Vertigoyu yapan hastalıklar çeşitlidir. Göz kararmaları Vertigo değildir bu gibi durumda bir hareket hissedilmesi gerekir.

Baş Dönmesi Nedir, Nedeni, Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Vücudumuzun denge sistemi bir çok sistemden uyarı almaktadır ve bütün bu sistemin uyumundan kaynaklı dengemizi sağlamaktayız. Derin duyumuz, beynimiz, yüzümüz, iç kulak sistemimiz ve iskelet kas sistemimiz bizim dengemizi sağlayan organlardır. Bu sistemler arasındaki herhangi bir uyumsuzluk ya da bu aradaki bağlantıları etkileyen herhangi bir hastalık bizim dengesizlik hissetmemize neden olabilir.

Baş dönmelerinin en sık nedeni %75 oranında beyne ait olmayan nedenlerdir. Bunların içinde de halk arasında kristal kayması diye ifade edilen pozisyonel Vertigo tablosudur. Aslında çok iyi huylu bir tablodur ancak hastanın acile gelişi çok gürültülü bir tablodur. Genel olarak kulak burun boğaz uzmanlarının uyguladığı bazı tekniklerle teşhisi ve tedavisi mümkündür.

baş dönmesi neden

Beyin dışı bazı faktörler ise stresör faktörler, boyun kas iskelet sistemine ait bazı anormaliler, bazı maddelerin kullanımı da etkili olmaktadır.

Beyne ait nedenler ise %25’lik bir kısmı kapsamaktadır. Ancak ciddi ve önemli bir nedendir.

Baş dönmesinin merkezi sinir sistemine veya periferik sisteme ait olup olmadığının anlaşılabilmesi için iyi bir fizik tedavi muayenesi yapılması gerekmektedir. Merkezi sinir sisteminde; beyin tümörleri, anevrizmalar, enfeksiyonlar, yer kaplayıcı lezyonlar ve damar tıkanıklıkları gibi hastalıklara baş dönmesi eşlik edebileceği gibi kronik bir takım nörolojik hastalıklarda da baş dönmesi görülmektedir.

baş dönmesi teşhis

Merkezi sinir sistemine ait baş dönmelerinde en önemli özellik yanında nörolojik belirtilerinde eşlik etmesidir. Mesela kol, bacak ve ellerde güçsüzlük, denge kaybı olabilir. Gözlerde çift görme ya da yutma güçlüğü de eşlik edebilir.

baş dönmesi tedavi

Baş Dönmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle detaylı bir fiziksel muayene nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanları tarafından yapılmalıdır. Daha sonra beyin görüntüleme uygulamaları denilen Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ve MR anjiyo denilen test ile beyin damarlarının görüntülenmesi, tıkalı olup olmadığı durumu araştırılır.

Denge bozuklukları ve baş dönmeleri farklı iki konudur. Hastalar bu iki konuyu genellikle birbirlerine karıştırabilmektedir. Denge konusu nörolojinin bir konusudur. Baş dönmeleri dramatik bir tablodur. Başı dönen insanlar gözünü kapatma ihtiyacı duyarlar. Ama denge kayıplarında daha hafif var olan bir denge bozukluğu ve kişi kendini güvende hissetmemektedir. Toplumda bu iki fark ayırt edilemediği için denge bozukluğu da ya da baş dönmesi olan da kişi karmaşaya düşebilmektedir.

Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Baş dönmeleri altta yatan nedene göre tedavi edilmelidir. İç kristallerin yer değiştirmesine bağlı olan durumlarda kristaller yeniden konumlandırılabilir ya da beyin dışı faktörlere bağlı olduğu durumlarda diğer farklı tedavi yöntemleri denenebilir.

Baş Dönmesi Nedir, Nedeni Ve Tedavisi Nedir? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu